Novinky pre kluby šiestej ligy

  • Šport / Futbal
  • 3. marca 2018, 08:23
  • Autor:Martina Radošovská

V sídle Oblastného futbalového zväzu Trnava sa v stredu 21. februára zišli zástupcovia klubov najvyššej oblastnej súťaže VI. ligy MEVA SPORT. Ústrednou témou stretnutia bola situácia s piatou ligou, skupina Západ, ale aj predstavenie novej technológie od spoločnosti SPORT.VIDEO, ktorú môžu kluby od jarnej časti využívať.

Keďže v šiestej lige je povinnosť natáčať súťažné zápasy, zväz sa rozhodol zatraktívniť túto povinnosť pre kluby cez výhody, ktoré ponúka spoločnosť SPORT.VIDEO. Ide o natáčanie stretnutí cez mobilný telefón, kde si kluby pomocou aplikácie môžu priamo pri zápase vystrihnúť z videa zaujímavý moment, buď priamo gól, gólovú príležitosť, alebo inú situáciu. Výhodou je, že natáčajúci rozhoduje, ktorý moment si chce uložiť, stačí mu na to jediné kliknutie. Zároveň má možnosť okamžite ho zdieľať na sociálnych sieťach alebo webovej stránke klubu.
Veľkou výhodou je, že tieto zostrihy sa dajú prepojiť a pozerať hocikde v reálnom čase a klub si môže medzi ne umiestniť vlastnú reklamu partnerov. Keďže sa jednotlivé zostrihy dajú zastaviť, spomaliť a ponúkajú možnosti ako kreslenie priamo do obrazu, môžu byť veľkým prínosom pre trénerov pri analýze stretnutia. Okrem zostrihov sa automaticky nahráva aj záznam celého stretnutia, ktorý kluby poskytujú zväzu pri jeho vyžiadaní.
Využívanie tejto novinky nebude pre kluby finančne náročné, pretože všetky náklady budú uhradené zo zväzu. Pre natáčanie musia kluby spĺňať len podmienky ako pripojenie na internet, statív, mobilné zariadenie (Android, iPhone), ktoré má snímač s rozlíšením aspoň 13 Mpix pre lepšiu kvalitu videa a minimálne 8 GB pamäte. Pri jej nedostatku v zariadení aplikácia upozorní natáčajúceho.

V sídle Oblastného futbalového zväzu Trnava sa zišli zástupcovia klubov šiestej ligy.

Zväz ponúka využívanie tejto technológie na pol roka v skúšobnom režime, pričom každý klub bude mať priradený svoj vlastný kanál na základe prihlasovacieho kódu, ktorý získa priamo cez zväz. To znamená, že jeden klub má jednu licenciu na jedno zariadenie. Ak by sa počas skúšobnej doby využívanie aplikácie uchytilo a zo strany klubov by bol záujem, zväz vie zabezpečiť viacero licencií pre jeden klub.
Touto novinkou chce zväz zatraktívniť šiestu ligu nielen pre kluby, ale aj pre samotných hráčov, pretože by mohli byť oceňovaní v anketách ako gól mesiaca a podobne. Zväz zároveň vyzval kluby, aby vyjadrili svoje stanovisko, či budú mať záujem využívať technológiu SPORT.VIDEO do konca mesiaca. V prípade otázok sa môžu obrátiť na sekretára ObFZ Trnava, prípadne sa viac dozvedia na webstránke sport.video.
V druhej časti stretnutia dostal slovo nový predseda ZsFZ Ladislav Gádoši, ktorý vysvetlil, že v jeho najväčšom záujme je vyriešiť situáciu s piatou ligou Západ a vyzval kluby na spoluprácu. Stretnutia sa zúčastnil aj predseda ŠTK ZsFZ Tibor Révay. Prioritou pre regionálny zväz je doplnenie súťaže a jej zastabilizovanie, pričom predseda predostrel aj konkrétny návrh naplniť súťaže 12 až 14 účastníkmi. To závisí od záujmu klubov postúpiť do piatej ligy a hrať v podobnom modeli súťaže ako Fortuna liga. „Nič nám nebráni v tom, aby sa pre zachovanie súťaže hralo iným modelom ako všetky ostatné regionálne súťaže,“ uviedol Gádoši.
Priestor na vyjadrenie dostali aj zástupcovia klubov, ktoré ašpirujú na postup do piatej ligy, aby povedali za akých podmienok. Odzneli slová smerujúce k udržaniu súťaže, no tiež sa posťažovali na existenčné problémy, a preto o postupe ani neuvažujú. Tiež ich zaujímala otázka, koľko by v súťaži hralo mužstiev z trnavskej oblasti a koľko zo Záhoria. Predstavitelia futbalových klubov z Krakovian a Drahoviec sa stretnutia nezúčastnili.

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
sobota, 20. apríla 2024
Meniny má Marcel, zajtra Ervín