Čipkárky z deviatich krajín mieria do Krakovian

  • Kultúra a spoločnosť / Podujatia
  • 3. mája 2018, 09:46
  • Autor:vd/ts

Už tento víkend do Krakovian zavítajú čipkári z deviatich krajín, aby prezentovali vytváranie jemnej krásy, vymenili si skúsenosti a naučili sa nové čipkárske techniky. Tretí ročník jedinečného festivalu paličkovanej čipky je plný prekvapení a tvorivosti.

„Inšpiráciou im bude aj výstava Jany Frajkorovej z Prešova. Táto umelkyňa pracuje prevažne s drôtom. Paličkované výtvory obohacuje sklíčkami, plechom, porcelánom a vznikajú veľmi originálne diela,“ uviedla organizátorka Daniela Piscová.
Súčasťou festivalu bude súťažná výstava Medzi nebom a zemou. Práce zhotovili čipkárky zo Slovenska a Čiech, hlasovať za ne budú môcť diváci. V múzeu Za Krakovskú bránu sa môžete pokochať výstavou s názvom Po soľnobansky i po svojim. Tá potrvá od 5. mája do 30. septembra.
Sprievodnou akciou je výstava Vlada Pagáčika z Myjavy v Kúrii Mórica Beňovského vo Vrbovom. Popri paličkovaných dielach vystaví Myjavčan svoje drevorezby. Jeho práce môžete vidieť do 30. mája vo Vrbovom a od 1. do 17. júna v Galérii Fontána v Piešťanoch.
Súčasťou festivalu budú odborné semináre, módne prehliadky s použitím paličkovanej čipky, kultúrne programy. Predstavia sa FS Otava z Nového Mesta nad Váhom, Vrbovskí víťazi, FS Žito z Piešťan, DFS Krakovanček, ZUŠ Piešťany, CZUŠ sv. Gorazda Vrbové, FS Lusk, FS Krakovčanka a Katarína Jurdová.
„Počas festivalu môžete zažiť i gastronomický zážitok – podávať budeme tradičné jedlá našich starých mám. A okrem toho v Krakovanoch predstavia výrobu rôznych potrieb pre čipkárky, ale i pre inak tvorivé ženy zo skla,“ dodala organizátorka zo združenia Bábence Krakovany.

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
sobota, 20. apríla 2024
Meniny má Marcel, zajtra Ervín