Kritizovať dokáže každý, zdvihnúť zadok asi nie

  • Spravodajstvo
  • 20. apríla 2018, 09:09
  • Autor:Jozef Vojčiniak

V službe s piešťanskou mestskou políciou. I tak by sa dala nazvať reportáž v nasledujúcich riadkoch.

K jej napísaniu nás inšpirovali udalosti z marcového mestského zastupiteľstva, na ktorom poslanec Tomáš Hudcovič tvrdil, že pokles množstva vybraných pokút v minulom roku súvisí so zníženou autoritou mestskej polície, prípadne, že policajti nedostatočne zabezpečujú poriadok v uliciach mesta.
A tak sme v utorok 10. apríla asi o pol deviatej ráno po dohovore z náčelníkom mestskej polície Marcelom Mihalikom sadli do služobného auta polície a stali sa pozorovateľmi práce jeho dvojčlennej posádky. Naša cesta najprv viedla na Železničnú ulicu, kde bol telefonicky nahlásený vrak auta. I napriek tomu, že z telefonátu mala hliadka k dispozícii aj poznávaciu značku, na ohlásenej ulici, ale ani v priľahlých uličkách vrak neobjavili. Zrejme išlo o falošný oznam.

Do bežnej rutiny mestskej polície patrí aj kontrola parkovania.

Následne dostala hliadka pokyn presunúť sa na Mojmírovu ulicu, kde oznamovateľ ohlásil stavebný odpad. Tentoraz bol oznam pravdivý a policajti na mieste objavili dve veľké vrecia stavebného odpadu. Keďže žiadne osoby ani vozidlá sa v blízkosti nenachádzali, miesto zdokumentovali a pomocou služobnej mobilnej aplikácie zadali do systému mestskej polície.
Z Mojmírovej si to hliadka zamierila na trhovisko na Nálepkovej ulici. Náhodnou kontrolou preverila trhovníkov, či majú k stánkovému predaju náležité povolenia od mestského úradu. Porušenie všeobecne záväzných nariadení mesta nezistili.
V rámci hliadkovania prišiel na rad aj mestský park, kde sa policajti zamerali na kontrolu psičkárov, či majú svojich domácich miláčikov na vôdzke. V zmysle platných mestských nariadení sa psy v mestskom parku nesmú pohybovať voľne. V tej dobe tam žiaden neporiadny chovateľ nebol.

Pri výjazde z parku policajti zaregistrovali vodičku, ktorá si to so svojím autom namierila od Domu umenia po nábreží smerom ku Kolonádového mostu do zákazu vjazdu. Zastavili ju až majáky policajného auta. Vodička tvrdila, že si zákazkovú značku nevšimla. Chcela ísť od Národného ústavu reumatických chorôb do Auparku a týmto smerom ju naviedla navigácia. Podľa poznávacej značky išlo o vozidlo zo severu Slovenska, a tak policajti vzali i túto skutočnosť do úvahy a vjazd do zákazu vodičku vyšiel len na desať eur. Zároveň zblúdenej žene a jej popletenej navigácii pomohli nájsť Aupark tak, že tam vodičku odprevadili.
Na rad prišla kontrola pešej zóny a rešpektovania zákazu bicyklovania. Už pohľad z diaľky na Winterovu ulicu jasne naznačoval, že Piešťanci si zo zákazov ťažkú hlavu nerobia. Potom, ako sa však na pešej zóne zjavila uniformovaná hliadka, zrazu všetci začali kráčať popri bicykloch, prípadne v diaľke z nich zoskakovali. Neporiadnikov hliadka riešila len dohovorom.

Vyhodený stavebný odpad policajti zdokumentovali a ohlásili na dispečing.

Potom sa muži zákona vybrali na náhodnú kontrolu parkovania. Nesprávne parkovanie okamžite hlásili svojim kolegom, ktorí následne na autá „obuli“ nepopulárne „papuče“. Sami policajti nám však potvrdili, že často majú problém preukázať státie auta na zákaze státia, prípadne nezaplatenie parkovného. Niekedy sú na príčine už takmer neviditeľné žlté čiary lemujúce okraj vozovky, ktoré ako vodorovné dopravné značenie státie zakazujú, inokedy sú to nefunkčné parkovacie automaty.
„Ťažko niekoho pokutovať, ak nemá ako zaplatiť, preto najprv v danej lokalite overíme funkčnosť parkovacieho automatu. Ak funguje, výhovorky na nás neplatia. Ale ak nie, jeho nefunkčnosť akurát tak nahlásime,“ vysvetlili nám.

Na nábreží Váhu mestskí policajti zastavili vodičku v zákaze vjazdu.

V ten deň boli problémy s nefunkčným automatom na Námestí SNP pred mestským úradom a s automatom na neďalekej Kukučínovej ulici, ktorý nevydával lístky. A tak boli policajti k neplatičom v tejto lokalite nateraz tolerantní.
Tu sme naše jazdenie s mestskou políciou ukončili. A ak by si niekto myslel, že takáto rozsiahla kontrolná činnosť je robotou na dvanásťhodinovú zmenu, je na omyle. To všetko, čo sme opísali, policajti riešili v rozpätí necelej jeden a pol hodiny.
Možno by sa niektorým mestským poslancom skôr ako teoretizovanie a kritika práce mestskej polície z poslaneckej lavice oplatilo rovnako sa o jej práci presvedčiť na vlastné oči. Ak to môžeme urobiť my, dokáže to aj novinár Tomáš Hudcovič, majiteľ miestneho spravodajského portálu. A uvidel by problémy z piešťanských ulíc úplne v inom svetle.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 28. marca. Tento deň je Dňom učiteľov. Meniny má Soňa.
  • 29.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 29. marca 2024
Meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava