Podoby džezu perom Jána Babiča

  • Kultúra a spoločnosť
  • 21. marca 2018, 06:33
  • Autor:jb

Milí priatelia džezu a dobrej hudby, stále viac a častejšie mám dôvod obdivovať mladých ľudí. Robia totiž stále viac obdivuhodných vecí. Ospravedlňujúco znie často spomínaná charakteristika sprevádzaná mávnutím rukou, mladosť – pochabosť.

Ale tej pochabosti je stále menej. Dostupnosť informácií, znalosť jazykov, súťaživosť v pri prijímaní do zamestnania formuje kvalitu osobnosti. Pohľad na dianie v krajine má hodnotiaci charakter na základe argumentov.
Spoločnosť prešla v nedávnej minulosti viacerými zmenami. Sám si spomínam, že mladí – vrátane mňa – niektoré zmeny žiadali rozhorčene, spontánne, revolučne. Je pravdou, že sme stáli voči inej moci, dokonca navlečenej v oceľovej koži. Ale aj súčasné problémy sú o tej istej téme. Niekto namietne, že predsa len v inej podobe. Nemyslím si, pretože sloboda je len jedna.
Mladí ľudia sa nemôžu uspokojiť konštatovaním, že sloboda patrí k životu a k modernej dobe. Je skvelé, že ju dokážu sami tvoriť a chrániť. Temné udalosti tejto doby vyplavili potešiteľné signály, ktoré mi dávajú stále viac a častejšie dôvod obdivovať mladých ľudí. Pretože – „A načo je sloboda, ak nie na to, aby si sa angažoval.“ Jean-Paul Sartre…
Anketa Esprit 2017 o najlepší slovenský džezový album otvára rozhodujúcu fázu. Na internetovom portáli bude verejnosť od 30. marca medzi 16 účastníkmi svojimi hlasmi hľadať víťaza. Rádio Piešťany je mediálnym partnerom tejto prestížnej udalosti a postupne sme predstavili všetky nominované albumy.
V nedeľu si vypočujeme rekapituláciu pred spustením hlasovania. Máme tiež niekoľko noviniek z európskeho džezového trhu i zaujímavé nahrávky autorov, ktorí sa chystajú na turné po Slovensku a účasť na slovenských džezových festivaloch.
Na stretnutie sa teší vám a džezu verný Jano Babič.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 25. marca. Tento deň je Dňom zápasu za ľudské práva a Medzinárodným dňom spomienky na obete otroctva…
  • 25.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 26. marca. Tento deň je Svetovým dňom epilepsie. Meniny má Emanuel.
  • 26.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 28. marca 2024
Meniny má Soňa, zajtra Miroslav