KOMENTÁR: Prečo lietať na dovolenku z Piešťan?

  • Nezaradené
  • 12. apríla 2018, 07:58
  • Autor:Jozef Vojčiniak

Je letisko v Piešťanoch perspektívne a pre rozvoj mesta nevyhnutné, alebo je to len nostalgická potreba obyvateľov mesta a „dojná krava“ pre manažment, alebo azda nástroj politického boja pred voľbami?

Už viac ako dva roky si tieto otázky kladiem, a to najmä od doby, čo sa v kúpeľnom meste zdvihli vášne po ohlásení likvidácie spoločnosti Letisko Piešťany, a. s., ktorá letisko prevádzkuje.
Letisko v Piešťanoch má naozaj dlhú tradíciu siahajúcu do obdobia rozvoja kúpeľníctva pod vedením rodiny Winterovcov. Z trávnatej plochy určenej na pristátie pre vtedy raritné dvojplošníky sa na letisko s čulým ruchom začalo meniť až v časoch, keď ho začala využívať armáda. A práve toto sa stalo hnacím motorom rozvoja a zároveň aj limitujúcim faktorom jeho civilnej leteckej prevádzky. Použitie pristávacej dráhy civilným letectvom sa muselo spratať do voľných časov, keď ju nepotrebovala armáda.
Dnes je však takisto nutné slovo civilná nahradiť pomenovaním komerčná prevádzka. A komerčná so všetkým, čo k tomu patrí. To jest letecká prevádzka, ktorá sama uživí chod letiska. Málokto si však uvedomuje, že prevádzka letiska bola v novodobých dejinách takmer vždy a v plnej miere hradená z rozpočtu armády. Posledná pravidelná linka ako prípoj na odlety medzištátnych letov skončila pre nezáujem cestujúcich v roku 1989 a vojenské letectvo Piešťany opustilo pred pätnástimi rokmi.
Odvtedy sa pokusy o rozbehnutie komerčnej prepravy vždy skončili fiaskom. A ako ukázali odhalenia z poslednej doby, cez riadiace orgány letiskovej spoločnosti slúžila táto akciovka vo verejnom vlastníctve najmä na prelievanie verejných finančných prostriedkov do súkromných vreciek politických nominantov v správnej či dozornej rade.
Čo teda s letiskom ďalej? Môj názor je, že nič. Ak teda nechcú všetci obyvatelia mesta, ale i celého kraja strkať peniaze do letiska, ktoré v súčasnej dobe slúži najmä pre pristátie a odlety súkromných lietadiel miestnych zbohatlíkov. A pozerám sa na ten fakt nielen cez peniaze, ale aj očami možného cestujúceho, ktorý sa rozhodne ísť na dovolenku letecky.
Kto v súčasnom bezpečnostnom prostredí tento druh dopravy na dovolenku využil, vie, že ak chce absolvovať všetky kontroly a odbavovacie náležitosti tak, aby mu jeho charter neuletel, musí prísť pred plánovaným odletom minimálne hodinu a pol vopred. Ideálne aj dve. To znamená, že minimálne tie dve hodiny strávim v letiskovej hale s celou svojou rodinou. S potrebami detí či mojimi ako napríklad skrátenie času medzi jednotlivými úkonmi, uhasenie smädu či hladu. A to hovorím o ideálnom prípade, ak dovolenkový charter nemešká, čo zasa nie je až také zriedkavé.
A tu je zásadný rozdiel medzi možnosťami za hodinu dostupného letiska v Bratislave či vo Viedni, kam sa cestuje o hodinu dlhšie. Ich vybavenie a infraštruktúra, reštaurácie, bufety, obchodíky a rôzne iné kratochvíle sú nastavené tak, aby cestujúcim pomohli skrátiť čas čakania na odlet. Na porovnanie možnosti piešťanského letiska sú v tomto prípade úplne zúfalé.
Žiadna autobusová linka vás sem z centra Piešťan nedovezie. Ak sa dopravíte vlastným autom, môžete ho nechať na opustenom, neosvetlenom a nestráženom parkovisku pred letiskom. Ak vojdete dnu, vo vestibule nenájdete ani len kávomat na občerstvenie. Po odbavovacích úkonoch a bezpečnostných kontrolách si akurát tak môžete sadnúť na stoličku v hale.
Preto si sám kladiem otázku, čo by mňa ako cestujúceho malo motivovať, aby som žiadal od predajcu môjho dovolenkového pobytu možnosť odletu z Piešťan?

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je utorok 26. marca. Tento deň je Svetovým dňom epilepsie. Meniny má Emanuel.
  • 26.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 28. marca. Tento deň je Dňom učiteľov. Meniny má Soňa.
  • 29.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 29. marca 2024
Meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava