Prednostka Reháková: Nepremyslené kroky sa na radnici diali často a opakovane

  • Spravodajstvo
  • 7. mája 2018, 07:49
  • Autor:Jozef Vojčiniak

Druhé kolo súdnych pojednávaní niekdajších zamestnancov piešťanskej radnice je ukončené. Od apríla do mája dokopy dvanásťkrát zasadol senát Okresného súdu v Piešťanoch, aby pokračoval v riešení žalôb dvanástich bývalých zamestnancov.

Tí mesto žalujú, že boli zo zamestnania prepustení protizákonne. V rámci druhých pojednávaní vypovedala ako svedkyňa niekdajšia prednostka mestského úradu Dáša Reháková. Vypovedať mala aj Ľudmila Kiššová, tá sa však ospravedlnila pre zhoršený zdravotný stav.
Súdne procesy, ktoré v súčasnosti prebiehajú, sú dôsledkom spackanej reorganizácie mestského úradu ani nie rok po tom, čo sa Miloš Tamajka chopil úradu piešťanského primátora na konci roka 2014.
Kým v prvom kole pojednávaní v úvode tohto roka vypovedali vyhodení zamestnanci a opisovali doslova šikanovanie a nátlak zo strany vedenia mesta, tentoraz ako svedkyňa predstúpila pred súd Dáša Reháková. Tá z postu svojej funkcie prednostky priamo za personálnu oblasť radnice zodpovedala.
Aj keď na žiadosť právnej zástupkyne radnice sa pojednávania odohrávali za zatvorenými dverami, nám sa podarilo získať podrobnosti z výpovede Rehákovej.
Poza chrbát
„Keď som nastúpila na mestský úrad, Tamajka ako nový primátor mi hneď tlmočil svoju predstavu o tom, že by mala nastať na úrade zmena. A hneď začal robiť k tomu kroky. Diskutovali sme o tom, bolo stretnutie zo zamestnancami, kde boli informovaní o zmenách. Za týmto účelom bola na mestský úrad prijatá aj Kiššová, ktorá mala na starosti personálne záležitosti,“ uviedla vo svedeckej výpovedi Reháková.
Zamestnancom vraj bolo nariadené, aby vykonávali denný monitoring svojho pracovného času, aby uviedli, akú prácu vykonávajú. „Kiššová to následne vyhodnocovala. Vznikol zoznam ľudí, ktorí mali byť prepustení,“ opisovala situáciu na radnici v roku 2015 Reháková.
Zároveň tvrdila, že sa personálne veci diali poza jej chrbát a často aj počas jej neprítomnosti na úrade. Dokumenty, ktoré sa toho týkali, jej nechávali podpisovať až dodatočne.
Dokonca samotné prepúšťacie pohovory v auguste 2015 sa mali diať bez jej prítomnosti, keď bola odcestovaná na trojdňovej služobnej ceste. „Hneď v prvý deň mi volala Kiššová, že sa nedá nič robiť, že ona musela spustiť prepúšťanie ľudí. Ja som na to reagovala, že sme sa na niečom dohodli, že ona konala svojvoľne, či sa mám teda okamžite vrátiť alebo čo spraviť. Na to povedala, že zamestnancom oznamujú výpovede právnička a personalistka, že sa vrátiť nemusím,“ vypovedala Reháková pred súdom.
A pokračovala: „Na druhý deň som sa vrátila a moje prvé kroky viedli do kancelárie primátora. Jeho som sa pýtala, prečo sa to udialo takto, za mojej neprítomnosti, poza môj chrbát, prečo to nebolo prediskutované so mnou. Nato zavolal primátor Kiššovú, že ona mi vysvetlí dôvody. Pýtala som si zoznam ľudí, ktorých sa to týka. Primátor povedal, aby mi ho Kiššová dala, ale tá povedala, že ho už tiež nemá, lebo ho dala na personálne.“
Tajomná Kiššová
Podľa Rehákovej takéto nepremyslené kroky sa na radnici diali často a pravidelne. A ako príklad uviedla prepustenie rozpočtára v období, keď bolo nutné intenzívne pracovať na mestskom rozpočte pre rok 2016. Na čo jej vraj Ľudmila Kiššová povedala, že zostavenie rozpočtu nie je žiadna veda a že ho zvládne ktorýkoľvek zamestnanec.
(Mestský rozpočet pre rok 2016 mestské zastupiteľstvo najprv odmietlo a schválilo až vo februári v roku 2016 potom, ako Tamajka ponúkol funkciu druhého viceprimátora Tomášovi Hudcovičovi. Ten ju prijal a Tamajka získal pre schválenie rozpočtu podporu Hudcovičovho poslaneckého klubu Spoločne pre Piešťany – pozn. red.)
Keď sa dôsledky znefunkčnenia radnice prejavili takým výrazným spôsobom, že hrozilo, že nebude mať ani kto spracovať zamestnancom podklady pre ich výplaty, chcela podľa Rehákovej Kiššová zohnať externého zamestnanca na finančné oddelenie.
To sa im však vraj nepodarilo a Tamajka poveril vedením finančného oddelenia samotnú prednostku úradu. „O niektorých veciach som vedela, diskutovali sme o nich. Niektoré sa udiali aj tak, že som o nich informovaná nebola, dokumenty sa potom podpisovali dodatočne. Ja som viackrát namietala, že nesúhlasím s takýmto postupom. Ja som mala byť čo? Tá, čo poslúcha?“ vysvetľovala Reháková sudkyni.
Tamajka klamal
Dáša Reháková ďalej odpovedala na otázky. Mimo iného aj v súvislosti s Tamajkovými tvrdeniami, že on žiaden menný zoznam „Končia“ na prepúšťanie nevytvoril, ako i to, že prepúšťanie v roku 2015 nebolo o presne určených menách, ale o prebytočných pozíciách.
„Je to zoznam, ktorý poslal Tamajka zo súkromnej adresy mne na moju súkromnú adresu a viceprimátorovi Hynekovi. Je to zoznam s názvom Končia. Je to zoznam zamestnancov, ktorí mali byť nahradení, prepustení tak, ako je na zozname uvedené farebnými guľôčkami,“ vysvetlila Reháková sudkyni.
Podľa bývalej prednostky mestského úradu zmeny organizačnej štruktúry vraj boli jednoznačne o ľuďoch a nie prebytočných pozíciách: „Môj názor je, že celá tá organizačná zmena nebola urobená kompetentne, pretože za všetko hovorí prepustenie rozpočtára. Bolo to diskutované na stretnutiach s primátorom a bavili sme sa o konkrétnych ľuďoch.“
Zazneli aj otázky v súvislosti s dôvodmi odchodu Rehákovej z pozície prednostky. V závere roka 2016 ju Tamajka verejne obvinil, že dlhuje do mestskej pokladne finančnú hotovosť, ktorú namiesto nej musel uhradiť, a to bol dôvod, prečo ju vraj prepustil.
Reháková však pred súdom tvrdila, že to bolo v období, keď už sama zvažovala, že s tým, čo sa deje na radnici, už nechce mať nič spoločné. Že sama odíde, a tak to, čo sa stalo dôvodom jej prepustenia, bolo podľa nej Tamajkove účelové tvrdenie.
Ďalšie pojednávania súd určil na júl tohto roka. Má dôjsť k vypočutiu Ľudmily Kiššovej, ktorú prepúšťaním zamestnancov Tamajka v roku 2015 písomne poveril.
V prípade, ak sa vyhodeným zamestnancom podarí preukázať pri ich prepúšťaní porušenie zákona, mestu hrozia škody v sume viac ako stotisíc eur. Ak súd vyhrajú, každému z nich pripadá odškodné v hodnote dvanástich mesačných platov.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je sobota 27. apríla. Tento deň je Svetovým dňom grafiky. Meniny má Jaroslav.
  • 27.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Piatok 26. apríla 2024 sa zapíše ako deň s viacerými dopravnými nehodami v takmer identickom čase. Okrem klasických piatkových kolón sa medzi…
  • 26.04.2024, 17:10
  • Piešťanský týždeň / Spravodajstvo
sobota, 27. apríla 2024
Meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila