KOMENTÁR: Bili sa do pŕs, kým sumu nepočuli

  • Nezaradené
  • 21. marca 2018, 05:36
  • Autor:Jozef Vojčiniak

Roztržku ako o roky nepovšimnutú hračku medzi škôlkarmi pripomínala úsmevná výmena názorov medzi prednostom Mestského úradu v Piešťanoch, Eduardom Strapatým, a šéfom poslaneckého klubu Spoločne pre Piešťany, Tomášom Hudcovičom. Na minulotýždňovej mestskej rade sa „bili“ o zásluhy, kto prvý prišiel so zámerom obnovy detských ihrísk.

V súčasnosti je v Piešťanoch evidovaných 51 detských ihrísk vo vlastníctve mesta. Vo viacerých prípadoch sú však už v dezolátnom stave a mnohé z nich dnešným normám ani nezodpovedajú.
V závere februára sa rozbehol kolotoč zasadnutí mestských odborných komisií. Viacerých sme sa zúčastnili a boli sme svedkami, ako riaditeľka Služieb mesta Piešťany (SMP) Hana Dupkaničová členom komisií predstavila SMP navrhovanú novú koncepciu rozloženia ihrísk v kúpeľnom meste. Podľa predstaveného návrhu by malo v meste vzniknúť 14 veľkých centrálnych ihrísk, šesť malých lokálnych, štyri špeciálne, takzvané workoutové, a desať oddychových zón. Zvyšok navrhuje SMP priebežne, ako vzniknú nové ihriská, nahradiť alebo natrvalo odstrániť.
Rovnaký materiál prišla predstaviť minulý týždeň aj členom mestskej rady, ktorú tvoria poslanci Juraj Brna, Martin Cifra, Jozef Drahovský, Tomáš Hudcovič, Jozef Malík, Iveta Babičová, Martin Valo a predsedá jej primátor Miloš Tamajka.
Podľa reakcií jej členov sa prezentovaný zámer poslancom pozdával, a tak zrejme i preto sa prítomný prednosta E. Strapatý najprv nechal počuť, že materiál riaditeľky Dupkaničovej je spracovaný zásluhou radnice. To sa však nepozdávalo T. Hudcovičovi. Prednostovi oponoval slovami, že to nie je pravda, lebo on stál pri zrode tohto nápadu a za pomoci Evy Wernerovej začal aj jeho realizáciu.
Prihrievanie si politickej polievočky neuniesla mlčaním H. Dupkaničová a doslova ako učiteľka v materskej škôlke obom „privlastňovačom“ cudzích nápadov vľúdnym hlasom vysvetlila, že je to zásluha krajinnej architektky E. Wernerovej, ktorá donedávna bola v SMP zamestnaná. Na spracovaní projektu do jeho výslednej podoby sa podieľal aj kolektív zamestnancov organizácie, ktorú riadi.
Ale aby sme neboli k obom aktérom výmeny názorov na to, koho sú to zásluhy, nespravodliví, predsa len sa o niečo pričinili. Mestský úrad a jeho prednosta Strapatý tým, že SMP sú v podstate radnici podriadenou zložkou, a tak smotanu vždy zlíže nadriadený. A Hudcovič tým, že keď E. Wernerová spolu so svojím kolegom zo SMP vykonávali inventarizáciu detských ihrísk a zároveň robili aj zhodnotenie ich technického stavu, tak Hudcovič ich pri tejto práci fotil na svoj web.
Ochladnutie vášní dvoch kohútov i nadšenia ostatných poslancov však prišlo vo chvíli, keď riaditeľka Dupkaničová povedala aj „bé“, že na základe predbežného odhadu ceny by vyšli lokálne ihriská na zhruba 30-tisíc eur a centrálne by začínali na sume 80-tisíc. Cenu workoutov a oddychových zón ani nespomenula.
Namiesto imaginárnych zbraní vzali aktéri do rúk kalkulačky. Keď zistili, že len spomínaných 20 ihrísk by stálo radnicu viac ako 1,5 mil. eur, stratili záujem o pokračovanie v tejto konfrontačnej diskusii. Keďže sa radnica chystá v tomto roku pre výstavbu plavárne mesto zadlžiť sumou 3,8 mil. eur, tak v mestskej pokladnici, v ktorej sa v najbližšom období budú preháňať miesto „dukátov“ nanajvýš tak myši, peňazí nazvyš nebude. To obaja kohúti určite veľmi dobre vedia.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Juraj, zajtra Marek