V zime sa v Piešťanoch „špaky“ nezbierajú!

  • Spravodajstvo
  • 27. marca 2018, 04:13
  • Autor:Adriana Salomonová

Piešťany sú známe kúpeľné mesto, ktoré denne navštevujú ľudia z celého Slovenska aj zahraničia. Kúpeľný ostrov nie je jediná časť Piešťan, kam môžete ísť. Nás návštevníkov rovnako láka obchodné centrum Aupark nachádzajúce sa neďaleko samotného centra, Námestie slobody, pešia zóna a parky. Na prvý pohľad Piešťany pôsobia nádherne, ale keď sa lepšie prizriete, zarazí vás ten neporiadok, najmä pod stromami.

Keď sa jedného dňa opäť rozhodnem ísť do Piešťan, prechádzam svoje zvyčajné trasy. Nechýba návšteva kníhkupectva v Auparku, a pretože je dnes pekne, nevynechám ani prechádzku centrom. Vydávam sa preto ako zvyčajne smerom od Auparku a Námestím slobody na Winterovu ulicu. Keď tadiaľto prechádzam, všímam si, že tri predajne sa prerábajú, no než si vôbec stihnem pomyslieť, ktovie, čo nové tu otvoria, môj pohľad vždy upúta mriežka pod stromom plná cigaretových ohorkov.
Miesto toho, aby boli odpratané, vidím, že pribudli. A čo ma ešte viac udivuje je, že keď sa obzerám okolo, približne dva metre z každej strany sa nachádza kôš na ohorky! A tak sa začínam sama seba pýtať, kde je problém?
Pátram na internete a zisťujem, že mesto Piešťany má vlastné Všeobecne záväzné nariadenie mesta Piešťany o čistote mesta, v ktorom je jasne stanovené, že sa zakazuje: „znečisťovanie verejného priestranstva pľuvaním, odhadzovaním ohorkov cigariet, odhadzovaním, odkladaním alebo skladovaním odpadov.” Sankcie za porušenie zákazu udeľuje mesto Piešťany prostredníctvom útvaru mestskej polície v blokovom konaní do výšky 33 eur.
Samozrejme, ak niekto nepochádza z Piešťan, stále pre neho platí zákon. Neznalosť zákona neospravedlňuje, a tak každý kto poruší zákon 372/1990 Zákon Slovenskej národnej rady o priestupkoch, môže dostať pokutu do výšky 100 eur.
Už pri Auparku som si všimla niekoľko pracovníkov, ktorí čistili kruhový objazd, a mnohých ďalších v autách, ale teraz už bolo neskoro poobede a skončili. No „špaky“ tu ostali. Na internete som si našla kontakt na riaditeľku Služieb mesta Piešťany Hanu Dupkaničovú a zatelefonovala som jej. Hneď bola ochotná zodpovedať všetky moje otázky.
Na druhý deň mi tlmočila stanovisko Petra Fialu, vedúceho Strediska údržby Služieb mesta Piešťany a dozvedela som sa, že majú upratovanie rozdelené na letné a zimné, a že: „Každoročne riaditeľ SMP vyhlasuje začiatok a koniec zimnej služby v meste Piešťany a schvaľuje Program zabezpečenia zimnej údržby mestských komunikácií v Piešťanoch, ktorý predkladá vedúci Strediska údržby. Mesto je stále vo výkone zimnej služby, to znamená, že mechanizmy sú ešte stále nastavené na zimu – radlice, sypače…podľa SHMU je na nedeľu predpoklad sneženia.“
V zime sa „špaky“ nezbierajú! Keď nie je sneh, vidíte ich skoro pod každým stromom. Lenže turisti navštevujú Piešťany celoročne, a tak sa to nevyhne ich pozornosti.
Zaujímala som sa ďalej o ohorky nachádzajúce sa pod konkrétnym stromom, a o letnú službu, na čo pani Dupkaničová reagovala: „Cigaretové ohorky pod stromami, na dlažbe a na trávniku, sú ukážkou kultúrnosti fajčiarov. Letné zametanie mesta má svoj pevný harmonogram. V centre mesta sa strojne zametá každý pracovný deň, v najväčšej turistickej sezóne sa centrum dočisťuje pomocou ručného vysávača podľa poveternostných a prevádzkových možností. Denne, počas celého roka, centrum prechádza ručný zberač a zbiera odpadky – napr. papieriky. Množstvo cigaretových ohorkov pod konkrétnym stromom sme evidovali a konzultovali s mestskou políciou (pôvodca ohorkov je všeobecne známy). K dnešnému dňu (15.3.) sú nami povysávané – konkrétne Strediskom údržby SMP.“
Bola som sa tam znova pozrieť, a naozaj cigaretové ohorky sú preč, no otázkou ostáva dokedy? Stačilo, aby som sa pozrela pod vedľajšie stromy a „špaky“ sa nachádzali vo väčšom množstve aj pod nimi. Zarážajúce bolo, že pod jedným stromom boli mnohé dokonca z dámskych „slimiek“.
Stredisko údržby SMP spravuje v meste približne 280 košov, plus 80 na psie exkrementy a v centre sú všetky uspôsobené aj na cigaretové ohorky. Ostáva už len apelovať na ľudí, aby sa starali o čistotu svojho mesta, pretože toto je aj ich vizitkou.
Je tiež smutné, že Piešťancov ani nenapadlo riešiť tento problém. Ja som sa pýtala a do dvoch dní bolo upratané. Pri najbližšej návšteve Piešťan si to skontrolujem.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 17. apríla. Tento deň je Svetovým dňom hemofílie. Meniny má Rudolf.
  • 17.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 19. apríla 2024
Meniny má Jela, zajtra Marcel