Zručné ruky Alenky sa nezaprú

  • Spravodajstvo
  • 29. marca 2018, 07:32
  • Autor:Daniela Serišová

Videli ste už nádherného vtáčika, vajíčko či sliepočku vyšitú do blahoprajnej karty a poslanú poštou? Ja som na takéto neuveriteľné obrázky natrafila pred pár rokmi.

Vzišli zo šikovných rúk Aleny Poláčkovej, rodenej Piešťanky žijúcej v Holíči. Keďže som nešikovná na ručné práce, moja hlava doteraz nepochopila, ako sa dá takýto krásny obrázok vyšiť na papier.
Alena Poláčková začala s vyšívaním na papier, pokračovala so skladaním farebného papiera až sa prebojovala k drôtikovaniu, ktoré ju aktuálne najviac baví. Šikovnosť v ručných prácach za veľký talent nepokladá, pre ňu to bolo odmalička prirodzené. Za všetky jej domáce výšivky a techniky podľa nej môže internet.

Na vajíčka sa používa tenučký 0,3-milimetrový drôtik a pletie sa rukami.

„Štrikovanie, vyšívanie a háčkovanie, s tým sme sa vari už aj narodili. To nás mamina učila odmalička. Potom som si ale pred 10 rokmi kúpila svoj prvý počítač a vtedy sa to začalo. Chodila som na rôzne stránky a hľadala kadejaké techniky, ktoré by sa mi zapáčili, a skúšala som,“ opisuje svoje začiatky Alenka.
Keďže talentu má na rozdávanie, všetko sa jej na prvýkrát podarilo. Svoje výrobky nikde nepredáva, väčšinou tvorí pre rodinu a známych karty na sviatky alebo na objednávku pre kamarátky.
Ako prvú objavila techniku vyšívania na papier. Z jej rúk vyšli krásne veľkonočné či vianočné obrázky, ktoré posielala rodine a kamarátom. Po čase ju však vyšívanie na papier prestalo baviť a vrhla sa na inú techniku. Na obrázky, akoby vyskladané zo stúh.
Neskôr som sa dozvedela, že je to technika Iris Folding, pri ktorej sa prúžky farebného papiera naskladávajú do špirály. Alena Poláčková na to používa baliaci papier, ktorý kúpi, keď niekde vidí zaujímavý.
Drôtikovanie vajíčok je o to ťažšie, že sú z plastu, menšie a šmykľavejšie.

Hoci vedieť vyšívať na papier a skladať papieriky do špirály je na jedného až príliš veľa, Alena sa pustila do ďalšej techniky. A ako aj v ostatných, poriadne v nej boduje. „Pred Vianocami som začala z čierneho drôtiku robiť vtáčiky a vajíčka. U nás vo Zväze zdravotne postihnutých v Holíči sme založili krúžok a jedna naša členka nás učila drôtikovať,” hovorí A. Poláčková.
Zručné ruky sa nezapreli a po jednoduchých vzoroch začala drôtikárka vymýšľať aj vlastné vzory a drôtikovať obaly na vajíčka. Na vajíčka sa používa tenučký 0,3-milimetrový drôtik a pletie sa rukami. Bez ihlíc, bez ničoho. „Keď robím nejakú techniku dlho, prestane ma baviť. Jedny Vianoce chceli všetci anjelov a vyšívala som mnoho rovnakých, a to ma už nebavilo. Preto som začala skladať papier a potom drôtikovať,“ vysvetľuje posun vo svojej tvorbe.
S technikami zjavne nekončí a po drôtikovaní asi objaví niečo iné, pre ňu zaujímavejšie. Tomu, že má ale talentu na rozdávanie, sa iba smeje a hovorí, že je to predsa ľahké.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je utorok 26. marca. Tento deň je Svetovým dňom epilepsie. Meniny má Emanuel.
  • 26.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 28. marca. Tento deň je Dňom učiteľov. Meniny má Soňa.
  • 29.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 29. marca 2024
Meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava