Výletnícka romantika na dosah II.

  • Cestovanie
  • 21. marca 2018, 06:31
  • Autor:Gabo Kopúnek

Ak sme vás v prvej časti nášho putovania po Lednicko-valtickom areáli pozvali na zimné prehliadky interiérov oboch zámkov i veľkolepého skleníka, pre jarnú prehliadku vám odporúčame navštíviť exteriérové objekty.

Ak si pre návštevu vyberiete veľkonočné sviatky, nedokážeme vám zaručiť počasie, ale určite si v spokojnosti a v pokoji budete môcť prezrieť miesta, kde sa v letných dňoch tlačí najviac turistov.
Najskôr zamierime rovno do Ledníc. Viete, čo tamojší zámocký park spája s naším krajom? Je to dielo nemeckého agronóma Bernharda Petriho, ktorý sa zdokonaľoval v záhradnej architektúre vo Francúzsku, Anglicku a Holandsku. Po Veľkej francúzskej revolúcii emigroval do Rakúska.

Park Zámku Lednice navrhol agronóm Bernhard Petri, ktorý je aj autorom parku Kaštieľa Voderady. V pozadí stojí dominanta parku – minaret.

V roku 1794 si ho najal gróf František Ziči, aby francúzsku záhradu kaštieľa vo Voderadoch prispôsobil vtedajším požiadavkám. Petri na „malej“ ploche vytvoril impozantný tzv. prírodno-sentimentálny park s množstvom stavebných doplnkov. Park bol jedným z najznámejších parkov v Bratislavskej stolici a vďaka nemu sa Voderady zapísali veľkými písmenami do histórie záhradného a krajinného umenia.
Bernhard Petri sa k voderadským plánom vrátil o niekoľko rokov neskôr, keď pôsobil v službách kniežaťa Jána I. Lichtenštajna. Ten sa po smrti brata Aloisa I. stal správcom a dedičom rodového majetku, do ktorého patrili tiež Valtice a Lednice. Na základe parku vo Voderadoch, ale tentoraz vo väčšom, vytvoril plány pre anglický park lednického zámku. Močiarové lužné lesy premenil na krajinu ostrovov a jazierok, do ktorej významní architekti svojej doby osadili romantické stavby. Niektoré z nich môžete navštíviť.
Počas veľkonočných sviatkov bude sprístupnený aj Dianin chrám.

Janov hrad
Janov hrad sa podobá na stredovekú zrúcaninu, ale postavený bol Josefom Hardmuthom, vynálezcom klasickej ceruzky, v roku 1807 ako súčasť Petriho projektu. Aby vyzeral staro, použili kamene z neďalekého slovanského hradiska Pohansko. Slúžil na organizovanie hostín v čase lovov a honov. V rámci prehliadky si môžete pozrieť veľkú rytiersku sálu, dámske a odpočinkové salóniky. K hradu, ktorý je sprístupnený aj počas veľkonočných sviatkov od 9. do 16. hodiny, sa môžete vydať pešky alebo využijete jazdu konským povozom. Ten odchádza od Maurskej vodárne na začiatku parku.
Minaret
Okrem zámku môžete od 1. apríla vrátane Veľkonočného pondelka vystúpiť na vrchol minaretu. Túto stavbu na prelome 18. a 19. storočia nechal postaviť Alois I. na základe plánov Josefa Hardtmutha. Táto výnimočná, takmer 60 metrov vysoká stavba patrí na európskom kontinente k najväčším. Výstavba minaretu stála takmer milión zlatých. Aj preto, že stojí na pohyblivých pieskoch, a teda základy museli posadiť na množstvo drevených pilót a trámov. Drahá bola aj vnútorná výzdoba, ktorú vraj realizovali arabskí umelci. Žiaľ, osem miestností je sprístupnených až od mája. V rámci prehliadky sa však môžete po 302 schodoch dostať na rozhľadňu a kochať sa výhľadom. Dostanete sa tam pešo cez park alebo aj loďou z Janovho hradu.
K pavilónu Tri Grácie sa môžete nechať odviezť na koči.

Výlet kočiarom
Nemali by sme opomenúť ani veľkonočnú ponuku Valtického zámku. Tu sa môžete za priaznivého počasia povoziť v kočiari tiež po nádhernom parku alebo si objednať výlet kočiarom k ďalším romantickým stavbám Lednicko-valtického areálu. Táto takmer trojhodinová jazda vás zavezie k Dianinmu chrámu (Rendez-vous), ku Kaplnke sv. Huberta, žrebčínu Nový dvor a k pavilónu Tri Grácie.
Kaplnka sv. Huberta pripomína gotickú stavbu.

Romantický výlet môžete zakončiť na Kolonáde Reistna, kde si môžete vychutnať nielen výhľad, ale tiež moravské vína. K nej však musíte ísť vlastnou dopravou. Okrem kolonády je sprístupnený od 10. do 15. hodiny aj Rendez-vous, ktorý má podobu rímskeho víťazného oblúku a je zasvätený patrónke lovu Diane. Vo vnútri môžete vidieť miestnosti, ktoré slúžili na stretnutia šľachticov pri prechádzkach i love.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 28. marca. Tento deň je Dňom učiteľov. Meniny má Soňa.
  • 29.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 26. marca. Tento deň je Svetovým dňom epilepsie. Meniny má Emanuel.
  • 26.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 29. marca 2024
Meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava