Námestie SNP chcú premeniť na zelenú oázu

  • Spravodajstvo
  • 27. februára 2018, 06:15
  • Autor:Jozef Vojčiniak

Ministerstvo životného prostredia pripravuje v roku 2018 dve výzvy na dotácie pre samosprávy, a to v oblasti zachytávania a využitia dažďovej vody a budovania zelených striech. Celkovo má byť v tomto roku na tento účel vyčlenených 17 miliónov eur.

Na poslednom zasadnutí piešťanského zastupiteľstva v úvode februára na uvedené skutočnosti upozornil kolegov poslanec Peter Jančovič a zároveň radnicu vyzval pripraviť dokumentáciu potrebnú pre zapojenie sa do projektov. Poslanci jeho návrh podporili.
„O zmenenej klíme snáď už nik nepochybuje. Každoročne znášame dôsledky horúčav a čoraz menšieho počtu zrážok,“ pripomenul P. Jančovič poslancom a vedeniu mesta. Ministerstvo životného prostredia na znižovanie dôsledkov globálneho otepľovania avizovalo vyčlenenie až 100 miliónov eur z eurofondov.
V mestách chce zelený rezort podporovať zachytávanie dažďovej vody – možnosť zachytávať vodu a využívať ju na údržbu zelených plôch, prípadne vytvorenie malých parkových a záhradných jazierok. Druhý program nesie názov Zelená strecha a je jedným z aktívnych prvkov, ktorý výrazne prispieva k zmierňovaniu prehrievania ovzdušia. Tiež je významným prvkom pre vodozádržnosť a vodovýparnosť v mieste zrážok.
V programe zadržiavania dažďovej vody by podľa poslanca Jančoviča mohlo mesto získať finančné prostriedky na celkovú rekonštrukciu Námestia SNP. „Jednak by sa odbremenila kanalizácia, s ktorou má mesto problémy, ale by sa aj udržala vlaha na ploche, kde v súčasnosti prevažuje asfalt. Ak by došlo k takejto premene námestia, hlavne jeho parčíka, zmenilo by to i mikroklímu v priestore uzavretom medzi budovami. Zároveň by tiež takýto priestor reprezentoval vzťah kúpeľného mesta k prírode a naopak, námestie by sa stalo pre mesto reprezentatívnym priestorom,“ vysvetlil nám P. Jančovič.
V kapitole zelených striech by sa podľa poslanca malo mesto uchádzať o ich vybudovanie na rovných strechách mestských školských zariadení. „Medzi prvými by sme sa mali sústrediť na Základnú školu F. E. Scherera. Päť zo šiestich pavilónov má rovnú strechu a na mnohých miestach zateká. Získaním prostriedkov na zelenú strechu by sme tiež vyriešili finančné prostriedky na ich opravu a zároveň priniesli zeleň do betónového sídliska,“ dodal Jančovič.
Ďalším z možných kandidátov v poradí je podľa poslanca Materská škola A. Dubčeka: „Všetci vieme, že je v zlom stave a prostriedky v mestskej kase sú obmedzené. Získaním financií na zelenú strechu by sme tento problém mali vyriešený.“ Projekty Zelená strecha majú podľa Jančoviča viacero výhod: „Napríklad aj vzdelávacie využitie zelenej strechy pri hodinách prírodopisu, environmentalistiky a biológie, ako aj pre budovanie vzťahu žiakov k prírode.“

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
piatok, 19. apríla 2024
Meniny má Jela, zajtra Marcel