Prvomájové oslavy v znamení tradícií a folklóru

  • Kultúra a spoločnosť / Podujatia
  • 7. mája 2018, 08:02
  • Autor:vd, am

Aké boli tohtoročné prvomájové oslavy v regióne. Prinášame malý exkurz.

Piešťancom vyhrávala dychovka
Najskôr sa folkloristi s Krakovčankou a Vavrineckou trojkou povyzvŕtali okolo mája na Winterovej ulici v Piešťanoch a potom sa v sprievode muziky a za svišťania a plieskania biča presunuli k Hudobnému pavilónu v mestskom parku. Pod mušľou nasledovalo originálne folklórne pásmo z nášho regiónu v podaní skúsených účinkujúcich zo susednej obce Krakovany. Zvyky a tradície sledovalo publikum, ktoré folkloristov štedro odmeňovalo potleskom.

Vetvy ozdobili deti z folklórneho súboru Krakovanček.

Krakoviansky máj vztýčili ručne
Tradície našich predkov si ctia aj v obci Krakovany. V nedeľu 29. apríla na námestí pred obecným úradom miestni dobrovoľní hasiči totiž postavili máj ručným spôsobom.
Podujatie už tradične svojím vystúpením otvorili deti z folklórneho súboru Krakovanček. Po tanci sa presunuli ku korune „májky“ a ozdobili ju pestrofarebnými stužkami. Okrem nich na vetvičky pribudli aj tri balóny vo farbách trikolóry, avšak k nebesiam sa neprasknutý dostal už len jeden.
Kým pred dvomi rokmi členov Dobrovoľného hasičského zboru Krakovany učili zdvíhať máj tradičným spôsobom chlapci z Matejovca, v súčasnosti už to bravúrne zvládajú sami. Namiesto žajgrútov, dlhých palíc, použili rebrík a k tomu už len poriadnu chlapskú silu. Na všetko pritom dohliadala hlava obce, starosta František Klinovský.
Do tanca pritom hrala Ľudová hudba Borovienka a miestni si pochutili na cigánskej, klobáskach či pive. Obyvatelia sa v dobrej atmosfére porozprávali a vychutnali si teplé, takmer až letné počasie.
V Ostrove máj postavili, ospievali aj zapili
Už po tretíkrát organizovala obec Ostrov stavenie mája vo veľkom štýle. Deti vyparádené v ľudových odevoch, ľudia slávnostne naladení, dídžej v pohotovosti. Jedla i pitiva nadostač.
Deti boli nielen krásne oblečené, ale mali aj super program.

„Náš máj sme slávnostne stavali v sobotu 28. apríla od tretej hodiny popoludní. Ide už o tretí ročník malej obecnej oslavy. Na tento najkrajší sviatok jari sme sa všetci pekne pripravili a spoločne sme máj ozdobili a postavili,“ uviedol starosta Ostrova Jozef Tkácz.
O krásny program sa postarali deti a pedagógovia z miestnej materskej a základnej školy. Atmosféru dotvárala ženská spevácka skupina Holeška z Prašníka. Ozvučenie a hudobný podmaz mal pod palcom dvorný dídžej VOVO. Pre každého, kto mal chuť si niečo zajesť a doplniť pitný režim, bolo pripravené občerstvenie.
Sedliacka Stodola na čele s Jánom Kováčom sa postarala o to, aby ani jedno brucho neostalo prázdne a ani jedno hrdlo suché. „Ďakujem každému, kto akoukoľvek formou pomohol pri organizovaní akcie,“ spokojne dodal starosta.
Ducové: Zabávali sa pri folklóre
Aj v Ducovom sa k oblohe týči krásny máj. Postavili si ho obyvatelia v predvečer sviatku lásky. Ľudia sa v posledný aprílový deň schádzali pri kultúrnom dome, odkiaľ sa ozýval spev Ducovčaniek – krojovaniek.
V Ducovom si chlapi postavili máj vlastnoručne.

„Aby bol máj ako sa patrí, deti si ho ozdobili stužkami a potom už bolo len na chlapoch, aby ho zdvihli až k oblakom,“ uviedol folklorista Lukáš Vrábel. Keď už symbol lásky stál pevne, bolo čo oslavovať. Krojovanky spolu s obyvateľmi obce vyspevovali pri štedrom občerstvení a tešili sa nielen z aktuálnej oslavy, ale i z nadchádzajúceho voľného dňa. Veď sviatok lásky je aj sviatkom práce. Vtedy sa nepracuje, ale zabáva.

0 Shares

Najnovšie správy

Piatok 26. apríla 2024 sa zapíše ako deň s viacerými dopravnými nehodami v takmer identickom čase. Okrem klasických piatkových kolón sa medzi…
  • 26.04.2024, 17:10
  • Piešťanský týždeň / Spravodajstvo
Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je sobota 27. apríla. Tento deň je Svetovým dňom grafiky. Meniny má Jaroslav.
  • 27.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
sobota, 27. apríla 2024
Meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila