Hudobný tip: SUSUMU YOKOTA – ACID MT. FUJI (1994)

  • Kultúra a spoločnosť
  • 8. marca 2018, 20:17
  • Autor:Michael Papcun

V rubrike predstavujeme albumy, ktoré stoja za vypočutie. Či už ide o známe, neznáme, či neprávom prehliadané tituly, vždy sa snažíme nachádzať svojské, unikátne odklony od bežnej produkcie.

Jedno z najposvätnejších miest Japonska, hora Fuji, je veľmi dobre známa napríklad z drevorezov japonského umelca Hokusaia, ktorý ju stihol stvárniť niekoľko desiatok krát. Z jeho prác na diváka dopadá najmä harmonická, zenová atmosféra dokonalo vyvážených farebných a priestorových kompozícií, predstavujúca horu ako ikonický zdroj harmónie. Dodnes aktívny vulkán naposledy vyvrel v roku 1707 a v roku 1994, keď sa vulkán metaforicky prejavil na elektronickom albume japonského skladateľa a DJa Susuma Yokotu, Acid. Mt. Fuji.
Séria jedenástich skladieb nám predstavuje veľmi abstraktný, tekutý žáner ambientného, alebo lepšie povedané psychedelického techna, v ktorom budeme len ťažko hľadať burácajúce beaty a zbesilé tanečné tempá. Namiesto nich sa ozýva vtáčí štebot v pozadí veľmi voľne modulovanej zvukovej hmloviny. Skladby sú založené na dômyselnom štrukturálnom vývoji. Používajúc veľmi minimalistickú zvukovú paletu opakovania a upravovania základných motívov s meditatívnym až zenovým citom pripomínajú hudbu japonských skladateľov ako Yatsuhashi Kengyo alebo Uragami Gyokudo.
Skladby Kinoko, Saboten alebo Oponchi sú ako dokumentáciou výstupu na horu Fuji v stave rozšíreného vedomia. Farby a jasné línie Hokusaiových drevorytov sa tu roztekajú a zlievajú do aktívnych plôch a len ťažko opísateľných farebných novotvarov.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 28. marca. Tento deň je Dňom učiteľov. Meniny má Soňa.
  • 29.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 29. marca 2024
Meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava