Vrcholila ďalšia päťročnica, no rok 1975 patril predovšetkým ženám

  • História
  • 12. mája 2018, 09:41
  • Autor:Gabo Kopúnek

V rámci Československa bol rok 1975 významný hlavne pre ženy. Okrem okrúhleho 30. výročia oslobodenia si pripomínali 65. výročie vyhlásenia Medzinárodného dňa žien i 30. výročie vzniku Medzinárodnej demokratickej federácie žien. Navyše, Organizácia spojených národov vyhlásila rok 1975 za Medzinárodný rok ženy.

V našich končinách sa to poňalo svojsky, a to úsilím o maximálnu angažovanosť žien z hľadiska pracovného nasadenia i zapájania sa do politického života. V prvom ponímaní išlo o participáciu žien vo výrobe cez brigády socialistickej práce, ktoré mali motivovať zaslúžilé súdružky. Niet sa čomu čudovať, v roku 1975 sa končila hospodárska päťročnica a ako bývalo zvykom, všetci dreli ostošesť, aby jej plán splnili ešte v predstihu.
Tento rok bol slávnostný aj tým, že vo štvrtok 29. mája poslanci oboch snemovní Federálneho zhromaždenia na spoločnej schôdzi jednomyseľne zvolili Gustáva Husáka za československého prezidenta. Dovtedy bol len generálnym tajomníkom ÚV KSČ, takto sa dve najvyššie politické funkcie spojili.

Február: Zápas o vlastné šťastie zvládla Jana Siváková, ktorá v roku 1971 nastúpila učiť na SPŠE v Piešťanoch. Niekoľkokrát vyznamenaná členka Zväzarmu išla príkladom hlavne mladým ľuďom, ktorí nedokázali riešiť jednu z najťažších životných otázok – aké povolanie si zvoliť.

Radosť z toho mali nielen komunisti, ale aj radoví obyvatelia, ktorí novému prezidentovi posielali zdravice. Napríklad Alojz Kondel z kočínskeho jednotného roľníckeho družstva bol natoľko potešený, že za družstvo na znak súhlasu s vymenovaním sľúbil splniť plánované úlohy.
Na oslavnej vlne oslobodenia sa niesol tiež život v Piešťanoch a jeho okolí. Obyvatelia kúpeľného mesta prijali socialistický záväzok pozostávajúci zo 106 kolektívnych a 592 individuálnych záväzkov. V rámci brigádnických hodín sa budovali nové fontány, vysádzali aleje, upravili chodníky okolo areálu Pamätníka osloboditeľov na Námestí SNP, na sídliskách a verejných priestranstvách pribudli desaťtisíce okrasných stromčekov, kríkov a ruží. V deň oslobodenia Piešťan 4. apríla dostali deti do užívania dopravné ihrisko, ktoré obyvatelia vybudovali v akcii Z za dva milióny korún.
Čo sa týka lepšieho života Piešťancov, na Triede obrancov mieru sa dokončoval dom distribúcie a služieb s viacerými predajňami rôzneho sortimentu, s holičstvom a kaderníctvom, módnym salónom, fotoslužbou i s poštou. Kým sa staval Prior, nové obchody vznikali prerábkou iných priestorov.
Marec: Modernizácia sa nezastavila ani v piešťanských podnikoch. V Mlynoch a cestovinárňach v rámci rekonštrukcie pribudli nové výrobné haly a linky, ktoré obsluhovali brigády socialistickej práce. Medzi ne patril aj 28-členný kolektív z výroby detských piškót.

Napríklad Klenoty našli dočasné útočisko v bývalých dielňach VD Piešťanka, pričom aj toto družstvo si tam spravilo módny salón. Presťahovaním konfekčných dielní VKUS na rohu Rastislavovej a Ulice Československej. armády vznikla oveľa potrebnejšia väčšia predajňa potravín a pracujúce ženy malo potešiť aj znovuotvorenie predajne lacného, tzv. partiového textilu.
Služby pribúdali v meste i v rekreačnom stredisku Sĺňava, z nocľahárne Benátky sa stal neveľký, ale pekný hotel kategórie C so siedmimi trojposteľovými izbami, reštauráciou, vinárňou a bufetom. Ľudová jedáleň v Park-pasáži sa premenila na vináreň a tzv. studená kuchyňa sa z hotela Victoria Regia presťahovala na Pioniersku ulicu do priestorov U Šaradina.
Apríl: Pri všešportovom štadióne otvorili 4. apríla detské dopravné ihrisko. Postavili ho v rámci akcie Z.

Nemožno opomenúť ani letisko, na ktorom začali pristávať nové prúdové lietadlá Jak-40. Nahradili staré iljušiny a z Prahy sa do Piešťan dalo prepraviť za necelú hodinu. Linka lietala minimálne štyrikrát denne.
Poďme sa však na rok 1975 pozrieť podrobnejšie.
Január
Nový rok sa začal slávnostne. V piešťanskom závode ČSAD pribudli ďalší vodiči – milionári. Rudolf Drahovský ich najazdil za dvadsať rokov na trase Piešťany – Šípkové, Jozef Šašo zasa na trase Piešťany – Brezová pod Bradlom a Ján Piršel túto métu dosiahol na trasách Piešťany – Krajné – Myjava a Piešťany – Sokolovce – Hlohovec.
Február
Rovnako ako láska aj spokojnosť zamestnancov ide cez žalúdok. V okrese sa robili kontroly v závodnom stravovaní, pričom najlepšie obstála jedáleň piešťanskej Chirany. Na druhom mieste skončilo trnavské Figaro a tretia priečka kvality pripadla piešťanskej Tesle.
Júl: V Moravanoch nad Váhom si občania svojpomocne budovali nákupno-spoločenské stredisko, kde mali nájsť zázemie zberňa šatstva, poštový úrad, cukráreň, espresso či predajňa potravín a rozličného tovaru.

Marec
Pokrok neobišiel ani Piešťany. Plánovite pribúdali nové ulice napojené na kanalizáciu či plynové potrubie. V marci sa tešili obyvatelia ulíc Studená, Jozefská a Hlboká na Floreáte, kanalizácia a asfaltové cesty pribudli na Okružnej a Úzkej ulici.
Apríl
Socialistické súťaženie motivovalo pracovníčky výrobného družstva Piešťanka do takej miery, že plány päťročnice mali splniť už 30. júna. Aj preto im postavili na Vajanského ulici novú výrobnú halu pre 219 zamestnancov. Jej výstavba stála 12 miliónov korún.
August: Nákupné stredisko a závod verejného stravovania v Prašníku pomáhali cez prázdniny budovať aj študenti z obce a okolia.

Máj
Cestou k socializmu sa vydali aj vo Vrbovom, kde bilancovali úspechy v bytovej výstavbe i v zabezpečované služieb občanom. Aktuálne v tom čase Vrbovčania v akcii Z budovali tribúnu na štadióne a tešili sa z novopostavenej predajne potravín, ktorú tiež postavili brigádnicky.
Jún
V kúpeľnom meste sa začal jubilejný 20. Piešťanský festival, v rámci ktorého odznelo 19 opier, symfonických i komorných koncertov, klavírny i piesňový recitál či mládežnícky koncert. Uskutočnilo sa tiež baletné predstavenie i rozprávková hra pre deti. A to i vďaka umelcom z NDR, ZSSR, Rumunska, Japonska, Talianska či USA. Najväčším zážitkom však bol koncert Slovenskej filharmónie pod taktovkou velikána Arama Chačaturiana.
Júl
Nie vždy bolo všetko ružové. Mlyny a cestovinárne sme už spomínali aj ženičky z prevádzky detských piškót, ktoré pracovali na novej linke. No zrazu piškóty nebolo možné nikde kúpiť. Podnikový riaditeľ Dušan Havlík hádzal vinu na požiar a neskorú montáž švajčiarskej linky. Podnik mal však problémy aj vo výrobe žiadanej jačmennej krupice, cestovín či strúhaného kokosu. Ani s múkou to nebolo v poriadku, lebo im chýbali dvojvrstvové vrecká na balenie.
((image:6.right))
August
Budovateľský ošiaľ vrcholil aj v iných obciach regiónu. V poslednú augustovú nedeľu si Šterusania spríjemnili slávnostným otvorením vynoveného športového areálu, v ktorom pribudla krytá tribúna s kabínami pre športovcov a sociálnymi zariadeniami či bufetom.
September
Dobrý cveng Piešťan v zahraničí nerobili len kúpele, ale tiež podnik Chirana, ktorý pravidelne žal zlaté medaily na medzinárodných veľtrhoch v Brne. V septembri sa tam podnik predstavil v rámci expozície za 4,5 milióna korún, pričom rátali s nakontrahovaním obchodu za 12 miliónov.
November: Majsterkou Slovenska v tenise dorastu v dvojhre sa stala 15-ročná Marcela Stankovičová z Piešťan. Tento nečakaný, no zaslúžený úspech dosiahla na kurtoch v Košiciach, kde porazila papierovo silnejšie súperky Dolskú a Chudú z Bratislavy a Dvořákovú z Košíc.

Október
Aj okresný podnik miestneho priemyslu Drevovýroba Piešťany sa mal čím pochváliť. V predstihu začal s výrobou nového druhu spálne JARA, ktorá sa tešila veľkému záujmu na spomínanom brnianskom veľtrhu. Do konca roka plánovali vyrobiť 50 súprav spálne JARA, 125 obývacích a 75 iných spálňových súprav.
November
V závere piatej päťročnice hlásili splnenie plánov aj ďalšie podniky. Pracovníci Západoslovenských pekární a cukrárni, závod Piešťany, prekročili v predstihu svoj pôvodný záväzok o 200-tisíc korún a splnili aj kvalitatívne požiadavky výrobkov.
December: Ak sa v kúpeľoch spomenulo priezvisko Brezovan, mnohí hneď vedeli, že ide o vychýrených pracovníkov vodoliečby mužov. Okrem Antona Brezovana chýrnu partiu tvorili Michal a Ivan Brezovanovci, Gašpar Lacko a Cyril Pavlovič.

December
Hotovo hlásili aj zamestnanci piešťanských Pozemných stavieb, ktorí odovzdali občanom do užívania nový Dom služieb a distribúcie (Kocka). Začali ho stavať v októbri 1972 za 11,5 milióna korún. Pred sviatkami sa obyvatelia vyše štvortisícového sídliska tešili na veľkú samoobsluhu potravín, predajňu mäsa, ovocia, na bufet i poštu. Na prvom poschodí pribudol Tuzex a predajne textilu a obuvi.

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
sobota, 20. apríla 2024
Meniny má Marcel, zajtra Ervín