Hudobný tip: TANGERINE DREAM – ELECTRONIC MEDITATION

  • Kultúra a spoločnosť
  • 7. apríla 2018, 08:21
  • Autor:Michael Papcun

V rubrike predstavujeme albumy, ktoré stoja za vypočutie. Či už ide o známe, neznáme, či neprávom prehliadané tituly, vždy sa snažíme nachádzať svojské, unikátne odklony od bežnej produkcie.

Sú albumy, kde ste si istí tým, čo počúvate, sú albumy, kde zhruba viete, čo počúvate, a potom sú také, ktoré vás uvádzajú do polôh zvukovej neistoty. Elektricky generované zvuky prechádzajú do zvukov známych nástrojov, vytvárajú nesúrodé či kontrastné plochy, ich smery a ciele sú diametrálne odlišné od doterajších poslucháčskych skúseností a podobne. K tomuto druhu hudby alebo „zvukovej neistoty” môže patriť debutový album Electric Meditation a vlastne aj celá tvorba nemeckej skupiny Tangerine Dream.
Tak ako sa pri meditácii vzďaľuje duchovné od telesného a smeruje do seba, taký istý postup naberajú na “Elektrickej meditácii” východiskové žánre, z ktorých výhonkov Tangerine Dream skladajú svoje kompozície. Experimentálny rock, krautrock, art rock, organová hudba a elektronika tu opúšťajú normatívne schránky a na ploche necelých 40 minút akoby svojvoľne generujú hudobné zrazeniny: veľmi telesný, fyzický zvuk skreslených gitár a rockových bicích dostáva rovnaký priestor ako duchovnejšie pasáže organov a fláut, prípadne s nimi vedie otvorený dialóg. V tomto smere je najzaujímavejšou skladba Cold Smoke, predstavujúca akési vizionárstvo na poli sakrálnej hudby.
Svojím prestupovaním a preskupovaním pripomínajú Tangerine Dream verziu mystikov kompatibilných s 20. storočím, mystikov napojených do zosilňovačov a elektrických obvodov, kadiaľ šíria svoju meditáciu.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 28. marca. Tento deň je Dňom učiteľov. Meniny má Soňa.
  • 29.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 29. marca 2024
Meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava