Každý nachádzal vlastný svet

  • Kultúra a spoločnosť / Výstavy
  • 14. apríla 2018, 07:42
  • Autor:am

Tónmi hudobného majstrovstva saxofonistu a džezmena Nikolaja Nikitina otvorili v Dome umenia Piešťany ďalšiu výnimočnú výstavu. Vo štvrtok 5. apríla sa v tamojšej galérii zišli milovníci umenia na vernisáži obrazov Petra Krivdu s názvom Niekoľko slov vo farbe.

Výtvarník Peter Krivda sa venuje maľbe, grafike a reštaurovaniu vitráží. Tie môžu návštevníci zhliadnuť napríklad v Dóme sv. Martina alebo v Kostole sv. Ladislava v Bratislave, ale aj v krásnom chorvátskom mestečku Primošten a mnohých iných. Je tiež kunsthistorikom a teoretikom, no umelecký svet aktívne obohacuje o nové diela.
Na výstave v Piešťanoch sa objavuje výber tvorby z ostatných piatich až šiestich rokov. „Ide o hľadanie iných svetov. Keď sa zapozeráme do steny, nájdeme tam fragment, v ktorom niečo uvidíme. Ten pohľad je len náš, lebo nikto iný ho tak neuvidí. Keď odkloníme zrak, stratíme to. Také sú aj škvrny v obrazoch. Každý z divákov si v nich nájde niečo, čo ho upúta. Nájde si iný svet, iné predstavy. Našťastie, zatiaľ máme každý iné,“ uviedol autor, ktorý dáva divákom šancu nájsť si v jeho dielach vlastné predstavy, sny.
Podľa neho sa netreba stavať negatívne napríklad k čiernym obrazom s tým, že sú smutné, no lepšie je dať mysli slobodu a nechať ju unášať sa svojimi jedinečnými predstavami.
Peter Krivda spomenul, že nemaľoval vždy len diela, pri ktorých treba použiť fantáziu. Ako väčšina výtvarníkov si prešiel viacerými obdobiami a od figurálnej tvorby, neskôr úplnej abstrakcie sa dostal až po surrealistickú tvorbu a hľadanie predstáv a svetov. V Piešťanoch vystavuje po prvý raz. Jeho diela si môžete pozrieť v Galérii Domu umenia do 29. apríla.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 17. apríla. Tento deň je Svetovým dňom hemofílie. Meniny má Rudolf.
  • 17.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 18. apríla 2024
Meniny má Valér, zajtra Jela