Žatkova vinica v Chtelnici má šesťdesiat rokov

  • Spravodajstvo
  • 4. mája 2018, 01:28
  • Autor:Štefan Gregorička

Najstaršiu jestvujúcu vinicu v Chtelnici vlastní Viliam Žatko. Na neúrodnej pôde na vrchu Šteklín nad obcou ju založil vtedy ako 19-ročný prvého mája 1958. V čase jej výsadby iste netušil, že dal základ budúcej chatovej osade.

Dnes v nej pestuje vinič asi 30 spomedzi 80 tamojších chatárov. „Doobeda sme boli na prvomájovej manifestácii a popoludní spolu s dnes už nebohými Vendelom Bašnákom, Karolom Mrázom, Františkom Oravcom a mojím otcom Jánom sme vysadili 286 koreňov viniča. Nebola to ľahká robota, pretože ornica tu dosahovala hrúbku len osem centimetrov. Pred sadením sme ju museli prekopať až do polmetrovej hĺbky čakanom,“ zaspomínal si na svoje vinohradnícke začiatky Viliam Žatko.
Neskôr sa počet koreňov v jeho vinici rozrástol na 640. Pribudla aj chatka a pred ňou altánok so soškou Panny Márie. Ako dobrý hospodár využíva priestor medzi radmi viniča na pestovanie zeleniny. „V súčasnosti mám vo vinici asi 400 koreňov hrozna, z ktorého si každý rok robím vínko. Zo zeleniny sa tu darí hlavne petržlenu,“ pochválil sa čoskoro 79-ročný čiperný záhradkár.

Zakladateľ chatovej osady spolu s ďalším zanieteným záhradkárom Michalom Strečanským z Hubiny pred altánkom so sochou Panny Márie.

Keďže je starým mládencom, vo vinici trávi veľa času. „Ročne som tam aj 250 dní. V lete vstávam už o štvrtej, pretože do vinohradu musím absolvovať kilometer dlhú cestu do strmého svahu. Aj preto na chatke často prespávam, aby som ušetril čas na robotu. Mrzí ma, že dnes mladí ľudia o túto namáhavú prácu nemajú záujem a víno si radšej kúpia v obchode. Aj preto je tu viacero pôvodných viníc neobrábaných a zanedbaných,“ vylíčil nám súčasnú situáciu v chatovej osade V. Žatko.
Na počesť 60. výročia prvej vinice v Chtelnici pripravil pán Žatko vo svojom vinohrade v sobotu 5. mája oslavu, na ktorú pozval 70 hostí. „Stretnutie sa začne o 14. hodine slávnostnou svätou omšou priamo vo vinohrade. Bude venovaná všetkým zomrelým i žijúcim vinohradníkom z našej osady. Samozrejme, nebude chýbať ani pohostenie – guláš a vínko. Verím, že počasie nám bude priať. Postarať by sa o to mala Panna Mária,“ priblížil nám program osláv V. Žatko.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
piatok, 19. apríla 2024
Meniny má Jela, zajtra Marcel