Po sviatkoch ďalší protest

  • Spravodajstvo
  • 10. apríla 2018, 18:07
  • Autor:am

Marcové piatkové zhromaždenia s názvom Za slušné Slovensko na týždeň prerušila Veľká noc, avšak po odznení sviatkov sa ľudia zišli na námestiach opäť. Piešťany ani tentoraz neboli výnimkou a vo štvrtok 5. apríla si zúčastnení znova pripomenuli vraždu novinára a spoločne zaspievali hymnu.

Ján Kuciak spolu s priateľkou Martinou Kušnírovou násilne prišli o život už viac než pred mesiacom, no ich vrah stále behá na slobode. I toto prinútilo Slovákov opäť vyjsť do ulíc a volať o spravodlivosť. Okrem toho žiadajú ministra vnútra Tomáša Druckera, aby odvolal policajného prezidenta Tibora Gašpara. Má to byť prvý a nevyhnutný krok k obnoveniu dôvery k novému vedeniu ministerstva.
Minulý štvrtok sa v Piešťanoch skloňovala situácia v RTVS, taktiež sa prítomní vyjadrovali k Dušanovi Kováčikovi, ktorý chce disciplinárne potrestať špeciálneho prokurátora Vasiľa Špirka. Ten pred časom vzniesol vážne podozrenia o korupcii na najvyšších miestach. Zhromaždenie sa nieslo v pokojnej atmosfére, len v úvode sa v dave objavil občan, ktorý zjavne s týmto podujatím nesúhlasil a začal počas príhovoru pokrikovať na ľudí, či nemajú čo robiť.
Z pódia zaznelo vyhlásenie k systémovým zmenám na ministerstve vnútra, ktoré organizátori pripravili s iniciatívou Chceme veriť. Prihovorila sa im aj Lenka Surotchak z Nadácie Pontis, ktorá je jednou z najväčších grantových a operačných nadácií na Slovensku. „Prihováram sa k vám v mene takmer 200 osobností a tisícov ľudí, ktorí ešte v spravodlivosť stále veria. Dúfam, že je nás oveľa viac,“ prezentovala L. Surotchak. V liste žiadala nezávislú políciu, lepšiu informovanosť obyvateľov o vyšetrovaniach korupčných káuz, ale aj viac odbornosti na dôležitých postoch.
Po nej vystúpila na pódium Anna Galovičová, ktorá v Piešťanoch spoluorganizovala protestné zhromaždenia počas Nežnej revolúcie v novembri 1989 a v súčasnosti je predsedníčkou občianskeho združenia Slovenská sieť proti chudobe. „Mladí ľudia prišli o život a nám sa otvorili oči. Bohužiaľ, mnohí sú ešte stále obalamutení rečami a konšpiráciami o puči. Toto bolo aj za Dubčeka, aj počas Nežnej revolúcie. Tiež nás obviňovali, že sme platení zo západu. Musíme vydržať, aby sa oči otvorili aj ostatným. Musíme sa spojiť,“ povedala A. Galovičová.
Na záver si prítomní minútou ticha uctili dvojicu zavraždených a zaspievali štátnu hymnu.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 28. marca. Tento deň je Dňom učiteľov. Meniny má Soňa.
  • 29.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 29. marca 2024
Meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava