Piešťanským školákom učarovala ľudová pieseň

  • Kultúra a spoločnosť
  • 21. marca 2018, 06:36
  • Autor:Viera Dusíková

V tradícii ľudového spevu pokračujú aj najmenšie či väčšie deti z Piešťan a okolia. A tak vďaka nim, ale aj učiteľkám a rodičom, ktorí svoje ratolesti podporujú, sa v utorok 13. marca uskutočnila v priestoroch Centra voľného času Ahoj súťaž s názvom Putujeme za ľudovou piesňou.

„Som úprimne rád, že naše centrum sa každoročne stáva dejiskom podujatia, ktorému môže konkurovať iba ak profesionálna folklórna šou Zem spieva,“ pochvaľoval si úroveň podujatia riaditeľ CVČ Ahoj Miroslav Petráš. V sprievode harmoniky sa najkrajšími detskými ľudovými pesničkami prezentovali žiaci základných škôl, odetí prevažne do slávnostných ľudových odevov, aké naši predkovia nosievali len na špeciálne príležitosti či do kostola.
Vystupovali v miestnosti, ktorú zdobili na čelnej stene slová Milana Rúfusa z básne Modlitba za Slovensko: „Viem jedno hniezdo. Rád ho mám. Hreje ma dňom i nocou, vystlané mäkkou vravou mám a mozoľami otcov. Môj dobrý Bože, zhliadni naň. Stráž nám ho neustále. A aspoň Ty ho, Veľký, chráň, keď si ho stvoril malé.“
Účinkujúci boli ako vystrihnutí z tejto básne. Výsledky ich umeleckých výkonov hodnotila odborná porota, ktorá najlepších spevákov posunula do krajského kola pesničkovej súťaže. Prebiehala v piatich kategóriách, pričom dve boli určené pre dvojice.
V prvej kategórii si najlepšie počínal Branislav Piovarči zo Spojenej cirkevnej školy v Piešťanoch, v druhej si zlato vybojovala Patrícia Petrovičová zo Základnej umeleckej školy (ZUŠ) v Piešťanoch. V štvrtej kategórii prvenstvo nebolo určené. Medzi duetmi sa na prvom mieste tretej aj piatej kategórie umiestnili dve talentované speváčky Petra Krajčová a Viktória Bračíková zo ZUŠ.
Výhercom blahoželáme a tým, čo si utierali slzičky, že nevyhrali, prajeme, aby sa spevu nevzdali a nôtili si každý deň pre radosť seba aj svojich blízkych či priateľov. Možno o rok to budú práve oni, čo sa postavia na stupienky víťazov!

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
sobota, 20. apríla 2024
Meniny má Marcel, zajtra Ervín