Špehovať spálne Vrbovčanov nebudú

  • Spravodajstvo
  • 1. mája 2018, 08:57
  • Autor:Jozef Vojčiniak

Aprílové zasadnutie mestského zastupiteľstva vo Vrbovom bolo charakteristické najmä množstvom bodov, ktoré si do rokovania zástupcovia mesta prichystali. Z 36 bodov programu len dva vedenie radnice stiahlo z rokovania, zvyšok im poslanci v drvivej zhode odsúhlasili.

Úvod rokovania sa niesol v mierne emotívnej rovine, keď v rámci otázok a interpelácií obyvatelia Ulice P. Jantauscha namietali prenájom mestských pozemkov za účelom výstavby dvojposchodového bytového domu.
Vraj im noví obyvatelia bytovky budú vidieť do spální. Po krátkej diskusii medzi poslancami a vedením mesta došlo nakoniec k stiahnutiu tohto bodu za účelom prepracovania projektu tak, aby balkóny a okná bytovky neboli nasmerované do okien rodinných domov protestujúcich obyvateľov.
Širšiu diskusiu si vyžiadali aj prenájmy verejného priestranstva pod letné terasy. Viceprimátor Štefan Kubík predstavil zámer mesta účtovať nájom podľa rozlohy terasy. Cenu poslanci stanovili pre všetkých na 17 eur na meter štvorcový za rok a povolili prevádzkovať vonkajšie sedenie od apríla do októbra.
Poslanci tiež odsúhlasili dotácie pre žiadateľov, no ako zároveň viceprimátor Kubík informoval, musí sa na jeseň pripraviť všeobecne záväzné nariadenie, ktoré určí kategórie žiadateľov, účel použitia financií a podľa toho ich zaradia do skupín. Tým sa prideľovanie dotácií sprehľadní.
Diskusiu priniesol aj návrh na určenie ceny nájomného v novom nájomnom bytovom dome Košiar na Šteruskej ceste. Cenu nájmu vedenie mesta vypočítalo podľa rozlohy bytu a zároveň tak, aby vyzbierané nájomné spolu s povinnou zložkou na tvorbu fondu opráv vytvorilo sumu splátky úveru od Štátneho fondu na rozvoj bývania.
Najvyššie nájomné v tejto bytovke s pätnástimi bytmi má hodnotu 2505 eur ročne bez energií a najnižšie 2007 eur. Byty podľa objasnenia spĺňajú bežný štandard a nájomné je primerané.
Podľa toho, čo na zastupiteľstve odznelo, však ani zďaleka táto bytovka nenaplní požiadavky Vrbovčanov na nájomné byty. Záujemcov je vraj šesťdesiat a bytov iba pätnásť. Budúcich nájomníkov mestskej bytovky na návrh sociálnej komisie bude schvaľovať zastupiteľstvo.
Poslanci tiež prerokovali a mestu odsúhlasili zámer rekonštrukcie Hrabinskej ulice aj nákup pozemkov pod súčasnými či plánovanými verejnými komunikáciami.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je pondelok 22. apríla. Tento deň je Dňom zeme a Svetovým dňom modlitieb za kňažské a rehoľné povolania. Meniny…
  • 22.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 23. apríla. Tento deň je Svetovým dňom kníh a autorských práv. Meniny má Vojtech.
  • 23.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
streda, 24. apríla 2024
Meniny má Juraj, zajtra Marek