Deň narcisov v znamení piatka trinásteho

  • Kultúra a spoločnosť / Podujatia
  • 17. apríla 2018, 07:58
  • Autor:Viera Dusíková

Trinástka nemusí byť symbolom nešťastia. Narcisy, ktoré dobrovoľníci – mladí aj tí duchom mladí – rozdávali v piatok 13. apríla v uliciach, inštitúciách, obchodných domoch i v školách Piešťan, Vrbového či v obciach nášho regiónu, sa ako pozitívny symbol víťazstva ocitali prichytené na tričkách, kabátoch, bundách aj na detských kočíkoch. Presne v duchu tohtoročného sloganu: „Zmeňme piatok trinásteho na lepší deň: Deň narcisov!“

Liga proti rakovine, ktorá dobrovoľnú zbierku organizuje, rozposlala do nášho regiónu osemdesiat pokladničiek. Tisícky kvietkov rozdávalo asi 250 dobrovoľníkov. Pretože ráno pršalo, okolo hlavného stánku ligy, ktorý sídlil na Námestí slobody, chodilo menej ľudí. „Sme tu už vyše dve hodiny, našťastie, mraky sa rozostúpili a počasie sa ustálilo. Ale oproti minulému roku som tu za ten čas ešte nevidela mamičky s kočíkmi. Predsa, keď je slnko, vyberú sa viacerí na vychádzky,“ skonštatovala predsedníčka ligy Mária Šišková.

V piatok sa v celom regióne vyzbieralo 20 290 eur.

Aj ona, podobne ako jej ďalšie kolegyne, prežila onkologické ochorenie, ktoré ju síce poznamenalo, no zároveň prinieslo nových priateľov, známych. „Spoznala som, kto je môj naozajstný priateľ a na koho sa dá spoľahnúť,“ uviedla M. Šišková. Zrno od pliev vytriedili aj ďalšie onkologické pacientky. Jedna z nich bola ešte prednedávnom na invalidnom vozíku, v piatok však naplno slúžila dobrej veci a rozdávala narcisy.
Po meste chodili hliadky študentov, skautov, dobrovoľníkov, ktorí vnášali medzi ľudí pozitívnu atmosféru. „Túto pizzu vám posiela váš podporovateľ,“ zneli slová vodiča z La Stelly, ktorý priniesol XXL pokrm zabalený vo veľkej škatuli a k nemu ešte niečo tekuté na zahriatie.
V piatok sa v celom regióne vyzbieralo 20 290 eur, čo je o 1200 menej ako vlani. Prostriedky poputujú na centrálny účet ligy, odkiaľ sa pomerná časť, schválená generálnou radou, vráti do pobočiek. „My prispievame z týchto peňazí aj na relaxačný pobyt našich členov v Tatrách, preto veľmi pekne ďakujem všetkým, ktorí akýmkoľvek spôsobom prispeli na úspešnú zbierku. Použije sa ako po iné roky na psychosociálnu pomoc, prevenciu a vzdelávanie, na výskum a zdravotnícke zariadenia,“ uviedla predsedníčka ligy.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava