Spoločne sme si uctili pamiatku Jána a Martiny

  • Kultúra a spoločnosť / Podujatia
  • 13. marca 2018, 18:15
  • Autor:am

O brutálnej vražde novinára Jána Kuciaka a jeho priateľky Martiny Kušnírovej už v médiách odznelo mnoho, téme sme sa venovali i my v Piešťanskom týždni, a to v minulom i predminulom čísle.

Rozhodli sme sa však v spolupráci s portálom Vrbové Online uctiť si pamiatku týchto dvoch mladých ľudí zorganizovaním pietneho zapaľovania sviečok.
V utorok 6. marca sme napriek sychravému počasiu spoločne s obyvateľmi vyšli na Námestie slobody. K fotografii zavraždeného novinára a jeho priateľky pribudlo vďaka spomínajúcim mnoho ďalších horiacich sviečok.
Krátke spomienkové podujatie otvoril šéfredaktor Piešťanského týždňa Gabriel Kopúnek, ktorý v príhovore podotkol, že plameň sviečok symbolizuje aj náš zápal a odhodlanie ďalej pokračovať v investigatívnej práci a nenechať sa nijako zastrašovať tými, ktorým sa pozeráme na prsty.
Po ňom predstúpil pred prítomných ľudí aj bývalý novinár a fotoreportér Dušan Knap. Vyslovil želanie, že si nechce pripustiť, že tento ohavný čin súvisel s novinárskou prácou. Ak však áno, tak ako spoločnosť máme vážny problém. Napokon sa prítomným prihovoril aj riaditeľ Balneologického múzea Imricha Wintera v Piešťanoch Vladimír Krupa, ktorý priblížil život zavraždenej Martiny Kušnírovej, ktorá vyštudovala archeológiu a jej profesijná dráha bola násilne ukončená.
Účastníci spomienkového podujatia boli ochotní zúčastniť sa aj ďalších podobných aktivít, i keď sa zhodli, že najlepšie by bolo, ak by sa vôbec nemuseli uskutočňovať.

Ľudia zapaľovali sviečky za dva zbytočne vyhasnuté mladé životy.

Piešťanci chcú slušné Slovensko


Na Slovensku sa v piatok 9. marca uskutočnil vôbec najväčší protest obyvateľov v histórii. K tisícom ľudí, ktorí v ten deň vyšli do ulíc v mnohých kútoch krajiny, sa na poslednú chvíľu pridali i Piešťanci. Zhromaždili sa na Námestí slobody a symbolicky zaštrngali kľúčmi.
K fotografiám zavraždených Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej pribudol i vytlačený list od Jánovho brata. Obyvatelia zapaľovali sviečky a neveriacky krútili hlavami nad fotkami mladých ľudí. Niekoľko stoviek Piešťancov spolu s deťmi asi hodinu postávalo na námestí a družne debatovalo o aktuálnom dianí, no napokon vytiahli i povestné kľúče a rovnako ako v novembri 1989 začali nimi štrngať.
Zhromaždenie sa uskutočnilo v pokojnej atmosfére, bez akýchkoľvek výtržností či hlasných prejavov. 

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
sobota, 20. apríla 2024
Meniny má Marcel, zajtra Ervín