Jeden z najpozoruhodnejších bazénov na Slovensku

  • Nezaradené
  • 29. marca 2018, 07:22
  • Autor:ts

Relaxácia sa začína už pri vstupe do Kúpeľného domu Irma, vnútorné priestory pôsobia nerušivo a upokojujúco, v pozadí hrá relaxačná hudba a celou budovou sa nesie príjemná vôňa.

O tom, že sme prišli do jedného z najveľkolepejších a najkrajších kúpeľných domov nielen v Piešťanoch, ale i na Slovensku, sa presvedčíme už pri vstupe. Pri rezervácii vstupu do bahniska a zrkadliska vám recepčné vystavia doklad o rezervácii kúpeľnej procedúry a nasmerujú na príslušné oddelenie, prípadne usadia do kresiel, kde si pri výhľade na fontánu a starú časť Kúpeľného ostrova môžete počkať na príchod terapeuta.
V šatniach je atmosféra zo začiatku minulého storočia – kreslá, rekonštruované lavice i drevené skrinky pôsobia veľkolepým dojmom. Najskôr nasleduje procedúra zrkadlisko, vychutnávame si príjemne teplú termálnu vodu. Mužskú a ženskú časť oddeľujú od seba vitrážne sklá.
Nad bazénom je strešné okno, cez ktoré cez deň preniká dostatok svetla, aby sme vedeli preskúmať jednotlivé detaily výzdoby tejto časti kúpeľného domu. Obnova zrkadliska sa uskutočnila súčasne s rekonštrukciou bahniska v roku 2004. „Zásahy do architektúry zdedené počas druhej polovice minulého storočia boli nahradené pôvodnou architektúrou,“ vysvetľuje Lucia Arbetová, manažérka Kúpeľného domu Irma.
Približne po desiatich minútach prejdeme o poschodie nižšie, kde cez zdobené dvere vojdeme pod obrovskú kupolu bahniska. Je to snáď najdominantnejší priestor celého kúpeného domu. Kupola je jednoznačnou črtou fasády pri pohľade aj zvonku. Priemer má asi 26 a výšku 16 metrov. Uprostred bazéna je umiestnená fontánka – vodomet s hodinami.
Do bahniska vstupujeme opatrne po schodoch, kto to ešte nevyskúšal, nevie, čo má očakávať. Prvý pocit po vstupe do bahna je zvláštny, ale po čase príjemný. „Bazén je postavený priamo nad prameňmi a jeho dno tvorí prirodzený nános minerálneho bahna. Podľa toho vznikol aj názov bahnisko,“ pokračuje L. Arbetová.
Po chvíľke si na bahno zvykneme i my. „Niektorí si ho naberajú nohami alebo rukami a natierajú si ho na vyššie partie, napríklad krk, ramená a chrbát. Je to akási samoobsluha pri aplikácii bahna,“ radí nám L. Arbetová.
Tento trik sme si po chvíli osvojili i my. S aplikovaným bahnom na ramenách si vychutnávame výzdobu bahniska a skladáme poklonu staviteľom zo začiatku minulého storočia. Výzdoba je po celom obvode kupoly. Najúchvatnejšie vyzerá vitráž oddeľujúca mužskú a ženskú časť s hodinami a fontánou v strede.
Po desiatich minútach nasleduje suchý zábal, počas ktorého dodáme telu odpočinok a čas na vstrebanie prospešnej síry a minerálnych látok.
Z oboch procedúr máme zážitok, a to nielen vďaka krásnej výzdobe, ale i prírodným zdrojom a službám. Vďaka spojeniu týchto faktorov sme si dokonale oddýchli a vychutnali si jedinečné kúpele.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 28. marca. Tento deň je Dňom učiteľov. Meniny má Soňa.
  • 29.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 29. marca 2024
Meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava