Enersol: Ochrana planéty v rukách elektrikárov

  • Mladí dnes / Školy
  • 12. apríla 2018, 08:12
  • Autor:vd

Výborné výsledky v krajskom kole posunuli dvoch študentov Strednej priemyselnej školy elektrotechnickej v Piešťanoch do celoslovenského kola súťaže s názvom Enersol, ktorá sa zaoberá obnoviteľnými zdrojmi a ochranou planéty Zem.

Študenti Martin Horváth a Shakir Shakirji, ktorých na súťaži sprevádzal pedagóg Ľubomír Tuchscher, postúpili so svojimi prácami medzi slovenskú špičku. „Jeden tvorí neskutočné solárne roboty, druhý krásne kreslí. Ďakujem im za reprezentáciu a držím palce v Senici, kam ideme spolu 11. a 12. apríla,“ uviedol Ľ. Tuchscher, pre ktorého je Enersol srdcovou záležitosťou.
Treba iba pripomenúť, že tretiak M. Horváth si minulý rok v súťaži Enersol vybojoval zlatú medailu v konkurencii tridsiatich súťažiacich z piatich krajín Európy. Zostrojil autíčko na solárny pohon – šité na mieru projektu zameraného na využitie obnoviteľných zdrojov energie.
Martin je synom pedagóga Slovenskej technickej univerzity v Bratislave. Jeho otec prednáša kybernetiku a robotiku. Syn už ako drobec nasával techniku. Nemal ani päť a vedel spájkovať. Pre predmet počítačové systémy prestúpil z trnavskej priemyslovky do Piešťan. Jeho práca, parametre i technická dokumentácia boli na profesionálnej úrovni nielen v uplynulom roku súťaže, ale aj tento rok.
Jeho ďalší pedagóg Miloš Dragula pripomenul, že ich zverenec je po víťazstve v celoslovenskej strojníckej olympiáde prijatý na Strojnícku fakultu Slovenskej technickej univerzity. Školy sa idú oňho potrhať. Úspech mu zabezpečil nielen praktickú maturitu, získa i župné štipendium.

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
sobota, 20. apríla 2024
Meniny má Jela, zajtra Marcel