Ikona hudobného sveta Piešťan oslávila osemdesiatiny

  • Kultúra a spoločnosť
  • 14. marca 2018, 05:51
  • Autor:Viera Dusíková

Dajte mu do ruky dirigentskú taktovku, husle, violu a slák, posaďte ho ku klavíru či organu, postavte pred neho stojan s notami. Bude sa cítiť ako ryba vo vode. Učiteľ, dirigent, zborový spevák Ivan Klein. Posledný februárový deň oslávil svoje okrúhliny – 80 rokov.

Vitálny, sympatický, priateľský, empatický – takého ho možno stretnúť nielen v uliciach mesta či sídliska Adam Trajan, ale aj na stanici, keď do Bratislavy cestuje za svojimi príbuznými či naj kamošom z mladosti. So Speváckym zborom slovenských učiteľov precestoval 26 krajín sveta. No keď sa s ním rozprávate, nebude sa s tým na počkanie chvastať. Skromnosť je výsadou veľkých. Otec dvoch detí, Alexa a Andrey, ktorým spolu s manželkou Evou, rodenou Hudecovou, dali do vienka aj lásku k hudbe a umeniu.
Vychoval celé generácie malých piešťanských huslistov v ľudovej škole umenia, neskôr premenovanej na základnú umeleckú školu. Asi dve desaťročia dirigoval chrámový zbor Coro Laudamus, stál pri zrode Folklórneho súboru Máj a iných telies. Za svoje pôsobenie v speváckom zbore Slovenských učiteľov získal v roku 2012 pamätnú medailu Trnavského samosprávneho kraja (TTSK).
„Gymnaziálny dievčenský zbor Máj vznikol v máji v roku 1970. Zakladali sme ho spolu s manželom Ivanom Kleinom, hudobníkom a dirigentom, ktorý vytvoril aj sprievodnú hudobnú skupinu pozostávajúcu z chlapcov. Prvé kompletné vystúpenie sme mali o rok v družobnom Gymnáziu v Jeseníku už v štylizovaných krojoch. Účinkoval i študent sólista Stanislav Vojtko s krásnym, zvonivým tenorom. Bol to náš prvý úspech a opäť v máji, takže náš zbor sme pomenovali slávnostne a symbolicky – Máj,“ zaspomínala si Eva Kleinová.
Celý svoj profesionálny život prežil I. Klein v učebniach ľudovej školy. „Ivan tu vyučoval hru na husliach. Ak si dobre spomínam, hneď po bratislavských štúdiách nastúpil ako učiteľ v Piešťanoch. Vážim si u neho viacero vlastností, je veselý, kamarátsky, empatický. K narodeninám som mu posielala esemesku,“ usmiala sa kolegyňa Zuzana Trnovcová.
„Som Ivanova sestra, bolo nás päť súrodencov, vyrastali sme v Starej Turej, tam sa aj môj brat narodil. Už v kočíku sa vraj najradšej hrával s paličkami. Keď mal desať, hrával v kostole na organe. V Starej Turej chodil aj do hudobnej školy k pánovi učiteľovi Fajtovi. Potom šiel na hudobné štúdiá do Bratislavy. Do hlavného mesta chodí aj teraz rád, máme tam brata a Ivan i dobrého kamaráta zo štúdií,“ prezradila Mária Budkeová, rodená Kleinová.
„Dňa 28. februára 2018 sa ikona hudobného sveta v Piešťanoch – maestro Ivan Klein, DiS. art. – dožil osemdesiat rokov. Ku gratulácii sa pripájajú všetci terajší a hlavne bývalí členovia piešťanského Laudamusu, ktorý maestro Klein riadil ako dirigent,“ uviedol spevácky kolega Ľudovít Jánoš.
Spolu s už zosnulým Pavlom Zimančokom cestovával I. Klein veľmi často do Trenčianskych Teplíc. Obaja boli viac ako štyri desaťročia členmi Speváckeho zboru slovenských učiteľov, ktorý sídlil práve v susednom kúpeľnom meste. Tam pravidelne cestovali za nácvikmi, aby potom absolvovali stovky koncertov na Slovensku i vo svete. Nemalou zásluhou sa pričinili o úspechy spevokolu na súťažiach v Českej republike, Anglicku, Grécku, Švajčiarsku, Kanade, USA či Japonsku. Predseda TTSK Tibor Mikuš im za kultúrnu reprezentáciu kraja udelil v roku 2012 pamätnú medailu. Za P. Zimančoka prevzala ocenenie in memoriam jeho manželka.
Ivan Klein bol nápomocný aj v začiatkoch formovania folklórnej speváckej skupiny Povoja, keď ochotne, profesionálne a bez nároku na odmenu pomáhal na pôde umeleckej školy rozcvičovať hlasy jej budúcich speváčok.
Bolo toho toľko, čo za celý život urobil pre pozdvihnutie hudobnej vzdelanosti nielen v Piešťanoch. Roky pôsobil v spevokole Matice slovenskej, zakladal Piešťanské kvarteto, kde hral nielen na husliach, ale aj na viole. Pomáhal folkloristom v Piešťanoch aj vo Vrbovom. V meste pod šikmou vežou dirigoval Spevokol učňovskej mládeže a pôsobil aj v Učiteľskom spevokole v Trnave. Jeho všetky aktivity sa nedajú zrátať, uvádzame len tie najdôležitejšie.
Vážený pán učiteľ, dirigent, zborový spevák, milý maestro, nech vám to stále krásne ladí, hrá a spieva a nech sa v zdraví a spokojnosti ešte stále stretávate s ľuďmi, čo vás majú radi a tešíte sa spolu s nimi zo života! 

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
piatok, 19. apríla 2024
Meniny má Jela, zajtra Marcel