Bytový podnik si onedlho na mušku vezme daňový úrad

  • Spravodajstvo
  • 10. apríla 2018, 12:00
  • Autor:Jozef Vojčiniak

Hlavný mestský kontrolór Martin Svorad sa opäť pozrel na „zúbky“ mestskej eseročke Bytový podnik Piešťany a jeho zistenia o niekdajšom konateľovi Pavlovi Vermešovi dobre nedopadli. Tentoraz išlo o kontrolu zverejňovania zmlúv a faktúr, o zmeny audítorskej firmy či rešpektovanie poslaneckých uznesení, ktorých plneniu sa Vermeš vždy bránil.

Pavol Vermeš, v súčasnosti „len“ šéf radničných právnikov, sa v pozícii konateľa mestskej strategickej eseročky ocitol po kontroverznom odvolaní niekdajšej riaditeľky Evy Kollárikovej na sklonku roka 2016. Hoci jeho „samovedenie“ mestskej firmy trvalo len desať mesiacov, rozporuplných či škandalóznych udalostí sa za ten čas nakopilo ako za desať rokov práce.
Podľa najnovších zistení mestského kontrolóra bytový podnik pod vedením P. Vermeša nezverejňoval uhradené faktúry na webovej stránke spoločnosti, dokonca boli faktúry uhrádzané aj bez podpisu konateľa.
Zrejme najzávažnejšie sú však zistenia týkajúce sa povinného auditu ročnej finančnej uzávierky. Tú nariaďuje zákon o účtovníctve napríklad i pre spoločnosti, ktorých celková suma majetku je vyššia ako jeden milión eur, čo bytový podnik svojou hodnotou podľa Obchodného registra v objeme 2,2 milióna eur vysoko prevyšuje.
Takýto audit môže vykonávať len na to certifikovaná firma. Za konateľa Vermeša sa s takouto firmou (ALFA AUDIT, s. r. o.) spolupráca ukončila a podpísala sa s inou, s ktorou zmluvu na spoluprácu Vermeš načisto zbabral. Ako vo svojej správe mestský kontrolór uvádza: „… s prihliadnutím na právne analýzy je možné postup povinnej osoby pri schvaľovaní audítora, t. j. spoločnosti VELOX, s. r. o., Bratislava, v zmysle zákona o účtovníctve považovať za postup, ktorý nebol v súlade so zákonom.“
Bytový podnik sa tak zrejme dostane do problémov aj s daňovým úradom. Kontrolór Svorad vo svojej správe tvrdí, že vykonanie auditu účtovnej uzávierky za rok 2016 týmto spôsobom nie je považované za vykonanie štatutárneho auditu v zmysle zákona o účtovníctve.
A tak sa ponúka otázka: Koľko nepríjemných prekvapení ešte bytový podnik v budúcnosti čaká, ktoré svojím pôsobením zapríčinil jeho na konci roka 2016 primátorom dosadený konateľ Pavol Vermeš?

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 28. marca. Tento deň je Dňom učiteľov. Meniny má Soňa.
  • 29.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 29. marca 2024
Meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava