Problematiku autobusových spojov odsunuli nabok

  • Spravodajstvo
  • 4. apríla 2018, 08:12
  • Autor:Jozef Vojčiniak

Piešťanská radnica za optimalizáciu mestskej autobusovej dopravy (MAD) zaplatila súkromnej firme 50-tisíc eur, no i napriek tomu uzatvorí zmluvu so súčasným dopravcom a na systéme tejto dopravy sa v najbližšom období nič podstatné nezmení.

Vedenie mesta výsledky optimalizácie dokonca ani neodprezentovalo na marcovom zastupiteľstve, hoci podklady malo pripravené.
Nápad urobiť niečo so systémom prevádzkovania mestských autobusových liniek sa zrodil v poslaneckom zbore ešte vlani. Ako na zastupiteľstve v úvode minulého roka vo svojom diskusnom príspevku uviedla poslankyňa Zita Bruncková, stalo sa tak v dôsledku informácií, ktoré vyšli v našom týždenníku. V článku sme poukázali na veľké rozdiely v dotáciách do mestskej dopravy v kúpeľnom meste v porovnaní s inými podobne veľkými mestami v regióne.
Kým v iných mestách s obdobným počtom obyvateľov, ako majú Piešťany, sú to rádovo desiatky tisíc eur a maximálna dotácia pre prepravcu od mesta bola niečo málo nad stotisíc eur, v Piešťanoch táto suma dosahuje ročne pol milióna eur. A i napriek takejto obrovskej sume autobusy MAD väčšinou jazdia po meste prázdne.
A to, čo sme tvrdili v našich článkoch, potvrdila aj privátna firma pri realizovaní mestom objednanej Optimalizácie mestskej dopravy. Nezáujem o autobusy zo strany cestujúcich zdôvodňuje „nevyváženou obsluhou mestských častí. Na jednej strane je obstojná obsluha Kocuríc, na druhej strane je veľmi slabá obsluha oblastí Vodárenská, Valová, Bodona. Úplne nepostačujúca je obsluha nových a rozvíjajúcich sa častí na juhu a severe mesta a nevyhovujúca je i náväznosť autobusov na vlakovú dopravu“.
Navyše, za jeden z kľúčových problémov piešťanskej MAD spracovatelia určili príliš veľké intervaly medzi spojmi, ktoré sú hodinové a v niektorých prípadoch aj dvojhodinové. A v tom, ako tvorcovia optimalizácie konštatujú, je i „zakopaný pes“ malého záujmu ľudí o prepravu autobusmi v Piešťanoch. Zároveň vyhodnotili aj nevyhovujúce umiestnenia autobusových zastávok, ktoré sú dokonca v niektorých prípadoch v súčasnosti nevyužívané alebo, naopak, tam, kde by boli potrebné, na mnohých miestach v meste chýbajú.
Na základe uvedených zistení tvorcovia optimalizácie navrhujú dve možné riešenia. Prvým je drobná úprava existujúceho stavu zvýšením produktivity existujúcich vozidiel, keďže so súčasnými zdrojmi nemožno dosiahnuť štrukturálne zmeny.
Dajú sa však čiastočne odstrániť najpálčivejšie disproporcie v systéme MAD. Bude to však znamenať mierny nárast nákladov pre mesto v objeme 50- až 100-tisíc eur ročne. V rámci tohto riešenia by sa rozšírila dnes chýbajúca obsluha mestských častí Valová, Bodona, Vodárenská, Rekreačná.
Zásadná štrukturálna zmena liniek, intervalov a obsluha mesta autobusmi by podľa tvorcov znížila čas medzi odchodmi autobusov na 30 minút a dostupnosť zastávok by bola do päť minút pešej chôdze.
Druhý variant vedie k zlepšeniu funkčnosti MAD v Piešťanoch. Tu už ale treba rozšíriť počet autobusov, pričom narastie aj cena tejto služby až na 600-tisíc eur ročne. Počet cestujúcich by sa však po zavedení odporúčaných optimalizačných krokoch podľa autorov zvýšil až o sto percent z dnešných 2500 denne prepravených.
Ktoré z riešení uprednostnia poslanci a vedenie radnice, sme sa nedozvedeli, nakoľko materiál nebol na marcové rokovanie zastupiteľstva predložený. Hoci prevádzkovateľovi Arriva Trnava sa zmluva s mestom končí v júni, zrejme o optimalizácii bude rozhodovať až nové zastupiteľstvo. Poslanci totiž svojím uznesením predĺžili pôsobnosť tejto firmy v Piešťanoch o ďalšie dva roky zatiaľ za nezmenenú cenu.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je utorok 26. marca. Tento deň je Svetovým dňom epilepsie. Meniny má Emanuel.
  • 26.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 28. marca. Tento deň je Dňom učiteľov. Meniny má Soňa.
  • 29.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 29. marca 2024
Meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava