Amatérski ošetrovatelia napáchali na stromoch nezvratné škody

  • Spravodajstvo
  • 19. apríla 2018, 07:43
  • Autor:Jozef Vojčiniak

Sezóna výrubov a orezávania okrasných drevín v dôsledku príchodu vegetačného obdobia sa už skončila, no dôsledky v mnohých prípadoch „ľudovej“ tvorivosti sú viditeľné na viacerých miestach Piešťan.

O tom, aká je situácia po tohtoročných na mnohých miestach divokých úpravách verejnej zelene v kúpeľnom meste, nás informoval záhradný a krajinný architekt, biotechnik krajinnej zelene Denis Bechera.

Sládkovičova: Tento strom zásah amatérskeho dendrológa zrejme neprežije.

„V súčasnosti sú v štádiu riešenia dreviny na ulici Slnečná (tuja), Radlinského (dve lipy) a Hoštáky (dve lipy). Takýto postup zo strany obyvateľstva je nepovolený a neakceptovateľný, často vznikajú škody nielen priame, ale aj následné,“ vysvetľuje D. Bechera.
„Neodborným zásahom sa dreviny poškodzujú alebo úplne devastujú. A to pre nevedomosť postupov, nerozoznávanie druhov drevín, čas orezávania a pre neakceptovanie hrúbky a kategórie konárov,“ dodáva.
Obeťou barbarskej úpravy zelene sa stala i tuja na Slnečnej ulici.

Podľa odborníka rany na drevinách (kalusové pletivo u konárov) môže zle zregenerovať a vznikajú vstupy pre patogénnych škodcov, prípadne v budúcnosti pre dutiny a podobne. Takéto nepovolené a neodborné zásahy trvalo poškodzujú zeleň, preto je potrebné, aby každý zásah vykonávali ľudia s odborným vzdelaním, adekvátnymi skúsenosťami, praxou a najmä s povolením pre takúto činnosť.
Služby mesta Piešťany (SMP) ako správca verejnej zelene zodpovedá za výsadby, údržbu zelene, dobrú kondíciu a estetické pôsobenie vegetačných úprav. Zistenie nepovolených orezov, prípadne výrubov či iných zásahov SMP nahlasuje majiteľovi zelene.
V tomto prípade mestskému úradu a ten rozhoduje a koná v zmysle zákona. To znamená, že nahlasuje informácie Okresnému úradu v Piešťanoch, odboru životného prostredia, ktoré nepovolené zásahy preveruje, vyhodnocuje a vykonáva právne a legislatívne úkony. Taktiež stanovuje náhradu škody, prípadne iné stanovené úkony a opatrenia.
„Služby mesta Piešťany sú výhradným správcom a organizáciou poverenou pre takéto úkony. Pokiaľ mestský úrad alebo SMP nepovolia, nepoveria a neurčia inú osobu alebo organizáciu,“ dodal krajinný architekt.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 17. apríla. Tento deň je Svetovým dňom hemofílie. Meniny má Rudolf.
  • 17.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 18. apríla 2024
Meniny má Valér, zajtra Jela