Našli sme Nema, Dory i Oscara

  • Cestovanie
  • 14. marca 2018, 06:03
  • Autor:Gabo Kopúnek

Metropola Maďarska má tisíce podôb i vôní. Každá jej návšteva vám bude pripadať, ako by to bolo po prvý raz. Budapešť ponúka možnosti zabaviť sa v podnikoch, vyžiť sa kultúrne, spoločensky či len tak si posedieť v tôni stromov a sledovať, ako pulzuje život veľkomesta.

Budapešť však ponúka viac ako nakŕmenie tela a duše. Sú v nej ikonické miesta, ktoré naozaj stojí zato navštíviť. Ak už raz do nej zavítate, určite by ste nemali obísť Tropicarium v juhozápadnej časti mesta. Nachádza sa síce mimo centra, ale je ľahko dostupné autom či hromadnými dopravnými prostriedkami.

V 50 akváriách rôznej veľkosti môžete obdivovať živočíchy a rastliny z koralových útesov Indického oceánu, Karibského či Červeného mora.

Ak tam plánujete zájsť s deťmi, odporúčame, najprv im pusťte kultové animované filmy Hľadá sa Nemo či Príbeh žraloka. Ak cestujete autom, pozeraním hoci na tablete skrátite deťom nezáživné putovanie za dobrodružstvom. Áno, za dobrodružstvom, pri ktorom môžu slobodne objavovať nielen krásu života pod hladinou morí, ale aj sladkovodných jazier. Na chvíľu budú aj Tarzanmi v tropickej džungli v prítomnosti opíc, krokodílov a voľne poletujúcich vtákov.
V Tropicariu nájdete aj hady, jaštery či žaby.

Návšteva však môže mať pre deti aj edukačný význam, pretože si môžu na vlastné oči porovnať kreslených hrdinov s originálmi. Určite nebudú sklamané, aj keď priamo neuvidia hrozného Dona Vita či jeho vegetariánskeho syna Lennyho. Biele žraloky v najväčšom morskom akváriu v strednej Európe nenájdu. Nevadí, zubiská týchto predátorov vyzerajú hrozitánsky aj v čeľustiach ich menších príbuzných, trojmetrových žralokov hnedých či tigrovaných.
Tieto korytnačky síce pôsobia komicky, no dlhé krky im umožňujú ľahšie sa dostať k potrave.

Pritom sa na ne môžete pozerať zblízka alebo z podhľadu. Dno obrovského (1,4 mil. litrov) akvária totiž pretína 11 metrov dlhý tunel a vám budú plávať žraloky, raje či iné väčšie i menšie ryby rovno nad hlavami. Ak navštívite Tropicarium vo štvrtok popoludní, určite sa stanete svedkami kŕmenia týchto „strojov na zabíjanie“. Ak chcete deti od takéhoto zážitku uchrániť, zvoľte si iný termín návštevy. Najlepšie cez týždeň, lebo počas víkendov je všade tlačenica.
V budapeštianskom oceániu chovajú tiež najmenšie opice na svete.

Tropicarium je súčasťou nákupno-zábavného centra Campona na Nagytétényi út. Najlepšie sa tam dostanete po diaľnici M0, M1 a M7.
V sladkovodných akváriách plávajú obyvatelia jazier v Afrike, Južnej Amerike a Ázii.

0 Shares

Najnovšie správy

V úvode apríla sa na Banke konalo jarné upratovanie obce. Organizovala ho obec od ôsmej hodiny rannej až do obeda,…
  • 15.04.2024, 16:46
  • Spravodajstvo
Dnes je utorok 16. apríla. Tento deň je Svetovým dňom hlasu. Meniny má Dana, Danica.
  • 16.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 15. apríla. Tento deň je Svetovým dňom umenia. Meniny má Fedor.
  • 15.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
utorok, 16. apríla 2024
Meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf