Nová liaheň pre futbalové talenty vzniká v Častkovciach

  • Šport / Futbal
  • 7. apríla 2018, 08:27
  • Autor:Jozef Vojčiniak

V piešťanskom regióne vzniká nová mládežnícka futbalová akadémia. Tentoraz ide o snahu sústrediť futbalovú omladinu do Častkoviec neďaleko Čachtíc. Cieľové teritórium tvoria pre vedúceho trénera Romana Hodála obce a mestá od Starej Turej až po Piešťany.

Hlavnou myšlienkou tohto nového športového projektu má byť záchrana dorasteneckého futbalu v menších obciach.
Projekt športovo zastrešuje Roman Hodál, ktorý má ako ligový brankár skúsenosti i s najvyššou slovenskou futbalovou súťažou. Počas svojej aktívnej športovej kariéry hral najvyššiu súťaž v Dubnici nad Váhom a v Trenčíne. Po jej skončení bol asistentom trénera v Trenčíne, ale trénersky pôsobil i pri mládežníckych reprezentáciách.
„Vidiecky futbal sa utápa v existenčných problémoch. Deti po odchode zo žiackych kategórií sa nám z trávnikov vytrácajú. Či už v dôsledku odchodu na stredné internátne školy a straty možnosti dochádzať v týždni na tréningy, alebo v dôsledku prirodzeného psychického vývoja. Problém narobí aj nastupujúca puberta,“ vysvetlil nám R. Hodál.
Pre vidiecky dorastenecký futbal tak nastáva problém zostaviť na zápasy aspoň kompletnú jedenástku. „Zíde sa ich sedem, prípadne jedenásť bez hráčov na lavičke. Prídu kontumácie zápasov, prehry, znechutenie a z družstiev odskočia aj ďalší. Dorastenecký futbal na vidieku sa tak dostáva do začarovaného kruhu,“ uviedol Hodál.
A práve tento nedostatok mládežníckych hráčov pre vidiecky futbal sa rozhodli v Častkovciach riešiť. „Chceme spojiť viaceré mládežnícke tímy. Predbežne sme rokovali s Hornou Stredou, Pobedimom, Podolím, Očkovom i Čachticami. Naším zámerom je vytvoriť družstvá mladšieho a staršieho dorastu, ktoré by súťažili v tretej lige, a jedno dorastenecké, povedzme akože B-družstvo, ktoré by vytváralo priestor si súťažne zahrať pre všetkých chlapcov. Nie je naším cieľom naháňať ich celý týždeň na tréningoch a potom niekoho nechať sedieť na tribúne len preto, že sa z nejakého dôvodu nedostali na súpisku A-tímu. Trénovať chodia, lebo chcú hrať, a my umožníme hrať každému z nich,“ poznamenal R. Hodál.
V Častkovciach by sa mal tento športový projekt rozbehnúť v sezóne 2018/2019. „Chlapcov z oslovených klubov sa však snažíme vtiahnuť do nášho tréningového procesu už v súčasnosti. I keď túto sezónu dohrajú ešte v pôvodných družstvách, na jeseň, ak budú mať záujem, môžu hrať u nás. Aby sme to zjednodušili aj ich rodičom, na tréningy ich budú zvážať autobusy. Jeden bude vyrážať od Starej Turej a privezie hráčov zo strany od Nového Mesta nad Váhom, druhý ich bude zvážať od Považian cez Potvorice, Hornú Stredu, Pobedim, Očkov a Podolie. Samozrejme, v opačnom smere ich po tréningoch odvezieme.“
Aj zázemie pre tento projekt by sa malo zásadným spôsobom od jesene zmeniť. Už k súčasným novovybudovaným šatniam s telocvičňou a relaxačným centrom pribudne počas leta nové tréningové ihrisko s umelým trávnikom a umelým osvetlením. Trávnatá tréningová plocha, ale i hlavný trávnik dostanú nový povrch a zmien by sa mali dočkať aj tribúny.
„Naším cieľom je získať asi 35 chlapcov. Sme na nich traja a máme trénerské licencie B a C. V budúcnosti by tu mohla vyrásť základňa hráčov pre vidiecke mužstvá dospelej kategórie. Samozrejme, nie je vylúčené, že u nás vyrastie aj hráč s najvyššími ligovými ambíciami. Podmienky na to budeme mať vytvorené,“ dodal hlavný tréner.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je utorok 26. marca. Tento deň je Svetovým dňom epilepsie. Meniny má Emanuel.
  • 26.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 28. marca. Tento deň je Dňom učiteľov. Meniny má Soňa.
  • 29.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 29. marca 2024
Meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava