Piešťanské bahno a voda z iného uhla: Zreje ako víno

  • Kultúra a spoločnosť
  • 1. marca 2018, 09:32
  • Autor:ts

Pre vznik piešťanských termálnych prameňov a chemickú skladbu ich minerálnych vôd má rozhodujúci význam geologická skladba juhozápadných svahov Považského Inovca.

Zrážková voda vsakuje dobre priepustnými vápencovo-dolomitickými vrstvami tohto pohoria až do hĺbok okolo 2000 metrov. Tu sa v týchto horninách mineralizuje a prehrieva teplom. Voda si následne nachádza cestu na povrch cez naplaveniny Váhu.
Pramene, ktoré vyvierajú na Kúpeľnom ostrove, sú zachytené v hĺbkach 55 m, aby sa povrchové vody nemiešali s termálnou minerálnou vodou. Zachytávaná minerálna voda je zložením síranovo-hydrogenuhličitanová, vápenato-horečnatá, sírna, s teplotou vody 67-69 °C s obsahom okolo 1500 mg minerálnych látok v litri vody. Dôležitý je obsah voľných plynov, najmä sírovodíka.

Pramene, ktoré vyvierajú na Kúpeľnom ostrove, sú zachytené v hĺbkach 55 m, aby sa povrchové vody nemiešali s termálnou minerálnou vodou.

Na Kúpeľnom ostrove i v Piešťanoch je niekoľko prírodných prameňov i vyhĺbených vrtov. Zaujímavé zobrazenie prameňov na Kúpeľnom ostrove je aj na obraze, ktorý visí na chodbe v kúpeľnom dome Irma Health Spa. Za zmienku stojí aj fakt, že kúpeľné domy bol v minulosti postavené priamo nad vyvierajúcimi prameňmi. Celková kapacita výverov zachytených termálnych prameňov na Kúpeľnom ostrove je viac než tri milióny litrov vody za deň.
Bahno, ktoré sa pri procedúrach využíva, pochádza z Obtokového ramena Váhu, do ktorého niektoré termálne pramene priamo vyvierajú. Vyťažené „surové“ bahno sa umiestňuje do zrecieho bazéna, kde ostáva po dobu jedného roka neustále pod prívodom horúcej minerálnej vody.
Na Kúpeľnom ostrove i v Piešťanoch je niekoľko prírodných prameňov i vyhĺbených vrtov.

Počas doby zrenia v ňom prebiehajú fyzikálne, chemické a biologické zmeny, ktorých výsledkom je bahno maslovej konzistencie, oceľovomodrej až čiernej farby, tvárne, homogénne, vynikajúco udržiava teplo, je 350-krát viskóznejšie ako voda. Počas ťažby i pred ňou sa bahno niekoľkokrát filtruje, aby z neho boli odstránené pevné časti – napríklad štrk. Pred finálnou aplikáciou sa bahno upravuje v bahennej kuchyni, odkiaľ putuje priamo na procedúry.
Minerálna voda má charakteristickú vôňu.

Vyskúšať procedúry na báze bahna a vody si môže aj široká verejnosť na vlastnej koži v kúpeľných domoch Irma, Napoleon a Balnea v Kúpeľoch Piešťany.

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
sobota, 20. apríla 2024
Meniny má Marcel, zajtra Ervín