Dobré ráno, Piešťany!

  • Spravodajstvo
  • 12. mája 2018, 08:24
  • Autor:red

Dnes je sobota 12. mája. Tento deň je Európskym dňom minerálov, Svetovým dňom ošetrovateliek, Svetovým dňom spravodlivého obchodu a Medzinárodným dňom sťahovavých vtákov. Meniny má Pankrác.

Mužské meno Pankrác má grécky pôvod a význam mena je „všemocný“. S nositeľom tohto mena sa stretávame výnimočne. Spolu so Servácom, a Bonifácom je v pranostikách charakterizovaný ako zmrznutý svätý, pretože sa v dňoch, na ktoré pripadajú práve ich meniny, obyčajne ochladí. Pankrácovia sú inak extroverti, ktorí potrebujú spoločnosť, pretože stále majú čo povedať. Majú syntetickú inteligenciu. Problémy len preletia, nezaoberajú sa podrobnosťami.
Sú doma v mnohých oblastiach, ktoré sa zdajú byť záhadné. Priťahuje ich všetko, čo súvisí s vlnami. Môžu byť zručnými rádiológmi, či letcami. Pankrácovia žijú neštandardne, a uskutočňujú svoje sny. Pozor by si mali Pankrácovia dávať hlavne na kosti. V strave im prospejú predovšetkým ryby, surová kapusta a mliečne výrobky. Ich šťastné farby sú čierna, modrá a sivá. Ochranné rastliny divozel a baza, ochranné kamene sokolie oko a jaspis.
V psom kalendári oslavuje meniny Azar, Jackie, Jacky.

Hudobný kalendár


1928 – narodil sa Burt Bacharach (Kansas City, Missouri, USA), skladateľ, klavirista aj spevák. Hudbu študoval na kalifornskej Music Academy of the West in Santa Barbara, jedným z jeho učiteľov na univerzite bol skladateľ Bohuslav Martinů. Najúspešnejším obdobím pre neho boli roky 1962 až 1970, v tej dobe zložil viacero skladieb pre známych amerických spevákov, medzi nimi boli Marty Robbins, Perry Como, Gene Pitney či Dionne Warwick.  V roku 1965 vydal LP platňu Hitmaker! Burt Bacharach Plays His Hits. Ako autor mal v americkej TOP 40 73 skladieb, v anglickej 52 songov. Jeho tvorbu dokumentuje viac ako dvadsiatka albumov a kompilácií, zložil hudbu pre viac ako desiatku filmov. Na svojom konte má šesť cien Grammy a dvoch Oscarov za filmovú hudbu.
1933 – narodil sa Ivo Pavlík (Bílovec, okr. Nový Jičín), líder, dirigent, skladateľ a hráč na klávesových nástrojoch.  Vyštudoval hudobnú výchovu na pedagogickej fakulte v Brne. Ako učiteľ pôsobil Pardubiciach, Chrudime a Ostrave. Od roku 1963 viedol orchester pri PKO v Ostrave. V roku 1970 prevzal vedenie ostravskej skupiny Majestic, ktorú premenoval na Orchester Ivo Pavlíka. Speváčkou kapely bola Věra Špinarová, neskôr jeho prvá manželka. Po ich rozchode zostavil v roku 1982 skupinu Supernova, ktorá sprevádzala nový Pavlíkov objav, speváčku Heidi Janků. Od roku 1986 je jeho druhou manželkou. Žijú v Prahe, Pavlík sa venuje skladateľskej a produkčnej práci.
1942 – narodil sa Billy Swan (Cape Girardeau, Missouri, USA), spevák, skladateľ aj gitarista. Začínal v 60. rokoch skladaním pesničiek pre iných spevákov, prvý úspech mu prinieslo autorstvo piesne Lover Please, ktorú nahral Clyde McPhatter. V polovici 60. rokov sa presťahoval do Nashville, venoval sa country hudbe ako skladateľ a neskôr aj ako producent. Hral basgitaru a spieval vokály v sprievodnej skupine Krisa Kristoffersona. Úspech mu priniesla skladba I Can Help, ktorá v novembri 1974 viedla americký rebríček. V roku 1975 vydal aj rovnomenný album, ktorý sa dostal na prvé miesto v country rebríčku albumov.


1943 – narodil sa David Walker (Montgomeryville, Pennsylvania, USA),  hráč na klávesových nástrojoch skupiny Gary Lewis & The Playboys. Túto formáciu  založil spevák Gary Lewis v auguste 1964. V januári 1965 mali v hitparáde prvú úspešnú skladbu This Diamond Ring, ktorá sa dostala na prvú pozíciu. V máji pod týmto názvom vydali aj prvú LP platňu. V auguste 1965 mali v rebríčku ďalší hit Save Your Heart For Me. V decembri 1966 vydali kompilačnú platňu Golden Greats, na ktorej boli všetky hitparádové piesne. V januári 1967 povolali Lewisa do armády a skupina sa rozpadla. Po návrate už na predchádzajúce úspechy nenaviazali. Na svojom konte majú viac ako desiatku albumov a kompilácií, v singlovej TOP 40 hitparáde mali dvanásť skladieb, hitmi boli Count Me In z apríla 1965 a Save Your Heart For Me z júla 1965.
1945 – narodil sa Ian McLagan (Hounslow, Middlesex, UK), hráč na klávesových nástrojoch skupiny Small Faces. V júni 1965 založili spolužiaci z kadetskej školy, gitarista Steve Marriot a klávesák Jimmy Winston rockovú formáciu Small Faces. Názov si dali preto, že všetci štyria boli malých subtilných postáv. V októbri 1965 mali v hiparáde prvú pieseň Whatcha Gonna Do About It. V marci 1966 mali v rebríčku prvý hit, skladbu Sha-la-la-la-lee, ktorá sa dostala na tretie miesto (českú verziu piesne nahral Václav Neckář). Tri mesiace nato vydali prvý album pod názvom The Small Faces, ten sa v rebríčku dostal rovnako na tretiu pozíciu. V septembri 1966 viedli prvýkrát hitparádu albiónu so skladbou All Or Nothing. V singlovej hitparáde mali celkom jedenásť piesní. Hitmi boli Here Comes The Nice v júni 1967, Itchycoo Park v auguste 1967, Tin Soldier v decembri 1967 a Lazy Sunday v apríli 1968, ktorá sa dostala na druhé miesto. Vydali päť albumov, najúspešnejším z nich bol Ogden‘ Nut Gone Flake, ktorý sa dostal na prvú pozíciu. Rozišli sa vo februári 1969, keď odišiel líder Steve Marriott. Zvyšok skupiny vrátane Iana McLagana spolu s novým gitaristom Ronom Woodom a spevákom Rodom Stewartom pokračovali ako The Faces. Ian zomrel 3. decembra 2014 vo veku 69 rokov v americkom Austine, štát Texas.
1948 – narodil sa Steve Winwood (Birmingham, UK), spevák, skladateľ a multi-inštrumentalista. Od šiestich rokov sa učil na klavíri, od deviatich na gitare. S muzikou začínal v skupine staršieho brata, od 15-tich hral v skupine Spencer Davis Group, v apríli 1967 založil vlastnú skupinu Traffic. V júli 1967 mali v hitparáde prvú úspešnú skladbu Paper Sun. V decembri 1967 vydali prvú LP platňu Mr.Fantasy. Rozišli sa v novembri 1974.  Vydali sedem štúdiových albumov, v singlovej hitparáde mali štyri skladby. Hitmi boli piesne Hole In My Shoe v septembri 1967 a No Face, No Name, No Numbers v marci 1968. Vo februári 1969 odišiel Winwood zo skupiny a spolu s Ericom Claptonom založili formáciu Blind Faith. V auguste 1970 vydali album Blind Faith a mesiac nato sa rozišli. Winwood sa potom rozhodol pre sólovú dráhu, vydal deväť štúdiových albumov, ten najnovší s názvom Nine Lives vyšiel v apríli 2008. So skupinou Traffic ho v roku 2004 uviedli do Rock and rollovej siene slávy.


2001 – zomrel  Perry Como (18. mája 1912 v Canonsburg, Pennsylvania), americký spevák. So spievaním začal v roku 1933 s orchestrom Freddyho Carloneho. Prvé skladby nahral v roku 1936 s orchestrom Teda Weemsa. Od 50. rokov mal vlastnú televíznu Perry Como Show a neskôr Perry Como’s Music Hall. Bol súputnikom Franka Sinatru, obľúbený bol u strednej generácie Američanov. V singlovej hitparáde mal 29 skladieb.  Zomrel 12. mája 2001 vo veku 88 rokov na Floride.

Lekárenská pohotovosť


Lekáreň Dr. Max OD Kaufland, Adama Trajana 77, 92101 Piešťany 12:00 – 22:00

Lekárska služba prvej pomoci pre dospelých


Služba 7.30 – 19.30 h: MUDr. Stanislav Čársky
Náhradný: MUDr. Mojmír Macek
Služba 19.30 – 7.30 h: MUDr. Zuzana Nedelková
Náhradný: MUDr. Viliam Šimo
Dostupné v čase od 7:30-19:30  ||  19:30-7:30 h na prízemí Nemocnice A. Wintera, Piešťany

Lekárska služba prvej pomoci pre deti a dorast


Služba: MUDr. Iveta Chudá
Náhradný: MUDr. Ivan Sviežený
Dostupné v čase od 8.00 do 22.00 h na 3. poschodí Nemocnice A. Wintera, Piešťany

Podujatia, akcie:


KINO FONTÁNA
o 17.30 a 20.00 h
Taxi 5
Pokračovanie francúzskej akčnej komédie s legendárnym bielym taxíkom v hlavnej úlohe. Parížsky policajt Sylvain je proti svojej vôli prevelený do Marseille. Bývalý komisár Gilbert a terajší primátor mesta ho poverí špeciálnou úlohou. Má zlikvidovať gang talianskych zlodejov, ktorí v atraktívnych Ferrari vykrádajú jedno klenotníctvo za druhým. Slovenská premiéra.
Franc.-2018, MP 12, české titulky, 95 min.
Vstupné: 5 €

Galéria Fontána:
24. 4. – 13. 5.
Paleta: Košice – Piešťany
Klub piešťanských výtvarníkov a Bottega Art Košice
Obrazy, sochy, keramika

Foyer MSKS:
9. 4.- 27. 5.
Z činnosti MsKS Piešťany v roku 2017

DOM UMENIA
o 19.00 h
GALAVEČER – OSOBNOSŤ MESTA PIEŠŤANY
Slávnostné odovzdávanie cien primátora mesta Piešťany za rok 2017 z rôznych oblastí verejného života. Kultúrno-spoločenským večerom sprevádza moderátor Peter Varinský.
Podujatie realizuje mesto Piešťany.

Výstavy:
2.–27. 5.
Združenie grafikov a Asociácia slovenského umenia
PRVÁ/PRVNÍ REPUBLIKA
Všetky krásy sveta…/Všechny krásy světa… Podľa Jaroslava Seiferta
K stému výročiu založenia Československej republiky

3.-27. 5.
MINOTAUROVO TAJOMSTVO
Renáta Sládková – plastika

Stála expozícia
Foyer, 2. poschodie
Akademický maliar Jozef Bubák
SYMFÓNIA O ČLOVEKU
Maľba – akryl

Prízemie DU
GALÉRIA Alojz Majerník
Výstavy sú otvorené: utorok – piatok: 14.00 – 17.00 h, sobota – nedeľa: 14.00 – 18.00 h, pondelky: zatvorené

ELEKTRÁRŇA
o 19.30 h
KIAP
Džezový koncert
Hudobné trio KIAP čerpá inšpiráciu z americkej džezovej avantgardy, rocku, metalu aj európskej vážnej hudby. Melodicky netradičné kompozície v spojení s rockovou expresivitou, bezprostrednou interakciou a improvizáciou vytvárajú projekt, ktorý je na nórskej aj svetovej scéne výnimočný.
Účinkujú: Michal Wróblewski – alto saxophone, Magnus Jonnum Grimnes – guitar, Magnus Sefaniassen Eide – drums
Vstupné: 5 € / 3 € (študenti, seniori, ZŤP)

LA MUSICA
o 19.30 h
Blues Mother-In-Law

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 28. marca. Tento deň je Dňom učiteľov. Meniny má Soňa.
  • 29.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 29. marca 2024
Meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava