Chemická elita Slovenska si prezrela aj skleníky rakovickej školy

  • Mladí dnes / Školy
  • 14. marca 2018, 06:40
  • Autor:Viera Dusíková

Kým v školách Trnavského kraja sa prázdninovalo, v učebniach Strednej odbornej školy v Rakoviciach sa nad náročnými testami celoštátnej olympiády potili budúce nádeje slovenského chemického, biochemického či farmakologického priemyslu. Na priebeh olympiády dozerali rozhodcovia, pričom drvivá väčšina z nich sú machri vo svojom fachu.

Škola poskytla olympionikom počas dvoch dní nielen ubytovanie na internáte, ale blysli sa aj kuchárky, ktoré im navarili chutné jedlá. Žiaci obdivovali historickú sýpku, hrali discgolf, prezreli si park i skleníky plné jarných priesad. Kým teoretickú časť mali gymnazisti aj študenti stredných odborných škôl v Rakoviciach, praktická časť prebiehala v laboratóriách Katedry chémie Pedagogickej fakulty Trnavskej univerzity.
„Dnes som tu za rozhodcu, no spomínam si na časy, keď som sám riešil celoštátne olympiády, medzinárodnú tiež. V súčasnosti študujem na Vysokej škole chemicko-technologickej v Prahe a zároveň pracujem v laboratóriu, kde pripravujem nové zlúčeniny. Podieľam sa na výskume fotoprepínačov, za ktoré v roku 2016 udelili Nobelovu cenu. Aktuálne je to jeden zo smerov, ktorým sa moderná veda zaoberá,“ uviedol kráčajúc z rakovického internátu Juraj Malinčík z Prievidze.
Mladý vedec pochádza z mesta, ktoré je podľa odborníkov mekkou súčasnej chémie na Slovensku. Potvrdzuje to i fakt, že najviac súžiacich prišlo na olympiádu práve z prievidzského gymnázia. „My dvaja sme ale zo Strednej odbornej školy zo Svitu. Chémia, konkrétne biochémia a farmakológia, ktorú študujeme na našej škole, sú nám koníčkom,“ pochválili sa maturanti Samuel Bednár a Jakub Grivalský. Kým prvý zo svitských súťažiacich sa po náročných testoch rozhodol, že chémiu si asi ako svoj vysokoškolský chlebíček nevyberie, jeho spolužiak J. Grivalský mal opačný názor: „Rozhodujem sa pre vysokoškolské štúdium medzi chémiou a farmakológiou. Vo Svite máme totiž celkom slušnú výučbu chémie a kvalitné laboratórne zázemie.“

Pri prehliadke školy mohli študenti vidieť aj jarnú výsadbu v skleníkoch.

Spolu so 49 najlepšími študentmi prišli do Rakovíc aj predstavitelia katedry organickej chémie či Slovenského inštitútu mládeže Iuventa. Výsledky celoštátneho kola chemickej olympiády poskytol Piešťanskému týždňu predseda Slovenskej komisie chemickej olympiády Martin Putala.
Ako uviedol, v kategórii s označením „A“, v ktorej súťažili slovenskí gymnazisti a stredné školy s nechemickým zameraním, skončil prvý Martin Orságh z Gymnázia Jozefa Lettricha z Martina. Striebro získal Michal Chovanec, študent Gymnázia V. B. Nedožerského z Prievidze, tretí bol Peter Rukovanský, gymnazista z Nových Zámkov. Poslednú priečku obsadil zástupca nášho kraja, Bruno Sagan z trnavského Gymnázia Angely Merici.
Medzi študentmi kategórie EF, ktorí navštevujú triedy stredných škôl s chemickým alebo zdravotníckym zameraním, vyhral celoštátnu chemickú olympiádu Slavomír Podolský zo Strednej odbornej školy vo Svite, za ním sa umiestnili Branislav Budoš zo Strednej priemyselnej školy Samuela Mikovínyho v Banskej Štiavnici a tretia bola Monika Špaková zo Spojenej školy Nováky.
Pre zaujímavosť, svitský študent, ktorého sme na olympiáde oslovili a ktorý chce študovať biochémiu alebo farmakológiu, J. Grivalský, sa umiestnil na ôsmej priečke a jeho spolužiak S. Bednár skončil dvadsiaty.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava