V priestoroch „hotelky“ dominovali všakovaké vône i chute

  • Mladí dnes / Školy
  • 7. apríla 2018, 08:32
  • Autor:Viera Dusíková

Hotelová akadémia Ľudovíta Wintera v Piešťanoch hostila na druhom ročníku medzinárodnej súťaže s názvom Piešťanský pohár Ľudovíta Wintera desiatky talentovaných someliérov, ale aj baristov a majstrov vo varení a príprave čokolády a čaju zo Slovenska i z Čiech.

Na „hotelke“ rozvoniavali v utorok 27. marca nielen nápoje, čo šteklili chuťové bunky, ale aj flambované ovocie, palacinky a dobroty, ktoré pripravili tunajší kuchári. Barmani návštevníkom ponúkali krásne dekorované a o nič menej chutné kokteily a publikum sa kochalo pohľadom na šikovnosť čokolatierov či baristov. Obdivovali tiež výtvory rôznych kvetov a dekorácií z ovocia a tiež ozdôbok z pečiva.
„V tento deň na našej škole súťažilo takmer 60 študentov z celého Slovenska, ale aj zo susedného Česka v štyroch odboroch – Junior Somelier, Junior Barista Cup, Junior Chocolatier a Junior Tea Tender. Pri dvoch posledných odboroch ide o jedinú súťaž svojho druhu v rámci juniorskej kategórie na Slovensku,“ povedal riaditeľ Hotelovej akadémie Ľ. Wintera (HAĽW) Ladislav Blaškovič.

Výborné a krásne dekorované nápoje ponúkali miestni barmani.

O objektívne hodnotenie sa postaral medzinárodný 29-členný tím porotcov. „Dlhoročne je to v rámci súťaže Mladý someliér profesor Fedor Malík. Čokoládu hodnotila porota na čele s Karolom Stýblom, ktorý patrí medzi špičku na Slovensku a je absolventom našej školy. Medzi top vo svojej oblasti – príprava čaju – patria manželia Ondejčíkovci z Nitry a sme radi, že sa Piešťany stali dejiskom aj jedného z kôl súťaže Slovak Barista Cup Junior, ktorý garantuje Oldřich Holi,“ uviedol riaditeľ.
Mimochodom, viete, že skúsený čokolatier pri degustácii počúva zvuk rozlomenia hnedého zázraku zvaného čokoláda? O tom by isto vedel viac porozprávať žiak hostiteľskej školy Richard Miklovič, ktorému odborná porota prisúdila tretie miesto v kategórii Junior Chocolatier. Pred ním sa umiestnili dvaja súťažiaci z českej Střední školy gastronomie, hotelnictví a lesnictví Bzenec.
V Piešťanoch nebolo someliéra, ktorý by si nevšimol najnovšiu publikáciu F. Malíka – Abecedu vína, ktorá ležala na stolíku pred učebňami, kde súťažili. Prezentovali sa nielen vedomosťami, ale aj praktickými zručnosťami. Napríklad radili, aké víno si dopriať k objednanému jedlu. V praxi sú someliéri zodpovední aj za skladovanie vína a rozhodujú o tom, ktoré víno sa môže kedy degustovať. I v tejto kategórii súťaže bodoval študent piešťanskej „hotelky“. Jakub Michalec získal tretiu priečku po kolegoch z Námestova a Prešova.
((image:2.right))
Prestížnu súťaž Slovak Barista Cup Junior 2018 vyhrala Monika Čergeťová zo Strednej odbornej školy gastronómie a cestovného ruchu Nitra a striebro si vybojoval Ján Fuksa z HAĽW. Najlepšie nakoniec: víťazom odboru Tea Tender Junior 2018 sa stal Matej Janíček z HAĽW. Putovný Piešťanský pohár Ľ. Wintera si tento rok odniesla škola z mesta Bzenec.
A v akom znamení sa budú niesť ďalšie dni na HAĽW? „V apríli a máji budú u nás maturitné a prijímacie skúšky, chceme však realizovať aj iné aktivity. V júni sa na všetkých tešíme v rámci otvorenia letnej kúpeľnej sezóny na našej charitatívnej akcii s pracovným názvom O kvapku lepší hoteláci. Stretneme sa na Námestí slobody,“ dodal L. Blaškovič.

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
sobota, 20. apríla 2024
Meniny má Marcel, zajtra Ervín