KOMENTÁR: Hudcovič rozčertil Tamajku pre plaváreň

  • Nezaradené
  • 6. apríla 2018, 07:31
  • Autor:Jozef Vojčiniak

Piešťany sa možno predsa dočkajú plavárne. Projekt je už na svete, no kto ju bude stavať a za čo, jasné doposiaľ nie je. Ale možno ani projekt nie je úplne v poriadku.

Ako sa na marcovom mestskom zastupiteľstve nechal počuť šéf poslaneckého klubu Spoločne pre Piešťany Tomáš Hudcovič, vraj jeho poradca Bohuš mu tvrdí, že ak nebudú do projektu zapracované jeho pripomienky, možno plaváreň nakoniec spadne ľuďom na hlavu, prípadne nebude skolaudovaná.
I keď sa projekt plavárne verejne neprerokovával, vedenie mesta túto problematiku na zastupiteľstve prednieslo v súvislosti s jedným starším poslaneckým uznesením, ktoré mesto zaväzovalo projekt plavárne predložiť zastupiteľstvu na verejné pripomienkovanie. Podľa tvrdenia vedenia mesta toto uznesenie vraj radnicu zdržuje pri jej realizácii, a preto je nutné ho zrušiť.
S touto požiadavkou poslanci zásadný problém nemali, uznesenie zrušili a ani ho v diskusii nepripomienkovali. Na zastupiteľstve sa však v súvislosti s plavárňou objavila iná „kľúčová“ téma. Tú vniesol do rokovania Tomáš Hudcovič. Jeho poradca Bohuš mu pripravil námietky na nedostatky v projektovej dokumentácii v oblasti tepelno-energetickej dokumentácie, a preto poslancom navrhol prijať uznesenie, podľa ktorého má radnica projekt plavárne reklamovať.
Hudcovičov návrh primátora Miloša Tamajku poriadne rozčertil a adresoval mu tvrdé slová. „Navonok tu hovoríme všetci, že chceme plaváreň. Všetci podporujeme kluby, športy. Plaváreň bude vyťažená, ale chceme ešte štúdiu, či sa to oplatí. Potom si zavoláme poradcov na svetlotechniku, na kachličky, na zasa nejakú inú oblasť a polroka budeme spracovávať štúdie,“ rozohnil sa primátor. „Za dva a pol roka sa nevieme dohodnúť, či to chceme alebo nechceme. Keď tu niekto hovorí, že chceme plaváreň, je to hlúposť, nie je to pravda,“ rozčúlil sa na adresu všetkých poslancov.
A v ich karhaní za pripomienky k projektu plavárne ďalej pokračoval. „Stretli sme sa k projektu niekoľkokrát na úrade. Poslanec Hudcovič mal pripomienky a tie boli zapracované. Na poslednom stretnutí Hudcovič tvrdil, že on nie je odborník a tomu nerozumie, ale komunikuje s nejakým pánom Bohušom. V poriadku, ale stálym naťahovaním času prídeme na to, že sme na rôzne štúdie, projektové dokumentácie a rôzne nezmysly minuli 170-tisíc eur a plaváreň nestojí,“ dodal energicky Tamajka. Nič mu to však nepomohlo a poslanci Hudcovičov návrh na reklamovanie projektu svojím hlasovaním potvrdili.
V rámci diskusie sa však na povrch vyplavili aj iné zaujímavosti. Plaváreň zrejme nebude stavať mesto, ale nejaká mestom novozriadená eseročka. V hre je však aj jestvujúca mestská eseročka Bytový podnik Piešťany, ktorý by vraj mohol plaváreň postaviť – nechal sa počuť na túto tému prednosta mestského úradu Eduard Strapatý. Kto si však na ňu zoberie 3,8-miliónový úver a ako a hlavne z čoho sa bude splácať, neprezradil.
Padol aspoň termín výstavby, hoci ho primátor špecifikoval tak, že plaváreň sa vraj nezačne stavať skôr ako na budúci rok. Z toho vyplýva, že pred jesennými komunálnymi voľbami sa bude aspoň klopkať na základný kameň. Inak by to pre tých, čo teraz sedia v mestskom zastupiteľstve a na primátorskej stoličke, nemalo ani význam rozbiehať výstavbu či niekam sa ponáhľať.
Ďalšie informácie pochádzajú zo zákulisia. Na neverejných stretnutiach sa vraj niektorí poslanci nechali počuť, že výstavba plavárne za 3,8 miliónov eur je príliš drahá a že naprojektovaný wellness či reštaurácia ako súčasť objektu plavárne by tam ani nemuseli byť. Tým by sa dali ušetriť finančné prostriedky.
Vedenie radnice spolu s projektantmi im vraj ponúklo kompromisné riešenie, že síce priestory wellnessu a reštaurácie postavia tak, ako sú naprojektované, ale zatiaľ by ostali nevybavené potrebnou technológiou a zariadením, čím by sa ušetrilo 300-tisíc eur.
Uvidíme, ako to teda nakoniec dopadne. Pre zhrnutie zatiaľ známych skutočností je však nutné skonštatovať, že na základe poslancami zrušeného uznesenia vedenie radnice už nemusí projekt plavárne poslancom verejne prezentovať. Občanovi akurát ponúknu účasť na slávnostnom poklepkaní kameňa, za ktorým sa pre nich skrýva mačka vo vreci. Pri tomto akte si aspoň verejnosť môže poklepkať napríklad aj na čelo, pretože nielen mestským ekonómom je jasné, že pri aktuálnom stave rozpočtu nebude bez zvyšovania daní a miestnych poplatkov z čoho splácať 3,8-miliónový úver.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je sobota 27. apríla. Tento deň je Svetovým dňom grafiky. Meniny má Jaroslav.
  • 27.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Piatok 26. apríla 2024 sa zapíše ako deň s viacerými dopravnými nehodami v takmer identickom čase. Okrem klasických piatkových kolón sa medzi…
  • 26.04.2024, 17:10
  • Piešťanský týždeň / Spravodajstvo
sobota, 27. apríla 2024
Meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav