V obciach regiónu čistili okolie i lesíky

  • Spravodajstvo
  • 25. apríla 2018, 17:04
  • Autor:Daniela Serišová

Počas Dňa Zeme sa konajú rôzne akcie aj v obciach regiónu. V nich sa totiž najčastejšie stretávajú s nevychovanými občanmi, ktorí stavebný alebo iný odpad vyhadzujú rovno do prírody.

 Deň Zeme je preto vždy jarným očistným dňom, keď si občania skrášľujú svoje okolie.

Banka ide príkladom už roky
Príkladom iným išli počas Dňa Zeme aj v obci Banka, ktorá pre svojich občanov pripravila akciu Čistá obec. Počas celej soboty boli na viacerých miestach v obci rozmiestnené veľkokapacitné kontajnery, vďaka ktorým sa mohli občania zbaviť odpadu zo záhrady, starého zariadenia domov, matracov, dosiek, nábytku či starej sanity.
Upratovacia akcia sa na Banke uskutočňuje každý rok. Pred neporiadnikmi z iných obcí, ktorí by sa chceli zbaviť svojho odpadu, strážili kontajnery hliadky, ktoré tiež usmerňovali ukladanie správneho odpadu.

V lesíku pomáhali i dobrovoľní hasiči.

V Blacinách spoločnými silami
Združenie obcí s názvom BOVO organizovalo pri príležitosti Dňa Zeme čistenie priľahlého lesíka Blaciny. V sobotu od ranných hodín sa v lesíku na hraniciach obcí Bašovce, Ostrov a Veľké Orvište konalo malé čistenie. Občania zbierali odpadky, konáre či zlomené stromy.
„Je tu množstvo stromov, ktoré sú suché, odumreté, vyvrátené a zachytené v korunách zdravých stromov. Pre bezpečnosť návštevníkov sme sa sčasti snažili tieto stromy odstrániť. Sme radi, že sa k nám pridala aj verejnosť, nakoniec sa nás zúčastnilo asi 90 ľudí,“ pochvaľuje si akciu starosta Bašoviec Ľubomír Dekan.
Deti si po práci opiekli zaslúžené špekáčiky.

Po dobre vykonanej a únavnej práci deti aj dospelých čakala zaslúžená odmena v podobe guláša a špekáčikov. Na akcii sa zúčastnilo aj množstvo detí, pre ktoré bol pripravený program. Súťažili v najpomalšej jazde na bicykli a takisto sa mohli povoziť na poníkoch.
Starostovia obcí Ľubomír Dekan, Jozef Tkácz a Pavol Paulovič vyjadrili s nultým ročníkom spokojnosť. „Verím, že aj v budúcnosti budeme pokračovať v podobnej aktivite. Ďakujem každému, kto akoukoľvek formou prispel k dobrej veci,“ poďakoval Ľ. Dekan.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava