Pozor, na jar ožívajú nielen dreviny, ale aj zvieracie pudy

  • Spravodajstvo
  • 12. apríla 2018, 07:55
  • Autor:am

Každoročne sa v piešťanskom útulku ocitnú stovky zvierat. Nie sú to však len vyhodené, zanedbané a týrané psy. Viac než štvrtina zo všetkých prírastkov sú utekáči, ktorí mali šťastie a namiesto pod kolesami auta skončili v koterci.

Minulý rok prekročilo brány Útulku Piešťany 424 psov. Až 313 našlo nový domov formou adopcie a okrem Slovenska veľa z nich putovalo do Nemecka, Rakúska či Česka. K pôvodnému majiteľovi sa vrátilo až 114 psov. Pracovníci útulku preto často apelujú aj na svojej facebookovej stránke Viac úsmevov, aby si majitelia svoje psy dobre zabezpečili. Okrem toho, že ich ohrozujú, čas, keď pracovníci utekáčov odchytávajú, by radšej mohli venovať opusteným a zanedbaným zvieratám.
„Ľudia sú nepoučiteľní. Keď im zviera ujde a nájdu ho u nás, väčšinou povedia, že v živote neutiekol, niekto otvoril bránku, preskočil plot a podobne,“ spomenula riaditeľka útulku Ľubomíra Báleková. Podľa nej si však treba uvedomiť, že sú to jednoducho zvieratá, ktoré majú svoje pudy a zvlášť, keď jar volá.
Majitelia psov by jednoznačne mali mať svojich miláčikov na vôdzke, a to bez rozdielu veľkosti či rasy. „Hnevajú ma tí, ktorí chodia so psíkmi navoľno s argumentom, že on nič nespraví a neujde. Takých by mali nekompromisne pokutovať, aby sa naučili. Vždy je hrozba, že sa zjaví väčší pes bez vôdzky, a je problém, ktorý sa môže skončiť nešťastne,“ zamyslela sa riaditeľka.
Plochy pre voľný pohyb psov pritom v Piešťanoch jestvujú, napriek tomu ich ľudia nevyužívajú a radšej ich vypustia v mestskom parku či pri Váhu. Neraz je dokonca na týchto miestach vidno majiteľov, ako neúspešne svojich miláčikov naháňajú, prípadne sa hádajú s ostatnými psičkármi, ku ktorým zabehli.
Riaditeľka však pripomína, že aj utekáči raz doutekajú: „Stačí, že vybehne na cestu a ohrozí tým aj účastníkov premávky.“ Riešením pritom môže byť kastrácia, po ktorej sa zvieratá upokoja. „Mnohí ľudia sú proti kastráciám z rôznych dôvodov, ale odporúčame ich nielen preto, aby sa psíky a mačky nekontrolovateľne nemnožili a nedošlo tak k neželanému potomstvu, no zvieratá sa tiež upokoja. Kastrácia je aj prevenciou proti chorobám, ako je rakovina prostaty u psíkov, pyometra u feniek, nádory, cysty,“ dodala Ľ. Báleková.
Takže psičkári, pre bezpečnosť vášho miláčika i ostatných ľudí, kúpte vôdzku, skontrolujte plot a vždy za sebou zatvárajte bránku. V ideálnom prípade si dajte zvieratko začipovať a vykastrovať. Budete spokojný vy i okolie.

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
sobota, 20. apríla 2024
Meniny má Jela, zajtra Marcel