Príprava na veľkonočné sviatky vrcholí

  • Kultúra a spoločnosť / Podujatia
  • 21. marca 2018, 06:08
  • Autor:Daniela Serišová

Priestory expozície Balneologického múzea Imricha Wintera v Piešťanoch sa vo štvrtok zmenili na malú veľkonočnú dielňu. Malí a aj veľkí sa mohli prísť inšpirovať pri výrobe maľovaných vajíčok či ozdôb na Veľkú noc.

Nádherné vzory na vyfúknuté vajíčka s ihlami namočenými do vosku maľovala talentovaná Jarmila Hluchová. Prácu s voskom, ktorým sa musí maľovať veľmi rýchlo, si vyskúšali aj deti. Pre menšie ratolesti boli pripravené šablóny na vajíčka, dali sa jednoducho obkresliť fixkami či vymaľovať farbami.
Pozornosť priťahoval aj majster v pletení korbáčov, z prútia dokázal za pár minút vyčarovať všakovaké vzory korbáčov. Upliesť si vlastný korbáč vôbec nie je také ťažké, ako sa na prvý pohľad zdá, presvedčili sa o tom nielen návštevníci múzea. Úlohu upliesť si vlastný korbáč dostali aj redaktorky Piešťanského týždňa.

Prítomní voľky-nevoľky prepletali prútie na vlastné korbáče.

Pri pletení korbáčov je veľmi dôležité nepomýliť sa. Najobyčajnejší vzor sa pletie z ôsmich prútov a pri prepletaní musia mať všetky svoje určené miesto. Prúty však vyzerajú rovnako a popletenie strán sa stalo kameňom úrazu všetkých začiatočníkov. S pomocou majstra Jána Petrušku sa však všetky korbáče dočkali záverečného uzlíka.

VEĽKÁ NOC V MÚZEU


Balneologické múzeum Imricha Wintera v Piešťanoch pripravuje vo štvrtok 22. marca o 15. hodine vo svojej hlavnej expozícii prezentáciu kraslíc zo zbierok múzea spojenú s premietaním fotografií, prednáškou o veľkonočných zvykoch a ukážkami zdobenia kraslíc, ktoré si môžete aj sami zhotoviť, ak si prinesiete vyfúknuté vajíčka. Pripravené sú tiež aktivity pre deti zamerané na výrobu veľkonočných dekorácií.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 28. marca. Tento deň je Dňom učiteľov. Meniny má Soňa.
  • 29.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 29. marca 2024
Meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava