KOMENTÁR: O tých, čo seno žerú, a o Kocúrkove!

  • Nezaradené
  • 7. marca 2018, 09:25
  • Autor:Jozef Vojčiniak

Rozpoviem vám príbeh, taký rozprávkový. O tom, ako v kedysi slávnom meste, nazvime ho Kocúrkovo, vytvorili čelní radní a konšeli finančné toky z mestskej kasy do truhlíc svojich i svojich sponzorov. Aby sa na nič neprišlo, pospolitému ľudu zahrali divadielko na odpútanie pozornosti. V duchu rímskych cisárov občanom dali chlieb a hry, čo ich mali udržať v pokoji.

Súčasníci antiky však mali jednu podstatnú „výhodu“ oproti dnešným mocipánom. Vládnucim Rimanom totiž nedýchali na krk novinári. Ale poďme k príbehu.
Po tom, ako novozvolení konšeli zasadli prvýkrát aj spolu so svojím richtárom za jeden stôl, predviedli radovým Kocúrkovčanom divadielko, ako oni budú tomu richtárovi na prsty dozerať. Chvíľu to tak aj najpočetnejšia partička konšelov robila a chvíľku to divadielko aj fungovalo.
Po čase však prišli na to, že sa dá z volenej funkcie vycediť viac ako len odmena. A keďže sa aj richtárovi málilo, tľapli si. Aby bolo na hostiny, predvolebné kortešačky a znovuzvolenie. Problém bol, že menšia skupinka konšelov nežasla nad richtárovým nápadom robiť za mestské peniaze galavečer na svoju počesť, ani nad túžbou kolegov platiť si zo spoločného svoje aktivity na „kupovanie“ si voličov.
A tak vymysleli komplikovaný plán, ako tok peňazí z obecnej kasy odkloniť. Aby to tí druhí, čo videli do pokladnice, nezistili. Po Kocúrkove v konských povozoch rozvážal bežných ľudí súkromný konský prievozník. Aby ich to nestálo veľa, v Kocúrkove bolo zvykom, že im mesto časť nákladov dotovalo tak, že vzniknutú stratu prievozníkovi uhrádzali z mestskej pokladne.
Kocúrkovčania sa tešili, ako im chcú konšeli dobre, no že to zaplatia spätne v daniach, im nikdy nedochádzalo. A práve túto prostoduchosť sa tá väčšinová partička spolu s richtárom rozhodli využiť. Zasvätení tajne zasadli s prievozníkom za jeden stôl a dohodli sa s ním.
„Máš už síce dostatok našich príspevkov pre svoje kone, ale my ti odsúhlasíme ešte ich navýšenie. Ty nám však z tých navýšených peňazí časť odvedieš ako sponzorské do námorného klubu 1. CF Pelikán, ktorý jednému z nás patrí. A my už s nimi naložíme, ako sami uznáme za vhodné. A ak to bude fungovať, myslíme si, že o rok dostaneš pre nás aj pre seba ešte o čosi viac. Ovca bude celá, vlk sýty, my všetci spokojní vrátané tých, ktorým za to doprajeme hry,“ vysvetlili koniarovi.
A čo sľúbili, to aj dodržali. Pôvodnú sumu 315 zlatých dukátov z mestskej pokladne navýšili pre koniara na 390 dukátov v prvom roku, a keďže im to prešlo, v druhom roku už boli odvážnejší, a tak koniarovi pridali k pôvodným 315 až o 200 dukátov viac. A koniar dohodu dodržal a časť prostriedkov ako údajný sponzor prerozdelil o čosi veľkorysejšie.
Takýto nárast výdavkov z mestskej kasy však neušiel pozornosti „pisálkom“ Kocúrkovského občasníka, a tak sa jeho redaktori začali v tom vŕtať. Veď v neďalekých Mačkovciach, Račkovciach, ale i u Havkáčov sa na verejné konské povozy platí z obecnej kasy omnoho menej.
Väčšinoví konšeli spolu s richtárom pochopili, že tu mlčanie nepomôže. Neotáľali a vypustili maskovaciu dymovú clonu. Niektorí z tých väčšinových sa nechali nahovoriť, že budú akože naliehať, že sa tomu koniarovi treba pozrieť na zúbok. A tak na najbližšej rade mešťanostov s patričným hlukom a krikom vzniesli požiadavku, že treba ísť spočítať, koľko koní v Kocúrkove pre ľudí jazdí, či nie sú vozy väčšie, ako Kocúrkovčania potrebujú. Lebo veď väčší voz znamená, že kôň viacej zožerie, a taká prevádzka koňa tým pádom viac stojí, a to sú predsa vyhodené peniaze. Ale skontrolovať treba aj to, či sa tie kone len tak samy nepromenádujú po Kocúrkove.
Súhlas aj tých, čo o ničom nevedeli, na to dostali, veď všetci boli z tej sumy rozhorčení, niektorí aj spravodlivo. I patričné zlaťáky na meranie vozov a množstva sena, čo kôň zožerie, pre profesionálnych rátačov vyčlenili. A všetci boli spokojní.
Spokojní však nateraz. Ale keď to raz Kocúrkovčanom dôjde, že ich tí konšeli iba kŕmia senom namiesto priznania pravdy a poctivého spravovania mesta Kocúrkovo, možno ich raz z tej honosnej radnice nakoniec poženú vidlami. 

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 28. marca. Tento deň je Dňom učiteľov. Meniny má Soňa.
  • 29.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 29. marca 2024
Meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava