Výletnícka romantika na dosah I.

  • Cestovanie
  • 2. marca 2018, 09:20
  • Autor:Gabo Kopúnek

V jednom z predchádzajúcich putovaní sme navštívili kaštieľ vo Svätom Antone, pričom sme sa letmo dotkli svetového dedičstva UNESCO na Slovensku – Banskej Štiavnice, do ktorého spomínaný kaštieľ zapadá. Dnešnou zastávkou je tiež významné svetové dedičstvo UNESCO, tentoraz na západ od nášho regiónu. Rozprestiera sa na území južnej Moravy a zapísané je pod názvom Lednicko-valtický areál.

Priblížiť tento architektonický a krajinársky fenomén v jednom článku nemožno. Taktiež na rozpísanie podrobnejšej charakteristiky jednotlivých objektov by sme potrebovali viac ako jedny noviny. No vôbec nám to nebráni v tom, aby sme vás naladili na návštevu tohto prekrásneho územia, a to v každom jeho ročnom období.

Reprezentatívne priestory Lednického zámku.

Áno, Lednicko-valtický areál možno obdivovať aj v zime. A to pekne v teplučku. Síce vás nevyženieme do rozsiahlych záhrad a k exteriérnym monumentom, skúsili sme však zosúladiť niektoré termíny a návštevy expozícií tak, aby ste mali pekný ucelený zážitok aj z jednodňového výletu. Ak by ste totiž chceli vidieť všetko naraz, mali by ste z toho v hlave zmätok a boľavé nohy. A určite by vás nebavilo presúšať sa aj desať hodín po zámockých komnatách.
Letné sídlo
Turistická sezóna v areáli sa síce veľkoryso začína už vo februári, návštevníkom však toho veľa neponúka. Zato na veľkonočné sviatky si mnohí prídu na svoje. O tom si však podrobnejšie povieme v marci. Teraz vám dávame do pozornosti nami vytvorenú „zimnú prechádzku“.
Na prízemí Lednického zámku sú verejnosti každú sobotu a nedeľu až do 29. marca sprístupnené reprezentačné priestory letného sídla Lichtenštajnov, v ktorých naše putovanie začneme. O tomto významnom šľachtickom rode, ktorého panstvo sa rozprestieralo v Dolnom Rakúsku a na juhu Moravy, získate informácie počas prehliadok, takže len okrajovo spomenieme, že tu pôsobili od 14. storočia až do roku 1945, keď im bol majetok zabavený Benešovými dekrétmi.
Postupne vodné hradisko prestavali na renesančné, následne barokové sídlo so záhradami, ktoré v polovici 18. storočia nechali upraviť v duchu anglickej tudorovskej gotiky. Keďže Viedeň nebola vhodná na letné panské radovánky, významná európska šľachta sa chodila baviť do Ledníc. Poslúžili jej spomínané reprezentačné sály.
Zámok Valtice si zachoval barokovú architektúru.

Súčasťou našej zimnej prechádzky je tiež prehliadka skleníka, ktorý vznikol v roku 1842 na základoch pôvodnej drevenej oranžérie. Stavba z ocele, liatiny a skla bola na tú dobu veľmi moderná a vyšla na 160-tisíc zlatých. Nájdete v ňom tropickú a subtropickú vegetáciu Južnej Ameriky skombinovanú tak, aby kvitla po celý rok. Je to ozajstný zážitok pre oči i telo.
Barokové divadlo
Nezaškodilo by po presýtení prepychom a tropickým podnebím nasýtiť aj nášho ducha. Nielen zbožnosti, ale aj umenia. Preto sa cestou domov zastavíme v Zámku Valtice, kde môžete v týchto dňoch navštíviť zámockú kaplnku a divadlo. Obe sú okrem pamiatok UNESCO aj pýchou českého baroka. Aj tu vládli Lichtenštajni od 14. storočia, na rozdiel od Ledníc však zámok ostal v barokovej podobe.
Neskorobarokové divadlo na Zámku Valtice.

O jeho bohatej histórii si podrobnejšie povieme inokedy, no teraz len skonštatujeme, že najviac utrpel na konci druhej svetovej vojny a v časoch komunizmu, keď bol zámerne ničený. Utrpela aj zámocká kaplnka, ktorá vás určite nadchne úchvatnou výzdobou a zachovaným priestorom, zámocké divadlo v roku 1964 zdemolovali a spravili z neho parkovisko traktorov. Vďaka eurofondom tu o 50 rokov neskôr vybudovali repliku neskorobarokového divadla, kde si môžete sami vyskúšať obsluhovať opony či vyrábať vietor.
Ako sa tam dostať
Vzhľadom na krátkosť času navrhujeme ísť najskôr do Ledníc, kde sa prehliadky začínajú o 10. a končia o 16. hodine každú celú hodinu. Najrýchlejšie sa tam dostanete cez Senicu, Kúty, Lanžhot a Břeclav. Prejdete cez celé mesto až do časti Poštorná, kde odbočíte vpravo na cestu do Ledníc. Po zhruba 300 metroch sa vám bude ponúkať aj odbočka na Valtice, tadiaľ si to ale budete nadchádzať. Pokračujte rovno cez Charvátsku Novú Ves a dostanete sa priamo k zámku. Prehliadky vo Valticiach sú len o 14:00 a 15:30. Z Ledníc to je po vyznačenej ceste maximálne 15 minút jazdy, tak si návštevu Ledníc dobre rozvrhnite. Do Břeclavi sa z Valtíc dostanete priamo.

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
sobota, 20. apríla 2024
Meniny má Marcel, zajtra Ervín