Labyrint zo sôch v Dome umenia

  • Kultúra a spoločnosť / Výstavy
  • 4. mája 2018, 00:09
  • Autor:am

Piešťanský Dom umenia opäť potešil milovníkov kvalitného výtvarníctva. Vo štvrtok 3. mája v Zrkadlovej sieni otvorili výstavu sôch s názvom Minotaurovo tajomstvo. Pozrieť si ju môžete do 27. mája.

Slávnostnú vernisáž výstavy dvadsiatich diel autorky Renaty Sládkovej otvoril hudobný vstup žiačky Petry Krajčovej. Po tónoch flauty sa hosťom prihovorila riaditeľka Domu umenia Edita Bjeloševičová, ale aj kurátor výstavy Martin Valo. Ten pripomenul, že autorka Piešťancom nie je neznáma, pretože sa pravidelne zúčastňuje tradičnej výstavy Socha piešťanských parkov. Priblížil, že viaceré z dvoch desiatok aktuálne vystavených diel pochádzajú zo súčasnej tohtoročnej tvorby a je z nich zrejmé, že autorkin talent už je za ostatných 20 rokov, počas ktorých sa umeniu venuje, skutočne vycibrený.
V sieni sú prezentované diela zobrazujúce najmä ženy, ale tiež vtáky či Minotaura. A práve podľa neho je výstava pomenovaná. Názov Minotaurovo tajomstvo vymyslela R. Sládková, keď uvidela výstavné priestory Domu umenia. „Trošku som prekabátila starú históriu. O Minotaurovi je známe, že bol väznený na Kréte v labyrinte. Museli mu obetovať mladé dievčatá a chlapcov a on ich požieral. A mne sa to nepáčilo, pretože ja som jemný človek, takže u mňa ich sústreďoval, tešil sa, robili si žúrky,“ prezradila autorka pôvod názvu výstavy.

Autorka zobrazuje najmä ženy. (autor: am)

Autorka vytvára, a tiež vystavuje najmä hlinené sochy zo šamotu. Je to veľmi hrubá hlina, ktorá môže byť umiestnená aj v exteriéri. Nebráni sa však ani odliatkom. „Musí sa urobiť forma, odlieva sa to do bronzu, epoxidu, sadry, pieskovca a podobne. Originál je však vždy hlinený model. Sochy, ktoré sú zo šamotu priamo vypálené, sú všetky duté, lebo inak by v peci praskli,“ priblížila autorka. Práca s takýmito čisto hlinenými sochami je o to náročnejšia, že ich treba najskôr rozrezať, „vykuchať“, zasa nazad spojiť, nechať schnúť. Ide teda o dlhodobý proces tvorby umeleckého diela.
Výstavu, ktorú si môžete pozrieť do 27. mája, by ste si rozhodne nemali nechať ujsť. „V Piešťanoch je dostatok prezentácií obrazov, no výstavy sôch sú skôr ojedinelé. Prirodzene je to tým, že je to iný materiál a ide o trojrozmerné dielo. Pre každého je preto radosťou v tomto priestore uvidieť sochy. Diela sa odrážajú aj v zrkadlách miestnosti, v ktorej sú vystavené a môžu tak ľuďom prinášať nové pocity,“ skonštatoval na záver kurátor M. Valo.


Dočítate sa v Piešťanskom týždni č. 19, ktoré bude v predaji od pondelok 7. mája.

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 19. apríla 2024
Meniny má Jela, zajtra Marcel