Plynári rozkopú centrum, nájdu aj tajnú chodbu?

  • Spravodajstvo
  • 27. februára 2018, 06:19
  • Autor:Jozef Vojčiniak, vd

Aktuálne výkopové práce plynárov obmedzia nielen vodičov a cyklistov, ale tiež chodcov. Už v týchto dňoch sa mechanizmy zahryzli do piešťanskej pešej zóny, no v marci sa na rozkopanú ulicu musia pripraviť aj obyvatelia Dubovej ulice. Tá bude počas prác len jednosmerná.

Slovenský plynárenský podnik rekonštruuje rozvody potrubia a práce začal realizovať pri objekte niekdajšieho hotela Lipa. „Rekonštrukcia plynovodu v danej lokalite bude prebiehať vťahovaním potrubia do jestvujúceho, pričom dôjde k rozkopaniu pešej zóny v miestach prípojok a pretláčacích jám. Vzhľadom na spôsob prác bude nutná odstávka plynu v danom úseku do jestvujúcich objektov,“ uvádza na svojich stránkach piešťanská radnica. Predpokladaný termín odstávky od plynu je približne na mesiac od 15. marca do 15. apríla. Rozkopávky na Winterovej ulici chcú plynári ukončiť do konca mája.
V najbližšom období sa plynári pustia i do Dubovej ulice. Rekonštrukcia plynovodu bude prebiehať v celom jej úseku. Rozkopaná bude nielen vozovka v celej dĺžke, ale tiež chodníky v úsekoch prípojok. Vzhľadom na šírkové parametre komunikácie a potrebný záber vozovky pre rekonštrukciu bude premávka na tejto ulici počas prác jednosmerná s vjazdom zo smeru od Žilinskej cesty. Pri finálnej úprave cesty dôjde k odfrézovaniu celého povrchu vozovky a položeniu nového asfaltobetónu. Predpokladaný termín realizácie je od 15. marca do 30. júna.
V druhej polovici leta majú plynári v úmysle rozkopať Nálepkovu ulicu. Rekonštrukcia plynovodu bude v úseku od parkoviska na Nálepkovej až po hotel Slovan. Vzhľadom na rozsah (dĺžku) rekonštrukcie bude realizovaná po jednotlivých etapách. Bude riešená v časti vťahovaním potrubia do jestvujúceho a v časti rozkopaním vozovky a chodníkov v miestach prípojok. Počas rekonštrukcie bude obmedzená doprava aj vjazd na parkovisko. Predpokladaný termín rekonštrukcie plynovodu je august-október 2018.

Objavia tajnú chodbu?


Ako kovorobotník si náš otec všetko, čo potreboval, vyrobil z plechu. Z plechu bola nádobka na pitie pre hydinu, tiež „trúba“, čiže dlhý hranatý príbytok pre kačice, aj udiareň na klobásy. Keď zatekala strecha, oplechoval ju. Okolo kachieľ bol bezpečnostný priestor tiež oplechovaný, takže sa na dubovú palubovku vyfrknutá iskra či uhlík nedostali. Keď otec opravoval šteblíky na rebríku, ešte ich spevnil plechom.
Z plechu nám vyrábal vrtuľky. Boli to kúsky kosoštvorcov prehnuté v polovičke, ktoré sa dali uchopiť palcom a ukazovákom. Stačilo fúknuť a vrtuľka sa točila. To bola zábava! Panebože… čo to boli za časy? A žili sme ich. Tešili sa. Neuvedomujúc si, že všeličo môže byť inak, dokonalejšie, krajšie, ale nie úprimnejšie.
Toto mi napadlo, keď mi minulý týždeň volal môj blízky známy. Technický človek, ktorý sa spravidla nemýli. Z bežných koľají jeho života ho vyviedla správa o tom, že má byť rozrýpaná celá Winterova ulica. Opravujú tam plynové potrubie.
„Vierka, prezradím ti niečo. Spomínam si, že keď robili po vojne na dnešnej Winterovej, vtedy Pavlovovej ulici plynofikáciu, v miestach oproti dnešnému Centrálu natrafili plynári na tajnú chodbu. Bola murovaná, asi štyridsať, možno viac centimetrov široká. Údajne mala viesť k nábrežiu Váhu a mali ju ako únikovú cestu postaviť židia, ktorí v Piešťanoch žili. Bol som malý chlapec, ale pamätám si, kde na ňu plynári natrafili. Preto teraz, keď opäť otvárajú zem, s napätím sledujem, či nenatrafia aj na tajomnú chodbu.
Aj ja som sa vybrala za plynármi a dívala sa, ako pracujú a kde vlastne to potrubie vedie. Samozrejme, že som si kanalizáciu pomýlila s nízkotlakom, ale čo tam po tom :-), veď som iba ženská. To potrubie by malo byť veľmi hlboko v zemi. Ale premýšľala som: To bude asi nemožné, aby tam bola tá chodba. Veď prečo Aupark nemá podzemné parkovisko? Predražilo by sa pre spodnú vodu. Piešťany predsa stoja na piesku a plávajú na vode.
Ak by ale nejaký ten mechanizmus natrafil na tajnú židovskú chodbu, bol by to veľmi zvláštny okamih. Hovoril by o dobe, keď nebolo nič nikomu jasné, keď človek neveril svojmu susedovi, keď pre záchranu života bolo potrebné hľadať únik v podzemí.
Viera Dusíková

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 28. marca. Tento deň je Dňom učiteľov. Meniny má Soňa.
  • 29.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 29. marca 2024
Meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava