Pestrofarebná pastva nielen pre oči

  • Cestovanie
  • 4. mája 2018, 01:25
  • Autor:Gabo Kopúnek

Zakvitnuté rododendrony, azalky, jablone či japonské okrasné čerešne – sakury sú najväčšími lákadlami Arboréta Mlyňany, ktoré ročne navštívi takmer 45-tisíc návštevníkov.

Túto nádheru možno obdivovať hlavne v máji, čo je jedným z dôvodov, prečo arborétum dávame do vašej pozornosti. Druhým je slávnostné otvorenie sezóny, ktoré sa uskutoční počas víkendu 5. a 6. mája tradičnými Ambrózyho dňami.
Umelo vytvorený raj
História Arboréta Mlyňany siaha k osobe grófa Štefana Ambrózyho, právnika a prírodovedca – dendrológa. Svadbou s Antóniou Migazzi v roku 1892 ako 23-ročný získal časť mlynianskeho veľkostatku, ku ktorému prikúpil od grófa Révaya z Tajnej dubovo-hrabový les pri obci Vieska nad Žitavou.

Rododerdrony začínajú kvitnúť v máji.

Na okraji lesa dal postaviť novoklasicistický kaštieľ s charakteristickou vežou. Súčasťou areálu sa okrem lesa postupne stali terasy i veľké alpínum tvorené balvanmi a kameňmi privezenými z lomov na úpätí Považského Inovca. Vznikla tak zaujímavá skalka s vodnými kaskádami.
Vtedajší odborníci nedávali šancu jeho plánu pestovať cudzokrajné rastliny v klimatologicky odlišnom prostredí, no Ambrózy sa vynašiel. Študoval ekológiu týchto drevín a novým podmienkam ich prispôsoboval postupným presádzaním do extrémnejších oblastí.
Jazierko v japonskej záhrade.

Sen mať vždyzelený park sa začal napĺňať v roku 1894, keď sa na terasách a v blízkosti kaštieľa začali prvé výsadby borievky virgínskej, cezmíny ostrolistej či vavrínovca lekárskeho a spomínaných rododendronov. Medzi rokmi 1905-1910 dosiahli výsadby v Arboréte Mlyňany prvý vrchol, ktorý bol utlmený odchodom zakladateľa v roku 1914.
Inventarizácia rastlinného fondu v roku 1925 potvrdila prítomnosť unikátneho sortimentu viac ako 300 druhov drevín rastúcich v úplne originálnych podmienkach. V arboréte možno dnes nájsť na ploche 67 hektárov vyše 2300 druhov drevín z celého sveta, najmä však z mierneho pásma severnej pologule.
Návštevníci vo veľkom využívajú prehliadky s odborným výkladom.

Sú tu zastúpené rôzne druhy drevín Severnej Ameriky, Strednej Ázie, Kaukazu, Kórey, Japonska, Číny, Ďalekého východu, Himalájí a Južnej Ameriky. Prechádzka lúkami či lesmi, slnenie sa na terasách či objavovanie tajomných zákutí orientálnej záhrady patria k „povinným jazdám“ návštevy tohto klenotu západného Slovenska.
Oslava Ambrózyho
V rámci dvojdňových Ambrózyho dní sú pre návštevníkov pripravené prehliadky parku s odborným výkladom, kultúrny program i tvorivé dielne pre deti. Vystúpia hudobné, spevácke a folklórne skupiny, vedeckí pracovníci návštevníkov oboznámia s neobyčajnými zvukmi arboréta.
Kúsok z Arboréta Mlyňany si môžete odniesť aj domov.

Stredná odborná škola lesnícka v Banskej Štiavnici predstaví sokoliarov, trubačov a botanikov. Žiaci Strednej odbornej školy potravinárskej v Nitre predvedú zručnosť v zdobení medovníkov a prinesú svoje pekárenské a cukrárenské výrobky. Prehliadky parku s výkladom budú o 10:30, 13:30 a 15:30.

0 Shares

Najnovšie správy

Piatok 26. apríla 2024 sa zapíše ako deň s viacerými dopravnými nehodami v takmer identickom čase. Okrem klasických piatkových kolón sa medzi…
  • 26.04.2024, 17:10
  • Piešťanský týždeň / Spravodajstvo
Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav