POZNÁMKA: Unáhlený verdikt poslancov len rozdúcha vášne občanov

  • Nezaradené
  • 16. mája 2018, 22:58
  • Autor:Jozef Vojčiniak

Spor obyvateľov dvoch bytových domov na uliciach Pod Párovcami a sv. Štefana o priľahlé pozemky trvá už viac ako dva roky. Vďaka tomu, že sa nevedia dohodnúť, držia teraz tento „horúci zemiak“ v rukách piešťanskí poslanci.

Aktuálne sa však spor zúžil najmä na konfrontáciu dvoch poslancov. Tomáš Hudcovič a Jozef Drahovský v mestskom parlamente bojujú každý za inú bytovku.
V plnej nahote sa to odzrkadlilo na minulotýždňovej mestskej rade. Nemuselo, keby Tomáš Hudcovič tému opäť nerozdúchal. Na marcovom zastupiteľstve bol totiž tento „neriešiteľný“ problém stiahnutý z rokovania, kým ho nerozlúskne súd. Teraz Hudcovič chce, aby sa na najbližšom zastupiteľstve rozhodlo aj bez súdu, čo s pozemkami bude. O čo vlastne ide?
Pozemok s celkovou výmerou 838 metrov štvorcových užívali spoločne obyvatelia malej bytovky na Ulici sv. Štefana od jej dokončenia v roku 1980. Svojpomocne si túto parcelu, ktorá ich dom obklopuje, upravili a rozdelili na záhony a malé ihrisko. Pred niekoľkými rokmi však v ich tesnej blízkosti na ulici Pod Párovcami vyrástla bytovka omnoho väčšia aj s rozsiahlym parkoviskom vyhradeným len pre obyvateľov nového obytného domu.
Investor domu však nemyslel na voľnočasové aktivity jeho obyvateľov, a tak sa „novoprišelci“ rozhodli získať do prenájmu alebo odkúpiť pozemky, ktoré doposiaľ výhradne užívali starousadlíci. To sa však nestretlo s ich pochopením a pozemky si chránia, lebo vraj nepatria mestu, ale bytovému družstvu, a oni si ich legálne užívaním vydržali. „Novoprišelci“ sa snažia do sporu vtiahnuť aj mestské zastupiteľstvo, aby rozhodlo.
Na marcovej schôdzi poslanec Jozef Drahovský, ktorý zastupuje záujmy bytovky na Ulici Sv. Štefana, preukázal listinný dôkaz, ktorý má dosvedčiť, že inkriminovaný pozemok nepatrí mestu, ale bytovému družstvu. To malo v zmysle zákona po zmene režimu v roku 1989 bezodplatne previesť pozemky na obyvateľov bytovky. Aby to bolo aj čierne na bielom, v súčasnosti je podaná žaloba na súde.
Z iniciatívy Hudcoviča však mesto na rozhodnutie súdu nechce čakať. Keďže ten zamietol uvaliť plombu do vynesenia rozsudku a pozemky sú podľa katastra naďalej mestské, Hudcovič trvá na tom, aby zastupiteľstvo rozhodlo čo najskôr. Mesto síce môže predbehnúť verdikt súdu, ale to nijako nepomôže upokojiť naštrbené vzťahy medzi obyvateľmi bytoviek. Skôr naopak.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 17. apríla. Tento deň je Svetovým dňom hemofílie. Meniny má Rudolf.
  • 17.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 18. apríla 2024
Meniny má Valér, zajtra Jela