So sutinami má pomôcť obec

  • Spravodajstvo
  • 14. marca 2018, 06:49
  • Autor:Daniela Serišová

Čierne skládky v lone prírody sú smutnou realitou celého regiónu. Na tomto barbarstve sa roky podieľame všetci, a to nielen vývozom odpadu, ale aj ľahostajnosťou a nevšímavosťou. Previnilcov neodstrašujú ani sankcie, spoliehajú sa totiž na nezáujem verejnosti.

Ťažko povedať, či sú väčšími barbarmi obyvatelia miest alebo obcí. Piešťanci to však majú s likvidáciou veľkorozmerného odpadu ľahšie. Keďže mesto prevádzkuje zberný dvor, všetok odpad sa dá odviezť tam. Podmienkou je mať trvalý pobyt v meste. Za vyhodenie stavebného odpadu tam Piešťanci zaplatia pár centov za kilogram. Ostatné nie je spoplatnené.
Ak však máte trvalý pobyt v inej obci, v Piešťanoch vás s odpadom otočia rovno pri bráne. Ak potrebujete niečo veľké vyhodiť a vaša obec na to nemá miesto, poradiť by vám mali na obecnom úrade. Buď zabezpečia veľkokapacitný kontajner, alebo sprostredkujú kontakt na spoločnosť, ktorá odpad odvezie. Zakaždým je ale potrebné uhradiť nejaký poplatok.
Niektoré obce, napríklad Veľké Orvište, majú zabezpečený veľkokapacitný kontajner. Zber elektroodpadu robia v Orvišti viackrát do roka. Na Banke sa každý rok na jar organizuje akcia Čistá obec, keď sa po dedine rozmiestni niekoľko veľkokapacitných kontajnerov a občania si môžu vyčistiť dvory aj domy. Oprávnenie vyhadzovať odpad do týchto kontajnerov môžu iba tí, čo majú trvalý pobyt na Banke.
Zber elektroodpadu obce väčšinou organizujú párkrát do roka alebo vyradené elektrospotrebiče môžete odniesť na obecný úrad. Vždy ale v prípade väčšieho množstva akéhokoľvek odpadu, ktorý sa nedá dať do zbernej nádoby, je potrebné informovať obecný úrad, aby pomohol s vývozom alebo poskytol informácie.
„Občania susedných obcí môžu odviezť odpad aj priamo na riadenú skládku v Rakoviciach, kde sa odpad váži a ukladá na vopred určené miesto,“ informuje komisia pre životné prostredie v Piešťanoch. Všetok odpad, ktorý niekde uložíte, skončí skôr či neskôr tam.
Možností, ako naložiť s odpadom aj v prípade, že obec nemá zberný dvor, je mnoho. Preto je nepochopiteľné, prečo si niektorí jedinci nedajú povedať a znečisťujú krajinu. Napríklad staré pneumatiky musia zobrať v každom pneuservise, no i tak ich stále nachádzame pohodené vo voľnej prírode. Tento druh slovenského športu stále dokazuje, že sme ešte na európsku inteligenčnú latku nedorástli.

0 Shares

Najnovšie správy

Piatok 26. apríla 2024 sa zapíše ako deň s viacerými dopravnými nehodami v takmer identickom čase. Okrem klasických piatkových kolón sa medzi…
  • 26.04.2024, 17:10
  • Piešťanský týždeň / Spravodajstvo
Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav