J. Lušňák: Škody napáchali veľké, odstraňovať sa budú ťažko!

  • Spravodajstvo
  • 1. marca 2018, 08:38
  • Autor:Jozef Vojčiniak

Ako ďalej s piešťanskou hokejovou halou? Vráti sa ešte niekedy extraliga do kúpeľného mesta?

Čo predchádzalo ukončeniu pôsobenia piešťanských havranov v najvyššej slovenskej súťaži a prečo bola zmarená jedenapolmiliónová investícia z vládnej dotácie na výstavbu tréningovej haly, sme sa porozprávali s prezidentom hokejového klubu ŠHK 37 Piešťany Jaroslavom Lušňákom, ktorý je zároveň i nájomcom mestského zimného štadióna.

Pôvodné priečelie budovy.

Ako dlho sa venujete hokeju v mestskej hokejovej hale?
Štadión máme prenajatý od roku 2005. Najskôr ako občianske združenie, o rok neskôr ako eseročka.
Uskutočnili sa z vašej strany od tej doby nejaké investičné akcie, prípadne rekonštrukčné práce?
Veľké množstvo. Zrekonštruovali sme vstup do haly, jej interiér, strechu, zázemie pre malých i dospelých športovcov, ale aj pre verejnosť. Vymenili sme chladiarenské veže. Vybudovali sme ubytovacie zariadenie pre mužstvá, ktoré chcú prísť do Piešťan na sústredenie. A mnoho ďalších akcií. Odvtedy, čo máme halu v prenájme, sme do nej z našich prostriedkov investovali 3,7 miliónov eur. Aj preto piešťanský štadión radia odborníci i verejnosť medzi päť najkrajších a najkultúrnejších slovenských štadiónov.
Kotolňa po kompletnej výmene technológie.

Stará technológia kotolne.

Ak nepočítame investície, koľko stojí ročne prevádzka haly a akou sumou sa na nej podieľa mesto, keďže je to jeho majetok?
Prevádzka haly stojí ročne od 400- do 450-tisíc eur. Ide o energie, médiá, náklady na zamestnancov, prípadne náklady na drobné prevádzkové opravy. Mesto sa podieľa sumou 150-tisíc eur a časovo obmedzene za posledné tri roky bola táto suma navýšená na 200-tisíc eur. Zvyšok nákladov i finančné prostriedky na rekonštrukčné práce sme si zabezpečili vlastnou komerčnou činnosťou, ako je napríklad prenájom ľadu a podobne. To sa však netýka korčuľovania piešťanských škôl, škôlok, verejnosti či krasokorčuliarov. Tí ľadovú plochu využívajú zdarma.
V roku 2014 dostalo mesto od premiéra Roberta Fica na svoj účet dotáciu milión eur na výstavbu tréningovej hokejovej haly. Prisľúbených bolo aj ďalších 500-tisíc eur. Na halu chcel prispieť i hokejový zväz sumou 100-tisíc eur. Havrani mali vtedy „našliapnuté“ do vyraďovacej časti súťaže. Zrazu sa všetko stoplo, peniaze sa vrátili a vy ste v roku 2015 predali extraligovú licenciu Liptovskému Mikulášu. Čo sa stalo?
V prvom rade bola za tým regionálna politika. Po voľbách na konci roku 2014 sa zmenilo vedenie mesta, ale čo je najdôležitejšie, zastupiteľstvo ovládli poslanci zo zoskupenia Spoločne pre Piešťany. Najmä jeho líder Tomáš Hudcovič rozbehol proti mne ohováračskú kampaň. Nič pragmatické v jeho postoji k hokeju a mojej osobe v tom, čo začal robiť, nebolo. Bol to len jeho osobný negatívny vzťah ku mne.
Toalety pre návštevníkov pred rekonštrukciou…

…a po rekonštrukcii.

Následky pre mesto a jeho majetok – zimný štadión – boli z toho fatálne. Prisľúbené peniaze neprišli z dôvodu rozhodnutia nového zastupiteľstva o nezrealizovaní spomínanej výstavby a radnica musela na konci roku 2015 vrátiť milión eur, ktoré už mala na svojom účte. A čo je na tom dosť smutné, nám ako klubu, ktorý ako svoj vklad do výstavby zafinancoval projektovú dokumentáciu, spôsobili značnú škodu. Málokto vie, že všetko bolo na stavbu pripravené a čakalo sa len na stavebné povolenie od mesta.
Čo sa týka extraligy, musím sa fanúšikom ospravedlniť. S odstupom času si už uvedomujem, že najvyššiu súťaž sme mohli v Piešťanoch zachrániť. Vtedy som sa však ocitol v tom úsilí sám. Vzájomné vzťahy ovládla nepriateľská atmosféra navodená vedením mesta i poslancami, zmenil sa systém podpory športu pre podnikateľov, klesala návštevnosť. Základná časť ligy sa spočiatku dobre vyvíjala, nakoniec po odstúpení Skalice a odrátaní 14 bodov nás to namiesto do play-off nasmerovalo do baráže. Bojoval som však na všetky strany osamotený a bez akejkoľvek podpory.
Ako ďalej s hokejom či zimným štadiónom?
A-mužstvo nehralo túto sezónu žiadnu hokejovú súťaž. Požiadali sme však o pridelenie licencie do prvej ligy. Výsledok sa dozvieme zhruba na prelome mesiacov máj-jún. Čo sa týka zimného štadióna, na radnicu sme poslali žiadosť o odsúhlasenie 240-tisícovej investície do výstavby a rozšírenia zázemia pre mládežníkov. Financované to bude mimo mestského rozpočtu. Žiadosť som poslal na vedomie aj všetkým mestským poslancom. Zatiaľ sa mi nik neozval a ani sme nedostali žiadnu odpoveď.
Zároveň dúfam, že po tohtoročných jesenných komunálnych voľbách sa súčasné vedenie mesta i poslanecké zoskupenie Spoločne pre Piešťany k moci nad Piešťanmi už nevráti. Škody napáchali veľké a naprávať ich bude veľmi ťažké. Čo sa týka tréningovej haly, projekt mám stále v trezore a verím, že sa ešte k nemu raz vrátime.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 26. marca. Tento deň je Svetovým dňom epilepsie. Meniny má Emanuel.
  • 26.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 28. marca 2024
Meniny má Soňa, zajtra Miroslav