Podaj mi ruku a môžeme ísť spolu

  • Kultúra a spoločnosť / Podujatia
  • 26. apríla 2018, 07:59
  • Autor:Viera Dusíková

Na Malej scéne Mestského kultúrneho strediska v Piešťanoch bolo v utorok 17. apríla ako v úli plnom včiel. Bolo tak plno, že jednotka policajného zboru zo Spojenej školy v Piešťanoch sa tam už ani nevošla.

Čo to bolo za príslušníkov v špeciálnych, ručne zhotovených uniformách? Predsa tí, čo si spolu so svojimi učiteľkami nacvičili tanček, aby sa s ním blysli na pódiu pred svojimi kamarátmi pri príležitosti štvrtého ročníka podujatia s názvom Podaj mi ruku a môžeme ísť spolu!
Podujatie sa uskutočnilo pri príležitosti Dňa Downovho syndrómu a Dňa povedomia o autizme, ktorý pripravila spojená škola v spolupráci s občianskym združením Animo. V hľadisku sedeli školáci z Piešťan, nechýbali ani gymnazisti.
Autizmus je špeciálna kapitola života, listujú v nej 24 hodín mnohí rodičia autistov. „Druhým jazykom nášho dieťaťa je slovenčina, prvým autizmus,“ usmiala sa matka autistu, ktorá, aby pochopila svojho syna, usilovne, s veľkou trpezlivosťou a láskavou prísnosťou študovala spolu so svojím dieťaťom. Ona ho učila slovenčinu, on ju vyučoval autizmus. Zopárkrát jej uštedril pätorku, aj trikrát podčiarknutú. 

Divadelné predstavenie o tom, ako prijať do kolektívu toho, koho nechceme.

Ako teda prijať autistu či dieťa s Downovým syndrómom? Načrtla to už v príhovore organizátorka podujatia Zuzana Pažitná. V skratke platí: Od zubára neočakávame, že by vedel žonglovať, od hasiča, že vie štrikovať a háčkovať, od stavbára mostov, že vie tancovať a spievať. Ľudí je mnoho a každý vie to „svoje“. Rovnako aj to „svoje“ miluje. Niekto má rád jablká červené, iný zelené, niekto sladké, iný kyslé. Doprajme mu tie, čo mu najviac chutia. Nerobme opak.
Program otvorilo divadlo Dúhadlo z Bratislavy s predstavením Žiadosť o prijatie. Hlavnou témou bola „integrácia naopak“. „Žiaci videli, ako to je, keď väčšina posudzuje menšinu, a mohli sa vžiť do situácie minority,“ uviedla Z. Pažitná. Potom vystúpili žiaci z Cirkevnej spojenej školy z Piešťan s umeleckým programovým pásmom, žiaci zo Spojenej školy v Piešťanoch s dynamickým moderným tancom, v ktorom sa vžili do úlohy policajtov, i členovia občianskeho združenia Serviam z Piešťan s tancom, ktorému dali názov Lúka.
„Všetky čísla sa stretli s pozitívnym ohlasom u divákov a veľkým aplauzom. Celý program sa niesol v znamení festivalu rozmanitosti, snahou organizátorov bolo ukázať, že rozmanitosť obohacuje všetkých navzájom a kvality človeka neurčujú jeho vonkajšie znaky, ale jeho správanie a pôsobenie na okolie,“ povedala Z. Pažitná.
Na záver žiaci dostali jablká, ktoré symbolizovali rozmanitosť v živote. Ako Pažitná uviedla, organizátori tohto podujatia pevne dúfajú, že program zvýšil u žiakov pozitívne vnímanie ľudí s akoukoľvek odlišnosťou a prispel k inkluzívnemu vnímaniu spoločnosti.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je pondelok 25. marca. Tento deň je Dňom zápasu za ľudské práva a Medzinárodným dňom spomienky na obete otroctva…
  • 25.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 26. marca. Tento deň je Svetovým dňom epilepsie. Meniny má Emanuel.
  • 26.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 28. marca 2024
Meniny má Soňa, zajtra Miroslav