Podoby džezu perom Jána Babiča

  • Kultúra a spoločnosť
  • 30. marca 2018, 13:28
  • Autor:jb

Milí priatelia džezu a dobrej hudby, nie je to tak dávno, keď drôtový telefónny aparát bol vymoženosťou a pre „medzimestské“ volania sme museli chodiť na poštu. Prišli bezdrôtové telefóny, autotelefóny a prevrat znamenali mobilné telefóny na začiatku 90. rokov. Za dvadsať rokov sa z nich vytvoril fenomén.

Dnešné dni sú prakticky dvadsaťštyri hodín späté s malým obdĺžnikovým predmetom, ktorý poskytuje obrovské možnosti služieb. Zo dňa na deň výkonnejší, lákavejší a dôležitejší – vstupuje do našich životov od pracovnej náplne manažérov, cez kontakty operátorov a dispečerov, odkazy rodičov deťom, správy o hĺbke vzťahu s blízkou osobou, až po tajné hry žiačikov pod školskou lavicou.
Vnucuje sa otázka – ako sme zvládali komunikáciu a starostlivosť o svojich najbližších, keď mobilov nebolo? Venovali sme si viac času a viac slov? Technický pokrok nezastavíš, preto je treba hľadať riešenie v nás a nehľadať vinu v zázračných škatuľkách.
Minulý týždeň som rozbil mobil. Bol som v zahraničí a riešenie nebolo na dosah. Boli to štyri dni zložitých situácií bez možnosti kontaktu s ľuďmi na stlačenie gombíka. Žijeme elektronickú dobu, ale nenechajme v nej rozhodovať chladnú moc digitálnej nadvlády.
Podoby džezu na 1. apríla nebudú vôbec "prvoaprílové" – hoci za hrsť veselosti chýbať nebude. Anketa Esprit 2017 o najlepší slovenský džezový album roka vstupuje do záverečnej fázy. Odborná porota už odovzdala svoje hodnotenie a je rad na vás, aby ste od 30. marca poslali svoj hlas. Rádio Piešťany je oficiálnym mediálnym partnerom tejto prestížnej ankety, ktorej slávnostné vyhlásenie výsledkov sa bude konať 30. apríla a Podoby džezu budú pritom.
V budúcej relácii si pripomenieme jubileum veľkého džezového gitaristu – Larry Coryell by sa 2. apríla dožil 75 rokov. Pri tejto príležitosti si spomenieme aj na ďalších velikánov. Jaromír Honzák získal džezového Anděla za album Early Music. Viac o albume a jeho ocenení v budúcej relácii. Náš priateľ, americký saxofonista Eric Wyatt, hral aj v Piešťanoch a na koncertnej šnúre s Hankou Gregušovou je témou amerického džezového magazínu JazzTimes.
V nedeľu o 20. hodine sa na Rádiu Piešťany hrá skvelý džez a na stretnutie pri dobrej hudbe sa teší vám a džezu verný Jano Babič.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 28. marca. Tento deň je Dňom učiteľov. Meniny má Soňa.
  • 29.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 29. marca 2024
Meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava