Podoby džezu perom Jána Babiča

  • Kultúra a spoločnosť
  • 14. apríla 2018, 08:06
  • Autor:jb

Milí priatelia džezu a dobrej hudby, jarná únava nie je mýtus, ale všeobecne známy a akceptovaný jav. Na jej vzniku sa výrazne podieľa dôsledok striedania ročných období, nedostatok slnečného svetla počas zimného obdobia a nedostatok vitamínov. S takouto únavou sa vieme vysporiadať. Pomôže každodenný a pobyt na čerstvom vzduchu, dodržiavanie zásad pestrej stravy, športové aktivity a dostatok spánku.

Je tu však aj iný druh únavy, oveľa horší. Má ďaleko ťažšie následky. Áno, mám na mysli spoločenskú únavu. Spoločnosť je na nohách a oprávnene žiada, aby sa veci pohli. Brány však ostávajú zatvorené a jedinou odozvou sú náznaky ústretovosti druhej strany vo forme viac výsmechu než úprimnej snahy po zmene. V pozadí tohto pohnutia je brutálny zločin. Spoločnosť je v pohybe s jasnou požiadavkou, zatiaľ však len s čiastočným výsledkom. Prestať teraz by bolo zničujúce. Únavu spoločnosti treba prekonať – pobytom na stretnutiach, dodržiavaním pokoja a slušnosti.
Podoby džezu na Rádiu Piešťany majú množstvo námetov. Hlasovanie verejnosti v ankete Esprit 2017 prebieha na portáli jazz.sk, na turné je Lukáš Oravec s americkým klaviristom Aaronom Goldbergom, Jurko Griglák sa chystá na česko-slovenské turné, Jazz za železnou oponou odštartoval v Trenčíne a mieri do Piešťan. Slovenský akordeonista Vojtech Szabó vydal nový album Vojtech Szabó plays Accordion. Osemdesiat rokov by v polovici apríla oslávili americký bubeník Eddie Marshall a altsaxofonista Monty Waters. Nový album vydal Chick Corea a Steve Gadd pod názvom Chinese Buterfly.
Zaujímavé a aktuálne budú aj Podoby džezu v nedeľu o 20. hodine i v repríze vždy v stredu o 23:00. Na stretnutie sa teší vám a džezu verný Jano Babič.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava