Korbáč upletie za pár minút

  • Spravodajstvo
  • 29. marca 2018, 07:45
  • Autor:Daniela Serišová

So sviatkami jari prichádzajú na rad aj veľkonočné korbáče z prútia. Rôzne druhy pletenia korbáčov, ale aj košíkov ovláda Piešťanec Ján Petruška, ktorý sa remeslu či hobby intenzívne venuje už 11 rokov.

„Pletenie som zdedil po svojom otcovi. Ten kedysi robil pre všetkých susedov v okolí hospodárske koše, pre husi, ktoré sedia na vajíčkach, a podobne,“ spomína na svoje začiatky Ján Petruška.
Intenzívnejšie sa ale prútikárstvu začal venovať na dôchodku, keď si oprášil staré vedomosti a skontaktoval sa s inými košikármi. Remeslu sa venuje iba počas sezóny, keďže si prútie na zimu nekonzervuje a pletie iba z nelúpaného vŕbového prútia. Vždy na jar robí korbáče a chodí na rôzne výstavy či remeselné trhy, kde tiež učí, ako pliesť.

Prútikový odkaz Jána Petrušku nesú jeho vnuci.

Na prútie má na záhrade zriadený aj vlastný malý prútnik, odkiaľ čerpá materiál na výrobky. Väčšinu prútov mu ale poskytuje okolie Váhu a Sĺňavy, kde má svoje obľúbené vŕby. „Na prúty sa chodí po prvom mraze, keď opadne lístie. Prúty sa režú až do jari, do marca či apríla. To, že sa stále nechce otepliť, nám iba nahráva do karát,“ hovorí remeselník.
Na to, aby sa prúty nelámali a boli pružné, ich treba nechať zo dva týždne zvädnúť. „Budú také elastické, že sa dajú omotať aj okolo prsta. Z takéhoto prútia sa potom pletú rôzne druhy šibákov.
Všeobecne je známych asi šesť spôsobov pletenia, ja mám zaužívaných päť. Najznámejší, jednoduchý, sa pletie z ôsmich prútov. Na korbáči sa dá upliesť nad rukoväťou aj takzvaná hruška, na ktorú treba pridať ďalšie prúty.“
Na jednoduchý šibák s hruškou je treba 13 prútov. Z 18 prútov sa dá upliesť šibák s dvomi ozdobnými hruškami. Pre iný vzor treba siahnuť po technike retiazkového alebo polretiazkového pletenia, na ktoré je potrebných deväť prútov.
Okrem korbáčov vyrába košikár z prútia aj nádoby od výmyslu sveta.

Vyrobiť si vlastný korbáč nie je zložité, zvládne to aj malé dieťa. Prvých pár prútov bude najprv kostrbatých, ale potom to pôjde od ruky. Majster prútikár dokáže priemerne veľký korbáč upliesť za 10 minút. Zložité vzory trvajú dlhšie, výsledok ale stojí za to.
Korbáče sa dajú ozvláštniť aj výberom farby. Na Slovensku totiž poznáme 25 až 30 druhov vŕb, ktoré majú rôzny vzrast a rôzne farby prútia. Najznámejšie je žlté a zelené, ktoré rastie všade okolo Váhu. Pletie sa ale aj z bledohnedého, tmavohnedého či červeného.
Vzácne je prútie z anglickej vŕby, ktoré má takmer čiernu farbu. „Pre začiatočníkov ale úplne postačí prútie z najbežnejšej žltej alebo zelenej vŕby. To je aj najpružnejšie. Pri vŕbe je potrebné si odrezať tri až päťmilimetrové prúty a treba dbať, aby urodila aj ďalšie, nie bezhlavo strihať. Najlepšie je prizvať si skúsenejšieho prútikára alebo pletiara korbáčov,“ spresňuje J. Petruška.
Korbáče sa nemusia použiť iba na šibanie, ale dajú sa využiť aj ako dekorácie. Na malých šibákoch vo váze pekne ukážu farebné stužky a vyzdobené vajíčka. Po sviatkoch ich však netreba vyhadzovať, ak uschnú, treba ich na nejakú dobu namočiť do suda alebo vane s vodou, opäť krásne napučia a budú zasa pružné.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 28. marca. Tento deň je Dňom učiteľov. Meniny má Soňa.
  • 29.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 29. marca 2024
Meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava